用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

茶點

兒子9月份將入讀kv 的k1.
因kv 沒有茶點供應, 要自己預備.
請教各位會預備些什麼呢 ??
謝謝!!

可以好多變化既;
蛋糕仔,餅乾,麵包,軟糖, 有時我都會放d朱古力餅, 手指餅, 生果片(提子/香蕉), 果/花生醬三文治,提子干, 粟米片都可以, 都幾親子活動ka
希望可以幫到你

jjhh提供的已經非常豐富, 初頭覺得要預備茶點, 都少麻煩, 但真係一項好好的親子活動, 因為成日都可以帶仔仔鍾意食的食物回校...
我都係俾佢帶麵包/ 蛋糕仔為主, 冇咁乾.

原帖由 jjhh 於 09-7-29 14:10 發表
可以好多變化既;
蛋糕仔,餅乾,麵包,軟糖, 有時我都會放d朱古力餅, 手指餅, 生果片(提子/香蕉), 果/花生醬三文治,提子干, 粟米片都可以, 都幾親子活動ka
希望可以幫到你 ...

你返多一,二個月到,
個小朋友會自己同你講要帶咩架

帶帶下一樣變2樣, 跟住個盒就慢慢變左好似點心拼盤
樣樣都2,3粒, 但好多款

完全同意!
不過同囝囝一齊準備個食物盒時, 仍然都好開心既!因為見到佢有自己既主見/建議, 覺得佢大過o左好多好欣慰.

原帖由 kittynleo 於 09-8-6 13:11 發表
你返多一,二個月到,
個小朋友會自己同你講要帶咩架

帶帶下一樣變2樣, 跟住個盒就慢慢變左好似點心拼盤
樣樣都2,3粒, 但好多款

最好笑係, 我仔會話想帶隔離同學仔的餅/食物, 但係我又冇同佢返學/食茶點, 點知隔離同學仔食乜呢?佢又形容到好抽象!

原帖由 jjhh 於 09-8-6 13:58 發表
完全同意!
不過同囝囝一齊準備個食物盒時, 仍然都好開心既!因為見到佢有自己既主見/建議, 覺得佢大過o左好多好欣慰.

多謝各位既意見
我搵緊靚既,有兩格既餐盒.
想一邊擺餅仔,蛋糕, 一邊擺生果.
不過生果擺咁長時間, 會唔會臭架

想請問份量大概要多少呢?

貢獻勳章

亞仔話小息時間唔係好耐,所以我都係比好少食物佢,好似4條手指餅 / 一件從提子大麥飽切出來的小麥飽 等等。

因為K1的書包比較細,所以唔建議用咁大個盒。亞仔都係用兩個細盒 (一般家品店有售,10蚊個),一個用黎裝濕毛巾,另一個就用黎裝食物。 仲有呀,K1又要帶多一小袋野,就係 under 一條及襪仔一對,以防........ 唔好諗住無用,亞仔用過幾次啦 !

個書包又細,但真係好多野裝:

1) 一本書
2) 手冊
3) 後備襪仔 (我自己就用細的密實袋裝住)
4) 食物盒
5) 濕手巾盒

書包係咪仲要放埋水杯呀??

原帖由 joemyt 於 09-8-6 16:50 發表
亞仔話小息時間唔係好耐,所以我都係比好少食物佢,好似4條手指餅 / 一件從提子大麥飽切出來的小麥飽 等等。

因為K1的書包比較細,所以唔建議用咁大個盒。亞仔都係用兩個細盒 (一般家品店有售,10蚊個),一個用黎裝濕毛巾,另一 ...

貢獻勳章

通常隻小水杯都係穿在書包帶上,所以杯要買有蓋的,而杯蓋就要有o野連住個杯 (我自己就用魚絲將杯及杯蓋串埋一齊)

阿囝話食完可以出去玩嘛(間中有這安排), 所以無乜時間
打冷鍾就唔可以食ka 喇, 所以食唔哂
不過一個正常size既麵包佢都可以食哂番lai

我個仔食野好慢架,又食得少:cry: ,希望佢係壓力(啷鐘)下會有所進步啦。。係呢, 學校有無果汁或水架? 如過無,係咪要帶埋水壺?

nnmama,

K1的學生要自己帶一隻有蓋的杯返學, 學校會提供水. K2&K3就自己帶水壺.

原帖由 nnmama 於 09-8-10 00:19 發表
我個仔食野好慢架,又食得少:cry: ,希望佢係壓力(啷鐘)下會有所進步啦。。係呢, 學校有無果汁或水架? 如過無,係咪要帶埋水壺?

真係好期待快d開學,既興又緊張!