用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍糖小學。。。。。
樓主: ICU
go

九龍糖小學。。。。。 [複製鏈接]

2010 年 9 月 應有 4 班 小一,通常 小一 around 40 人一班。小二或之後會自然流失些,而收插班生不會太積極,then = 3X 人。

曾有 KTS 高人說過 KTS aim at ?? 人....忘記了

好似係 35 人。

原帖由 ICU 於 09-8-6 19:37 發表
九龍糖小學 ,  有多少班( 小一) 及每班人數?  thanks   
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

For information.

男仔競爭大些,同質素,女仔比男仔易入。

至於最後 KTS 男仔多,很大機會是九龍區有名的女校中學的附屬小學多,女仔多選擇。

原帖由 twkcck 於 09-7-31 00:35 發表
都幾難考ga, 問d問題好深, 小學生答就差唔多......不過好似係收男仔多, 比例6成男4成女....
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

原帖由 Ben2003 於 09-8-11 01:58 發表
2010 年 9 月 應有 4 班 小一,通常 小一 around 40 人一班。小二或之後會自然流失些,而收插班生不會太積極,then = 3X 人。

曾有 KTS 高人說過 KTS aim at ?? 人....忘記了

好似係 35 人。

...

Yes, the case is like that..我個女就係小二後自然流失”, 插班去左另一間女校..:loveliness:

其實真係好感謝KTS 小一至二兩年間對我女悉心教導, 又有好多有益心身課外活動, 令我女無甘內向

同埋Ben gor 你咪係高人囉,甘多年都給予讀緊及準備讀KTS家長寶貴意見, 我都獲益不少,
最後祝貴公子繼續..能文能武..

"機會總是留給有準備的人"是很真實的。
命運就是這樣的敲門。

請問你個女点解轉校既?

原帖由 ICU 於 09-8-12 11:39 發表
請問你個女点解轉校既?

只不過係唔想小五同小六再有升中選校壓力, 而家我女系一間一條龍小學讀緊, 正好讓佢可以愉快學習, 又不用為升中而煩惱..:loveliness:

我個女都係小二"自然流失", 今年插班入o左另一間有直屬中學o既女校!

雖然只o係KTS讀o左一年, 但感覺好親切! 不但學校環境好, 而且校長和老師都好好! 學校唔止著重學業成績, 課外活動及德育培訓亦好重視, 如果冇KTS呢一年為阿女悉心哉培, 相信阿女都未必順利插班成功! 所以我當初知道插班成功心情相當矛盾, 但因為我仲有一個細女幾年後要上小學, 為o左兩個女幾年後唔駛煩, 所以最後都選擇離開, 講真真係好唔捨得, 我同阿女都唔會忘記KTS呢間美麗o既校園, 佢實在帶俾我o地好多美好回憶!

原帖由 vienpa 於 09-8-12 12:24 發表

只不過係唔想小五同小六再有升中選校壓力, 而家我女系一間一條龍小學讀緊, 正好讓佢可以愉快學習, 又不用為升中而煩惱..:loveliness:

原帖由 cherriemama 於 09-8-13 12:56 發表
我個女都係小二"自然流失", 今年插班入o左另一間有直屬中學o既女校!

雖然只o係KTS讀o左一年, 但感覺好親切! 不但學校環境好, 而且校長和老師都好好! 學校唔止著重學業成績, 課外活動及德育培訓亦好重視, 如果冇KTS ...

係啊..我個女兩年前知道要轉校都話唔捨得, 有好同學同好老師, 再加上一個大草地校園...而家離開o左兩年都仲有多少美好回憶...

多謝你的指教。
‹ 上一主題|下一主題