用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自己的事自己做?
go

自己的事自己做? [複製鏈接]

想請教大家,你地小朋友會唔會好insist 要做自己識做o既野呢?
阿仔依家識開大門+鐵閘,每次出街都要自己開門;番到屋企要自己拎key去開門;朝早瞓醒出廳之前,要自己開窗簾;出到街,唔鐘意拖住,要自己行or 跑;食野要自己食,叫你入廚房唔好望住佢;做功課or玩玩具,又叫你入廚房,佢自己做.....
其實如果o係安全o既環境我都會比佢做,不過有時o係馬路都唔肯拖住行就真係危險,如果佢唔鐘意,就會lur地... 真係唔知點對付佢好... 佢lur地o既目的係﹕你放手,佢就即刻自己起身跑左去....

大家有冇計仔對付佢呢?
   0    0    0    0

回覆 1# annaanna 的文章

有主見及懂操作這麼多東西是好事...

如果有時他有堅持, 咩都唔比人參與又未必好...可以引入take turn 輪流觀念, 如: 玩穿珠, 佢穿3粒, 你穿1粒, 或者build blocks積木, 咁咪一人一套, 你擺一粒, 叫佢跟

問題行為, 可用time out...如: nur地, 就帶他到一個安全地方, 由他nur 5-10分鐘, 但這5-10分鐘, 完全不理睬及望他...時間耐0左, 佢會知佢發難唔會得到人注意...

如果問題行為很嚴重, 可剝奪權力/ 利益...e.g玩具/ 食物...比如話: 原本你下午可以食雪糕, 但因為剛才你發脾氣, 所以現在冇得食

回覆 2# annaanna 的文章

另外, 如果仔仔比較大, 懂賞罰就可試以下方法

1) 買smiley face 貼紙, 如果他做好事, 就賞一個...可能儲齊5/ 10個有小賞/ 食物...有些儲夠100個可送玩具, 咁就可加推動力去做好事...當然, 你要告訴他, 你認為好事0既定義...如他做了錯事, 就在他面前拿走一個貼紙作懲罰

2) 同樣道理, 可用chips 籌碼作賞...如: 乖乖做功課, 賞1個紅色籌碼, 儲齊5/10個有小食...如做了你眼中很好很好的事, e.g 主動幫手做家務, 可賞1個黃色籌碼, 可能儲齊50個有玩具...
‹ 上一主題|下一主題