用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網小一選校
樓主: 燕尾蝶
go

12網小一選校 [複製鏈接]

我女出年都會報讀小一,我本身住TKO,我諗住出年響灣仔租樓住報小一.聖方濟各是我首選,軒上是第二選.唔知好唔好呢?
我女性格好動活潑,鍾意同男仔玩多過同女仔玩.聖方濟各是女校,我怕我女唔鍾意,軒上好多男仔,好少女仔,我又怕個女更加好動,好矛盾.唔知出年幾時開始要租定樓呢?
基灣小學(愛蝶灣)都是我既心水之選,可惜第一志願好難入.反而灣仔個D放第一志願易入D,所以我就諗住搬去灣仔住,再跨區揀基灣小學,唔知我咁諗啱唔啱呢.

臻媽:
我女出年先報小一,我依家是提早問定資料.
我點解會鍾意基灣又搬去灣仔住要跨區咁奇怪呢?因為就算我搬去16校網住,抽中基灣既可能性都好低,咁其他學校我又冇物心水,但灣仔我揀軒小既話,抽中機會大好多,就算軒小唔得,仲有其他好多啱心水既.所以我就諗住咁做.基灣我鍾意佢學校有管弦樂團,學校好重視音樂,呢兩樣是我揀佢既主要原因.軒小就男仔多女仔小,我怕阿女到時更加男仔頭,因為我女好鍾意同男仔玩,好好動,聖方濟各我都鍾意,但又唔是太近地鐵站,交通冇咁方便.真是諗到頭都痛.
請問一般來講灣仔同銅鑼灣比,邊度D租金會平D呢?我想租得平D,環境個D唔是好大問題,因為我唔會長住.

joey_lee:
我是諗住甲一揀基灣,乙一揀軒上,諗住乙一軒上既機會都大,就甲一摶下揀基灣,但搬去16區雖然機會大d,但都是冇把握,乙一軒上既把握大d.
不過出年會多著人報讀小一,我諗乙一軒上都唔是100%得,可能到時都是甲一乙一都揀軒上先隱陣.(我是個緊張媽咪,提早一年諗定咁多野.)

我個女性格活潑好動,坐唔定,請各位幫我分析下以下三間學校邊間適合D:
軒小上午校,聖保祿天主教小學,聖方濟各小學
請問呢三間小學邊間谷D,邊間淺D,邊間老師有愛心D.三間都有聯繫或直屬中學,咁邊間既中學好D呢?
唔該各位高手比D意見.

唔該有冇人可以幫我分析下以下三間小學:
軒小上午校,聖保祿天主教小學,聖方濟各小學

請問12區有邊幾間好既男女校呢?我只知道軒小同聖雅各都幾好,其他就唔清楚.(我女講明唔讀女校)

唔該臻媽,我女出年先報小一,你小朋友是米今年報呢?

12網好既小學是多,但一就男校或女校,好既男女校唔多.你地覺得灣仔區好D定中西區好D呢?(唔知搬到灣仔定中西區好D)中西區就租金平過灣仔區,點揀好呢!
‹ 上一主題|下一主題