用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 A仔去邊度睇眼科?
go

A仔去邊度睇眼科?

你地都知A仔幾煩.
唔係個個醫生都有耐性.
加上我亞仔一定唔會答醫生果D"小朋友, 睇唔睇到咩野字呀"...等問題.
因懷疑亞仔隱性斜視, 雖然比出世時好轉好多, 但都想check下, 請問港島區有冇介紹?
THANKS!

owl_2046,

你唔好先將阿囝蓋棺定論,話佢一定唔肯咁唔肯咁,咁對佢同你自己都唔好,好奇怪的,有時佢地無端端又會俾d驚喜我地。(當然有時是驚恐)

小朋友外斜視要找眼科中的兒科,不是一般眼科可以處理,你可以找x和醫院眼科謝道欣醫生,一次800元,如果真係要長期follow,叫佢寫張紙你排政府(如香港眼科醫院,不過在九龍),但當然政府只有平日有得睇。

多數眼科的兒科都是女醫生,會細心同有耐性一d。

原帖由 owl_2046 於 09-7-27 17:42 發表
你地都知A仔幾煩.
唔係個個醫生都有耐性.
加上我亞仔一定唔會答醫生果D"小朋友, 睇唔睇到咩野字呀"...等問題.
因懷疑亞仔隱性斜視, 雖然比出世時好轉好多, 但都想check下, 請問港島區有冇介紹?
THANKS! ...

唔該晒.
其實我之前已帶亞仔睇過普通眼科醫生, 就係攪佢唔掂.
而位眼科醫生好好, 話亞仔係隱性斜視, 問題唔大, 佢又係介紹謝醫生比我喎.
無論如何, 多謝你詳細解答, 連你都介紹, 我一定會帶亞仔去睇左先.
thanks

原帖由 olima 於 09-7-27 18:30 發表
owl_2046,

你唔好先將阿囝蓋棺定論,話佢一定唔肯咁唔肯咁,咁對佢同你自己都唔好,好奇怪的,有時佢地無端端又會俾d驚喜我地。(當然有時是驚恐)

小朋友外斜視要找眼科中的兒科,不是一般眼科可以處理,你可以找x和醫院眼科謝 ...

返去見醫生時(政府), 同佢講你仔既問題, 叫佢寫紙比你去qm 排期, 但初初排, 好似要排一年

我阿仔去九龍中評估中心,佢refer左我去九龍眼科醫院跟進,不過其實阿仔對眼冇事,所以一年去去一次﹗
之後評估中心都有打黎叫我番去check 眼,我話眼科醫院跟緊,點解仲要番?佢就答我怕眼科醫院d 醫生攪唔掂,番去評估中心d 醫生就好d,結果我梗係reject左佢啦,眼科已經夠啦﹗

所以呢,你可以搵番評估中心refer 你check眼o架﹗

我自己又衰, 之前大口環叫亞仔08年返去覆幾種野, 因亞仔07年尾被評為"自傾"但我一次都冇去到, 成疊覆診紙係櫃桶底, 唔知點樣可以再排過呢?

原帖由 annaanna 於 09-7-28 12:50 發表
我阿仔去九龍中評估中心,佢refer左我去九龍眼科醫院跟進,不過其實阿仔對眼冇事,所以一年去去一次﹗
之後評估中心都有打黎叫我番去check 眼,我話眼科醫院跟緊,點解仲要番?佢就答我怕眼科醫院d 醫生攪唔掂,番去評估中心d 醫生就 ...

May I ask any referral for Kowloon side?  TKs

原帖由 owl_2046 於 09-7-29 10:06 發表
我自己又衰, 之前大口環叫亞仔08年返去覆幾種野, 因亞仔07年尾被評為"自傾"但我一次都冇去到, 成疊覆診紙係櫃桶底, 唔知點樣可以再排過呢?

所以我成日話, 幾無聊, 幾吾願意返去等幾粒鐘, 見幾分鐘, 點都要返去覆診, 個file 一close 就乜都無

你打返去評估中心問下點先可以見醫生啦

可以去香港盲人輔導會, 我仔仔也是去那兒, 視光司也很耐心, 如要跟進他們自己也有眼科醫生, 因為是非弁利, 價錢不貴, 排期也快.

TEL 2778 1772

提一下, booking 時要告知是 A 仔, 佢地會比一般診治預多好多時間比您的

搵返個醫務社工可以嗎?

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-30 15:33 發表

所以我成日話, 幾無聊, 幾吾願意返去等幾粒鐘, 見幾分鐘, 點都要返去覆診, 個file 一close 就乜都無

你打返去評估中心問下點先可以見醫生啦

唔該晒, 但太遠啦, 我住港島

原帖由 Tigermamy 於 09-7-31 13:54 發表
提一下, booking 時要告知是 A 仔, 佢地會比一般診治預多好多時間比您的

Book 左啦, 要8月11日先有時間.
好q貴, 要成$700-$1000

原帖由 olima 於 09-7-27 18:30 發表
owl_2046,

小朋友外斜視要找眼科中的兒科,不是一般眼科可以處理,你可以找x和醫院眼科謝 ...

醒目開學勳章

我囝果時就係評估中心入邊直接睇眼架.其實我都唔多清楚點解會有呢次檢查,後來果個測眼師同我,因為小朋友到左呢個年齡應該係健康院做既,但係呢D小朋友可能去果邊做會比較麻煩,所以就係呢邊做.你可以問個跟你果個社工.我係中九龍做的.

等我問下社工先, 唔該晒.

原帖由 sharon26788 於 09-8-9 22:29 發表
我囝果時就係評估中心入邊直接睇眼架.其實我都唔多清楚點解會有呢次檢查,後來果個測眼師同我,因為小朋友到左呢個年齡應該係健康院做既,但係呢D小朋友可能去果邊做會比較麻煩,所以就係呢邊做.你可以問個跟你果個社工. ...