用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有關學鋼琴的問題(交流分享)
樓主: Radiomama
go

有關學鋼琴的問題(交流分享) [複製鏈接]

原帖由 Snoopy_Mom 於 09-8-4 23:51 發表
有無親戚朋友可以介紹琴老師比你呀?
我唔係好相信琴行老師(尤其是柏斯).....

靜雞雞話你聽, 我兩個囝囝而家個鋼琴老師係o係BK度搵o家, 跟左佢大約一年.....

開頭都驚驚地, 我同佢講我比住一堂錢先, 睇下佢同我囝囝 ...

咁你好好彩喇, 我一年前都係係 bk 找老師, 我自己又唔識彈, 所以以為佢 ok 啦, 後尾, 去表哥仔屋企, (表哥仔學左幾年琴 ) 發覺原來個仔一路隻手都係唔得, 我個日先知原來彈琴隻手係要好似 hold 住個 ball 咁, 一路, 老師只係彈歌仔, 沒有教正確手勢, 再問番老師, 老師話, " 係呀, 彈琴隻手係咁先正確 " , 真係俾佢吹脹.............在呢一年裹, 只係不停比賽, 仲要考皇家 (pre-test), 問過好多人, 原來無人考 pre-test 架, 加上少少樂理都沒有教, 後尾先知, 原來要學樂理, 個 base 先打得好......

所以找老師, 都係找口碑好的老師穩震 d

教育王國以外之相冊連結已被刪除

本人覺得老師無話好定唔好, 因為每個老師都有自己既一套教法, 只係適唔適合你小朋友既o者.

再講比賽既野, 作為家長, 自己要衡量下會不會太多或那些比賽是沒有用的. 不要老師叫你做什麼, 你就做什麼. 始終決定權係自己唔係老師麻!

原帖由 stbaba 於 09-8-7 11:24 發表
本人覺得老師無話好定唔好, 因為每個老師都有自己既一套教法, 只係適唔適合你小朋友既o者.

再講比賽既野, 作為家長, 自己要衡量下會不會太多或那些比賽是沒有用的. 不要老師叫你做什麼, 你就做什麼. 始終決定權係自 ...

其實我都有講過話唔比咁多賽, 感覺好似花左太多時間練歌, 學既野少左, 加上老師叫我考皇家 pre-test, 我問過好多人, 都沒有人考 pre-test, 好多人連一級都唔考, 一考二, 三級, 我都有提出唔考, 不過老師係咁話考左好, 唉....跟得佢, 跟住好難拒絕佢, 可能個位老師經驗唔夠啦

我無意踐踏個位老師, 不過我覺得每個人有不同要求的

原帖由 金毛B媽 於 09-8-7 12:32 發表

其實我都有講過話唔比咁多賽, 感覺好似花左太多時間練歌, 學既野少左, 加上老師叫我考皇家 pre-test, 我問過好多人, 都沒有人考 pre-test, 好多人連一級都唔考, 一考二, 三級, 我都有提出唔考, 不過老師係咁話考左 ...

叫得你考pre-test都唔係路啦,佢又好野知有d咁既野喎....我而家先知有pre-test

我都agree. “工欲善其事, 必先利其器”. 我仔仔起初都是用電子琴, 但發覺音質和手指力度與真琴不同, 他開始好像無興趣彈. 最後買了一台琴給他. 現在他每天都practice, 好像有些滿足感.

原帖由 Radiomama 於 09-8-4 13:39 發表
我反而覺得呢個係惡性循環: 開始時試試下>小朋友表現求求其>有時練有時唔練>無興趣而放棄。

其實如果唔太壓迫孩子考琴試,練琴可以練得好開心和有滿足感。我和姐姐的經驗是用二手琴吧!

我的琴用了15年,5年前借給姐姐 ...

"老師無話好定唔好", 唔系嘛! 好與唔好爭好遠好遠!架喔.

有d老師 你覺得佢唔好, 但有d跟佢既又覺得好好喎. 所以好定唔好, 好難介定! 所以, 找個合適的老師好似岩過找個好老師. 個人感覺炸, 唔岩聽唔好丙我.

原帖由 stbaba 於 09-8-7 17:11 發表
有d老師 你覺得佢唔好, 但有d跟佢既又覺得好好喎. 所以好定唔好, 好難介定! 所以, 找個合適的老師好似岩過找個好老師. 個人感覺炸, 唔岩聽唔好丙我. ...

都唔係, 要睇番個老師 qualification, 我個仔剛剛轉左老師, 竟然新老師發現舊老師教錯晒野, 因為我又唔識彈琴, 好簡單既5線譜既野, 都教錯, 令到原來首歌結尾係要彈重音, 佢教左彈細聲, 我真係十分驚訝呢, 新老師話, 呢 d 1 級已經教喇.....

唉....真係要找一個好 qualification, 又有愛心既老師

原帖由 金毛B媽 於 09-8-7 17:27 發表

都唔係, 要睇番個老師 qualification, 我個仔剛剛轉左老師, 竟然新老師發現舊老師教錯晒野, 因為我又唔識彈琴, 好簡單既5線譜既野, 都教錯, 令到原來首歌結尾係要彈重音, 佢教左彈細聲, 我真係十分驚訝呢, 新老師 ...

新老師話舊老師d唔好野,就梗架啦....

不過你舊老師真係唔係路.....無理由叫你考 pre-test

我小朋友3歲個年都係有考pre-test. 我又覺好好, 比個小朋友提早適應考試的程序, 我自己覺得好好, 我小朋友考完都好開心, pre-test 又無壓力, 小朋友可以繼續學其他野. 又唔似考grade 咁只係彈個三首歌, 我覺得好好.... 我小朋友今年考grade 3 (130幾分) .... 如果講無用...咁考grade 1-7都係無用..... 咁不用一考考grade 8 ....

原帖由 Sindy 於 09-8-7 18:32 發表

不過你舊老師真係唔係路.....無理由叫你考 pre-test

贊成!

我仔學琴九個月, 剛好參加了英國皇家音樂試的pre test, 雖然程度很淺, 但我想比個仔試一試考琴亦是一種很好的經驗都係鞭策他努力練琴的好方法

我自己覺得pre grade 是可讓仔仔輕鬆學琴及又可以見識下, 他也只需要用好少時間練習就可, 學琴時間照學不同的琴書, 有朋友告訴我有人六歲考8級呢! 不出奇!!!!

原帖由 hunghungmama21 於 09-8-7 19:00 發表
我小朋友3歲個年都係有考pre-test. 我又覺好好, 比個小朋友提早適應考試的程序, 我自己覺得好好, 我小朋友考完都好開心, pre-test 又無壓力, 小朋友可以繼續學其他野. 又唔似考grade 咁只係彈個三首歌, 我覺得好好.. ...

原帖由 hunghungmama21 於 09-8-7 19:00 發表
我小朋友3歲個年都係有考pre-test. 我又覺好好, 比個小朋友提早適應考試的程序, 我自己覺得好好, 我小朋友考完都好開心, pre-test 又無壓力, 小朋友可以繼續學其他野. 又唔似考grade 咁只係彈個三首歌, 我覺得好好.. ...

各有各求啦......但我見真係有料既老師......係唔會考pre-test.........唔係話你老師無料,名師係唔會咁做呢.....

咁就真係各有各la... 我個囡囡個老師都唔差.
咁又唔係名師..... 但我囡囡3歲... 叫佢考咩好....唔通叫佢考grade 8 咩..... 比個囡囡試下考試..玩下...開開心心咁學琴......

各有各求啦......但我見真係有料既老師......係唔會考pre-test.........唔係話你老師無料,名師係唔會咁做呢..... [/quote]

原帖由 Sindy 於 09-8-7 18:32 發表

咁又係.........都明白新老師會話舊老師, 不過唔轉老師, 唔比較過, 又真係唔知邊個好喎, 我轉老師前, 都有問下識彈琴 & 有學琴經驗既媽咪, 分析過覺得舊老師可能經驗嘗淺

係呢想問下, 我朋友有同我提一點, 叫我留意下, 老師 d 學生係咪都係幼兒多, 如果老師沒有一 d 高級數既學生, 個老師可能學歷都唔係高, 可能最高都係得 8 級, 係咪呢

我唔識彈琴, 好多野都唔係好識, 多謝各位媽咪分享

原帖由 金毛B媽 於 09-8-8 00:00 發表

咁又係.........都明白新老師會話舊老師, 不過唔轉老師, 唔比較過, 又真係唔知邊個好喎, 我轉老師前, 都有問下識彈琴 & 有學琴經驗既媽咪, 分析過覺得舊老師可能經驗嘗淺

係呢想問下, 我朋友有同我提一點, 叫我 ...

有可能架,同埋就算有高級,但得一兩個,都要留意下佢學歷啦,可能會無乜經驗教高級的......

我都轉得多老師架個女.....小提琴加埋鋼琴......仲有大女呢... 我都有十幾年經歷架.....個個老師初時都係好架啦......到轉老師新老師話舊老師就梗架啦(唔係話新舊老師唔啱呀)你話啦,佢唔話舊老師,又點顯得佢識野呢?不過有d人就會有技巧d,有d就直接d,有d又會串d囉....

我試過有個教左幾年,先覺得佢原來十分有問題,但又有朋友指定要佢教...大家要求唔同囉...我要求要正統,佢地要求要搞得掂細路學琴...........無話啱同錯既......不過都係果句啦,到高級時就會知架啦好唔好

原帖由 Sindy 於 09-8-8 11:37 發表

有可能架,同埋就算有高級,但得一兩個,都要留意下佢學歷啦,可能會無乜經驗教高級的......

我都轉得多老師架個女.....小提琴加埋鋼琴......仲有大女呢... 我都有十幾年經歷架.....個個老師初時都係 ...

我阿仔學左一年多, 先發覺老師係沒有執阿仔隻手, 手指成日都扁, 舊老師平時上堂只係叫阿仔唔好扁, 沒有好嚴厲咁叫隻手要點, 我自己又唔識, 唔知原來手勢唔好, 係好嚴重的, 雖然阿仔手勢唔好, 不過就比賽都囉左少少獎....你話完全舊老師唔好, 又唔係囉

問左好多朋友意見, 話初學最緊要手勢, 囉幾多獎都無用啦, 基本功都學唔好, 第時就知喇, 所以我都好同意你講法

同埋有朋友講, 話舊老師係咁谷學生不停比賽, 係想自己出名 d, 多 d 學生, 聽後, 諗下, 又好似係喎, 不過自己個仔有獎, 就的確好鼓舞, 令小朋友信心多 d, 自己都好矛盾呀

其實點樣選老師呢, 我地要注意 d 咩呢

聽你咁講, 其實你舊老師都唔係唔教你個仔手型丫. 你個仔係咪都幾叻仔架? 學左一年幾, 比賽拎過獎都唔錯啦. 如果真係好有問題, 應該又唔會拎到獎卦. 你參加咩比賽架? 我都想俾仔仔參加多d, 拎返個豬肉獎都好嘛, 俾d 信心小朋友都好. 手型我都唔係好識睇, 不過我見老師都以前都有話過我仔手指扁的問題, 彈下彈下而家開始好少少啦.

我仔都轉過幾個老師, 初初係琴行學既. 我諗人夾人緣啦. 不過, 我覺得好來好去, 話晒老師都有教過仔仔, 就算唔學都唔需要去踩人既. 凡事留一線, 第日有機既撞到既話都好相見嘛.

呢d 都係我既睇法啦, 唔知各位點睇.

原帖由 金毛B媽 於 09-8-8 22:56 發表

我阿仔學左一年多, 先發覺老師係沒有執阿仔隻手, 手指成日都扁, 舊老師平時上堂只係叫阿仔唔好扁, 沒有好嚴厲咁叫隻手要點, 我自己又唔識, 唔知原來手勢唔好, 係好嚴重的, 雖然阿仔手勢唔好, 不過就比賽都囉左少少 ...

我覺得好老師應該係有經驗學歷,用心教學,懂用有不同教材方法教不同類型學生,而且教學應該是全面的。以我囡囡老師為例,初學果時一定會執手型,坐姿(連隻腳放係邊都執到正),用左唔同方法幫阿囡記譜,又測驗又遊戲,上堂好多教具,又錄音機、dv機、flash cards等,除左彈琴,仲要學埋樂理同aural。但當然冇咁快去考試同比賽啦,老師話個底好重要,叫我俾d耐性要小朋友打好基礎先,當時個囡6歲,我都覺得唔使急。so far而家阿囡學左年幾,睇譜已經記熟哂d音,樂理既知識都學左唔少,手型同坐姿都好穩定。
我阿仔學左一年多, 先發覺老師係沒有執阿仔隻手, 手指成日都扁, 舊老師平時上堂只係叫阿仔唔好扁, 沒有好嚴厲咁叫隻手要點, 我自己又唔識, 唔知原來手勢唔好, 係好嚴重的, 雖然阿仔手勢唔好, 不過就比賽都囉左少少 ...

kawai 鋼琴一問??(KU-132)

柏斯KU-132 $36504 MADE IN CHINA好唔好?大譜架,音箱高132CM.
JAPAN (K-5)$42984,H125cm.
MADE IN CHINA/JAPAN分別係唔係好大?
自己完全唔識,俾小朋友用.Thanks

其實拎獎同基本功,係無乜關連....... 我女基本功麻麻,都有獎拎..... ,由其係低級既比賽(1-6級到啦)
‹ 上一主題|下一主題