用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生會在學校飲幾多水? 我要買水樽... ...
go

小學生會在學校飲幾多水? 我要買水樽...

我要決定買幾大的水樽...

同埋,基於安全理由,儀家學校係唔係唔俾小學生用飲水器的呢??

Thanks!

原帖由 vhunghk 於 09-7-29 22:47 發表

同埋,基於安全理由,儀家學校係唔係唔俾小學生用飲水器的呢??

Thanks!

接近 400 ml  應該可以,除非好喜歡飲水。

原帖由 happyvalley 於 09-7-29 23:14 發表

接近 400 ml  應該可以,除非好喜歡飲水。

my son 愈大愈唔肯用公仔野,現在只用 re-use 膠樽。
慳唔少
無知是福

原帖由 vhunghk 於 09-7-29 22:47 發表

Thanks!

我是基於衛生問題唔俾小朋友用水機.
如是當天沒課外活動/補課等遲放學問題, 我安排了約400ML水.

醒目開學勳章

囡囡一日飲400ML

Thank you for all of your idea!

囝要飲五佰,仲要在學校校務處裝水,他喜歡飲水
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

400 ml  應該可以。

返半日, 我就比一樽普通既公仔水樽佢.  只有兩個小息, 應該夠飲.

但後來轉返全日. 我就比兩樽佢. 一來佢貪得意, 會飲完一樽再一樽. 二來分兩樽. 無噤重. 小息/食lunch 可以只攞其中一樽. 三來. 倒潟一樽. 仲有另一樽後備.