用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網小一選校
樓主: 燕尾蝶
go

12網小一選校 [複製鏈接]

其實, 現實d講, 名校叩門機會都係 .........

我有年小一放榜後, 曾親眼睇住d父母攞住小朋友資料叩門, 學校幾分鐘內收幾份, 我覺得叩門都真係好艱難.
Kinkin Mama

醒目開學勳章

08年或之前,有叩門位,寫信。。。等通知註册。

09年開始,有個special admissions scheme,大抽獎後,有表可填。

原帖由 luiling 於 09-9-17 14:13 發表
臻媽 & yongxin, tks 你地寶貴意見.  當然, 我都好想搬去 net 12, 但係現時經濟上實在負擔吾起因為仲供緊樓.  如果依你既睇法. 叩門機會大嗎?  我聽同事講過話如果到6月大抽獎後你吾鐘意派俾你個間學校, 可以去叩門, ...

12網仲有以下既小學係我完全吾識既.....唉, 萬一入左事但一間, 我真係....
請問有無媽咪識得呢幾間小學?

佛教黃焯菴小學
李陞大坑學校
保良局金銀業貿易場張凝文學校
寶覺小學
官立嘉道理爵士小學

12網好既小學是多,但一就男校或女校,好既男女校唔多.你地覺得灣仔區好D定中西區好D呢?(唔知搬到灣仔定中西區好D)中西區就租金平過灣仔區,點揀好呢!

本來都有睇聖若瑟,但聽講好多默書,我個仔比較活潑,所以怕唔係太適合,又怕唔夠分考入去,好難有機會收,所以便考慮寶覺,因為佢係英文小學,依家好難有英小啦,又無咁熱,希望有機會收,我見08/09年度都有兩班小一,希望唔會殺校,雖然唔係小班教學,不過我阿媽話見過寶覺D學生都幾純。我亦有考陳守仁,佢同寶覺一樣都有好多小數族裔小朋友,而且好似話D英文幾好,希望大家比D意見,1)陳守仁同寶覺邊間好?2)寶覺,係咪無咩人爭?3)寶覺好唔好?

醒目開學勳章

唔係無人選, 而係較小華人選, 所以我地都好少聽到此校的資料吧!!! 你不是NET 14嗎?? ROUND 1想用15分傅呢間? 另英文小學真的咁重要??? 上到中學有銜接到嗎?? 因此終要中文科亦係主科吧!! 如作為家長的英文OK(方便與學校溝通到及其他外籍同學家長溝通到), 又唔介意係佛教學校, 亦唔怕小朋友的品行或會受影響, 你或許可一試吧!!!

呢間同陳守仁唔同, 陳守仁主流係香港學生, 教職員亦有好多本地人吧!!!

原帖由 133 於 09-9-18 12:01 發表
本來都有睇聖若瑟,但聽講好多默書,我個仔比較活潑,所以怕唔係太適合,又怕唔夠分考入去,好難有機會收,所以便考慮寶覺,因為佢係英文小學,依家好難有英小啦,又無咁熱,希望有機會收,我見08/09年度都有兩班小一,希望唔會殺校,雖然唔 ...

醒目開學勳章

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2153580&extra=page%3D2&frombbs=1

係想round1跨區選寶覺,但品行點解會受影響?唔明??
想個仔打好個英文底,但係又學倒中文,所以選英小。

臻媽:

我和你一樣, 有兩個囝囝, 心儀小學都是華小及軒上.
請問你知唔知舊年華小學生有幾多百份比升港華? 有人說六成, 有人說九成, 唔知是否真的?
軒上舊年入皇仁有33個 (30%), 其餘多數入鄧肇堅維多利亞中學, 但維官是band 2 中學. http://mail.hrgps.edu.hk/~amit/index.php?action=sec
以升band1中學比例華小較高, 但我大仔得15分,若自行及甲一及乙一選華小機會是否很微呢? 我先生話咁樣選, 抽唔中可向華小叩門. 但我自己覺得太risky, 若自行選了軒上, 幸運入了, 我擔心囝囝成績排唔到頭33名, 就容易入band2中學. 很煩惱, 你有沒有好意見呀?

-----------------------

原帖由 臻媽 於 09-8-1 00:18 發表
聖雅各 因已轉全日制+小班教學, 受歡迎程度高咗好多, 放第3會浪費咗個機會吧!!

睇落你的選擇唔夠保守, 好似有點進取吧....因華小同軒上都係NET 12好多人的首選, 所以要2選其1放第1位, 若真係好喜歡軒小的話, 第2位 ...

醒目開學勳章

我們轉了新地方喇...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2153580&extra=page%3D2&frombbs=1

稍後喺果邊回覆你!!!

原帖由 venuslee 於 09-9-18 17:49 發表
臻媽:

請問你知唔知舊年華小學生有幾多百份比升港華? 有人說六成, 有人說九成, 唔知是否真的?
軒上舊年入皇仁有33個 (30%), 其餘多數入鄧肇堅維多利亞中學, 但維 ...

醒目開學勳章

15分唔駛諗瑪莉曼,我上年20分都入唔到,不過好彩入唔到(唔係講風涼話). 最後我自己叩門入左嘉諾撤聖方濟各.真係一間好學校,唔係話瑪莉曼唔好,佢都好好,不過個個都比佢名氣所吸引,不過真係講成績同好多方面有幾間都好過佢.就係因為個個走哂去填 marymount所以變左其他女校就比較大左機會入.
如果真係有20分個D就要好好把握,除左marymount重有聖保祿同聖方濟各都幾好.如果有20分可以去這兩間一博.
原帖由 luiling 於 09-9-17 12:35 發表
各位媽咪, 我想請教下, 我係住 net 14 既, 但係我就好鐘意 net 12 既 marymount, 所以我想 1st round 跨網抽 marymount, 我都知 得 15分, chance 真係好渺茫, 但係如果吾試下, 好似好吾甘心咁, 同埋我都預左吾得. 所 ...

請問你去嘉諾撒聖方濟各叩門, 要預備d 咩野, interview 幾耐, 問d 咩野架 ?

謝謝 !

原帖由 polarbb 於 09-9-19 00:59 發表
15分唔駛諗瑪莉曼,我上年20分都入唔到,不過好彩入唔到(唔係講風涼話). 最後我自己叩門入左嘉諾撤聖方濟各.真係一間好學校,唔係話瑪莉曼唔好,佢都好好,不過個個都比佢名氣所吸引,不過真係講成績同好多方面有幾間都好 ...

回覆 1# polarbb 的文章

polarbb, 多謝你寶貴既意見, 我都知道marymount 好難入, 但係我個女比較鐘意英文, 所以揀佢.  我都知道 1st round 係陪跑, 就算 2nd round, 機會都好渺茫. 所以依家都 15.16, 其實除左 marymount, 我都有諗 st. francis', st paul & 軒小 (上), 如果真係抽中軒小就可以帶埋細老, 但係, 係吾係值得拖住家姐3年等細老, 呢樣係我到依家都仲諗吾通, 如果你係我, 你會揀女校, 定揀男女校? 係呢, 既然你抽吾中 marymount, 點解你叩門會去左 st. francis', 呢間學校如何? 可以俾 d advise 嗎? 我知道 st. francis' 出年會搬校, 聽講新校舍好正. 你個女讀得開心嗎? tks!

原帖由 venuslee 於 09-9-18 17:49 發表
臻媽:

軒上舊年入皇仁有33個 (30%), 其餘多數入鄧肇堅維多利亞中學, 但維 ...

軒官除入皇仁,好多去了聖公會鄧肇堅,有d 華仁,band one 英中,不是其餘入鄧維,好多入到好的band one

St Paul vs St Francis

Which one is better?  Thanks !

原帖由 bb_yeung 於 10-1-20 00:02 發表
Which one is better?  Thanks !

聽人話st. francis不錯,又新校舍,又全日制.st paul半日制得來,每年轉a.m./p.m.. 所以視乎你能否handle每年轉興趣班時間...等等.  有家長喜歡全日,有的喜歡半日啊.你呢?
‹ 上一主題|下一主題