用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無小朋友用緊夜間矯視隱形眼鏡
樓主: wendyhue
go

請問有無小朋友用緊夜間矯視隱形眼鏡 [複製鏈接]

我囡囡k3第一次同佢驗眼(順便, 自己配眼鏡), 一驗就話有三百度近視, 開頭死都唔信, 因為囡囡從來無話睇唔清楚,自己再去poly驗, 結果一樣, 都係唔服氣, 會唔會係假性近視呢?(希望), 再去健康院....仲衰, 個姑娘話弱視喎, 叫我地同佢睇醫生....後來配左眼鏡...到p1加深到4百幾, 岩岩有朋友既小朋友用矯視隱形眼鏡話唔錯就走去試下, 個視光師教左佢一次就ok, 自此佢就自己攪掂到而家p6, 不過如果遇著發燒唔舒服就唔比佢用.
比佢用既其中一個主因係運動時方面好多, 因為自戴左眼鏡幾十年又好鍾意運動, 所以好知道戴眼鏡既影響, 又戴唔到隱形眼鏡, 而家囡囡就方便過我

散光得唔得呀?!

我阿仔己經戴咗差不多一年,在旺角配,一點都唔貴,大約3,700.00 但遇到的問題很多,令我曾经想勸佢方棄 :

1. 我試過把佢的lens倒進廁盆,因為忘記了他是晚上戴,早上除下,以為他無手尾,唔把藥水倒去.

2. 代價當然要付錢再佩,但又要重頭來過,因為要連戴1-2星期才視力正常及穩定.

3. 他又試過幾次是除了出來,但又唔見咗,要出動所有人找尋.

4. 又有一次要搭早機去旅行,時間十分有限,點知佢話己經除了下來,但又唔見咗,應該還在眼裏面,停大停好痛,我不停的用吸棒吸他的眼珠,沒有發現,最終在眼裏面(超渾亂)的情況下找到. 幾驚要入醫院呀!

5. 另一次,LENS自動散開,醫生話無得賠.

原帖由 littleyan 於 09-7-31 12:43 發表
我阿仔己經戴咗差不多一年,在旺角配,一點都唔貴,大約3,700.00 但遇到的問題很多,令我曾经想勸佢方棄 :

1. 我試過把佢的lens倒進廁盆,因為忘記了他是晚上戴,早上除下,以為他無手尾,唔把藥水倒去.

2. 代價當然要付錢 ...

嘩,咁貴,不如做激光.
無知是福

激光大約19-21歲先做得,我希望keep住度數唔加深,大個做激光

原帖由 brian61950 於 09-7-31 13:11 發表

嘩,咁貴,不如做激光.

醒目開學勳章

其實小朋友矯視係唔係淨係得夜間矯視隱形眼鏡呢?  因為囡囡由k3開始一check 就 2佰度, 到依家就黎升小一 250度, 個時都有同視光師講可唔可以矯視, 佢就話我個女太細, 依家就乜都做唔到, 最少要等佢小一、小二至可以做喎.....我個女又係好煩, 上次去 check 眼要滴眼藥水, 佢都依嘩特叫, 我諗如果叫佢戴, 佢一定嘈到死.....

neighbour931,

可否pm你囡囡配矯視隱形眼鏡嗰驗光師資料及價錢俾我? 我囡情况同你囡一樣,希望這個方法可以幫到佢、真係唔想佢咁細個就戴副咁厚的眼鏡(已是超薄鏡)!

原帖由 neighbour931 於 09-7-31 09:49 發表
我囡囡k3第一次同佢驗眼(順便, 自己配眼鏡), 一驗就話有三百度近視, 開頭死都唔信, 因為囡囡從來無話睇唔清楚,自己再去poly驗, 結果一樣, 都係唔服氣, 會唔會係假性近視呢?(希望), 再去健康院....仲衰, 個姑娘話弱視 ...

醒目開學勳章

原帖由 littleyan 於 09-7-31 12:43 發表

2. 代價當然要付錢 ...
littleyan:請問你說的$3700是否矯視隱形眼鏡?可否pm我鋪頭名及電話?唔該~~

原帖由 mimichau 於 09-8-1 12:30 發表
littleyan:請問你說的$3700是否矯視隱形眼鏡?可否pm我鋪頭名及電話?唔該~~

我都想知

我都想知, pls PM also, thanks a lot!!!

請PM鋪頭資料給我, 我都想知啊, 我女兒已經300度啦.
多謝!

原帖由 lindalin02 於 09-8-3 16:43 發表
請PM鋪頭資料給我, 我都想知啊, 我女兒已經300度啦.
多謝!

其實急速加深係咪遺傳呢?

點預防呢?
無知是福

醒目開學勳章

我同個女驗左眼都有成3百度近視,我問過醫生佢地都係話一係用夜帶鏡,我响中環睇,不過個療程都係1萬咋喎,不過我唔會比個女帶,因為佢得6歲,怕佢唔小心整到隻眼,而且又要我地幫佢帶同除,都係怕整到佢,我個朋友個仔用緊,佢話試過一次隻鏡走左去上面,好彩個仔識講. 我寧願大D比佢做激光.

原帖由 wendyhue 於 09-7-29 12:21 發表
我女兒近視加深得好快(現有420度),理大建議我個女用夜間矯視隱形眼鏡(即日間不用帶眼鏡), 但費用要$17,000- (太貴了), 想問其他小朋友有無用緊, 可否告知效果及價錢?:adore: :adore: :adore: ...

我囝囝都join左理工做試驗, 係免費, 囝囝試戴過幾次, 次次都喊, 佢自己吾識戴, 所以由我幫佢戴, 現在等緊對鏡到就可以晚上戴, 希望可以keep住佢的近視吾好加深.

請問已經三百七十五度,用夜間矯視隱型眼鏡還可以幫得到嗎 ?

價錢相差這麼多,應該怎麼比較 ?有沒有最平的介紹 ?

我個仔用了差不多兩個星期, 效果不錯, 右眼從差不多四百度減到不用帶眼鏡, 日常生活和做運動比較方便, 不過因爲亞仔比較粗心, 視光師同我都不放心他自己處理, 所以我早晚都要替他帶同除, 比較麻煩。

不過我個仔有個朋友仔就好厲害, 同樣十歲但已能自己處理, 不用亞媽辛苦!

原帖由 mimigirl 於 09-9-1 01:05 發表
請問已經三百七十五度,用夜間矯視隱型眼鏡還可以幫得到嗎 ?

價錢相差這麼多,應該怎麼比較 ?有沒有最平的介紹 ?
:-D :-D :-D :-D

502,  

請問妳兒子是在哪裏配的眼鏡 ? 也是Poly U 嗎 ?

No - 用开的视光师

原帖由 mimigirl 於 09-9-1 10:57 發表
502,  

請問妳兒子是在哪裏配的眼鏡 ? 也是Poly U 嗎 ?
:-D :-D :-D :-D

502,

剛剛問過兩家,價錢相當高昂,介不介意PM妳的視光師資料給我參考? 我很猶豫,謝謝幫忙 !
‹ 上一主題|下一主題