用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 返學前都抑鬱呀
go

返學前都抑鬱呀 [複製鏈接]

100樣擔心, 返學/放學/lunch…., 樣樣都擔心, 好似由小學階段去中學, 要放佢去另一個非常擔心0既世界甘, 佢同同學熟又擔心吾知咩人, 吾熟又會吾會太自我/獨行俠….., 唉真係吾知擔心到幾時, 有無人話俾我知呀
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

好正常呀,一兩個月都應該適應到啦!!

牛咪咪,
我今年升中.2, i tell u la,,,唔洗咁worry喎, 我起初的確唔係好慣, 因為學校d人勁到飛起, d英文lock lock聲,,,但係過多一兩個月, 問題就會自動消失ga lah! 你花d多時間陪佢/教佢, 咁就no problem ga lah!
希望你囡囡會讀得開心, 你又能放心!

多謝晒呀, 係啦, 可能我得一個女, 成日太集中精神去理佢啦, 開心同佢一齊開心, 擔心又同佢齊擔心, 個一種入心入肺感覺, 真係吾係亞媽係吾會明白

原帖由 aumaymay 於 09-7-27 15:57 發表
牛咪咪,
我今年升中.2, i tell u la,,,唔洗咁worry喎, 我起初的確唔係好慣, 因為學校d人勁到飛起, d英文lock lock聲,,,但係過多一兩個月, 問題就會自動消失ga lah! 你花d多時間陪佢/教佢, 咁就no problem ga lah!
希 ...

有無甘快適應....您阿女超勁呵.....

原帖由 ntefamily 於 09-7-27 16:35 發表

大家的感受一模一樣

阿仔一樣開始反叛期, 情緒變得好快, 我有時都唔知點好, 我又性急, 老公的性格又係好直……

大家都需要慢慢學, 慢慢適應 ~ _ ~

...
阿仔一樣開始反叛期, 情緒變得好快, 我有時都唔知點好, 我又性急, 老公的性格又係好直……

直情就係甘啦

原帖由 牛咪咪 於 09-7-27 16:51 發表
直情就係甘啦

而家學校有教反叛期,.....近排我想話阿仔,就話佢系反叛期, 佢一聽到會自動收歛d架,.....

我而家0既心情就好似一條係屋企照顧左120既魚, 而家要放出大海啦, 個一種心情, d吾捨得, 但係亦都期待佢係大海中仍生存到, 甘自己責任先完成, 真係百感交集,
‹ 上一主題|下一主題