用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 排服務問題
go

排服務問題 [複製鏈接]

1. 請問排政府的服務, 可否E位和I位一起排, 如E位快些, 我先接受E位, 等到I位排到了, 就要I位而退出E位? 可否這樣? 還是接受了E位, 就要重新申請才可要 I 位?

2. 另外, 如找私人醫生評估後直接排政府服務, 跟著政府到排到, 又去政府做評估, 佢地會唔會閙你, 搵咗私人唔駛來政府?
   0    0    0    0

唔得架,只可排一樣,面且確定左邊間除非搬屋,如果唔係無得轉中心

搵私家做評估既目的係想拎轉介信去政府排,排到你都要俾政府果邊再評多次架,所以政府果度評左你,就一定會俾choice你選,(幼稚園階段: S or I 位 or 早期),pass左去呢3個其中一個時,政府就無咩點理架啦~入小一前佢會抽籤咁叫你番去再做評估(無番去果d只會用電話問小朋友既情況做決定),然後建議你入邊類型既小學
即係滿6歲就無以上3種服務架啦~file會pass番政府,然後會pass去你入到既小學手中(如果你選校時老老實實選"特殊需要"果項),唔選就一定唔會pass file去學校,學校亦唔會俾資源你個小朋友

原帖由 ktv 於 09-7-26 23:03 發表
1. 請問排政府的服務, 可否E位和I位一起排, 如E位快些, 我先接受E位, 等到I位排到了, 就要I位而退出E位? 可否這樣? 還是接受了E位, 就要重新申請才可要 I 位?

2. 另外, 如找私人醫生評估後直接排政府服務, 跟著政府 ...

請問你話 "私家做評估既目的係想拎轉介信去政府排,排到你都要俾政府果邊再評多次", 政府果邊係指評估中心, 還是社會福利署?

原帖由 MARSTEN 於 09-7-26 23:58 發表
唔得架,只可排一樣,面且確定左邊間除非搬屋,如果唔係無得轉中心

搵私家做評估既目的係想拎轉介信去政府排,排到你都要俾政府果邊再評多次架,所以政府果度評左你,就一定會俾choice你選,(幼稚園階段: S or I 位 or 早 ...

醒目開學勳章

2. 另外, 如找私人醫生評估後直接排政府服務, 跟著政府 ...

OK架, 排E位同時挑I or S位, 如果E位排到, 可以先用E位服務。l 位排到就要决定keep E 或擇 I位, 用番同一號碼排。
但如果排到而你拒絕入I位的話, 就可能响你再有意排I 或S位, 可能要用重新申請。

1.唔得, 係 E&S 一齊排 或只排 I
到你排到 E, 到時可叫中心評估俾社署由 S 轉 I
2. 唔會, 我都係咁。醫院個姑娘仲問我拿私人個 report. 其實排得到都成1年後~ 其實....就算佢鬧都唔駛理佢, 因為為左個小朋友, 有能力既都做私家, 快d排到隊。d姑娘都明的~

我終於明啦, 原來係咁﹕

未夠2歲﹕
可E 和 I位一齊排, 因未夠2歲時, 只可入讀E位, 夠2歲先可讀I位, 所以政府俾2條隊一齊排。E位算過度性質, 未排到I位時而E位排到, 可讀住E位先, 排到I位就棄E。但要注意,社工話,如到2歲時, 如仲未排到過度性E位的話, 就會在此過度性E位waiting list 上自動除名。即2歲後就自動只係排I位了。即使2歲前排到E位, 但只可使用服務到2歲, 到2歲就不可使用此過度性E位的服務了。(如一開初就只排E位, 即是長期性E位, 咁就緊係可用服務到6歲了)

如2歲以上﹕
不可排I位又同時排E位。只可排其中一條隊。

任何年齡﹕
排S位時可同時排E位, E位又係過度性質, 未排到S位時而E位排到, 可讀住E位先, 排到S位就棄E。

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_practicegu/

6歲入小學前, 如果小朋友係幼稚園的時候係i位, k3 開學后, 心理學家or CAC 會叫你去再做評估, 如果佢地覺得小朋友再需要支援, 佢地會援款去小朋友所讀既小學, 等小學去支援, 當然要看小朋友所讀的小學是否有支援. 仲有 $$ 係跟人走既.  

大多數主流小學都話自己係融入教育, 實際上係唔係又唔知!! 好多時, 有d小朋友讀左1-2年都要轉校…大家都明白是什麼問題.

聽講依家CAC 評估條隊好長,所以i位到入小學前,佢地唔會主動叫你帶小朋友去評估,只會打電話問下你情況only~
其實小朋友咩情況,適合讀咩小學,我估幼稚園老師會比較清楚,評估中心只係睇到臨時表演咋喎~

原帖由 kennistong 於 09-8-17 15:15 發表
6歲入小學前, 如果小朋友係幼稚園的時候係i位, k3 開學后, 心理學家or CAC 會叫你去再做評估, 如果佢地覺得小朋友再需要支援, 佢地會援款去小朋友所讀既小學, 等小學去支援, 當然要看小朋友所讀的小學是否有支援. 仲 ...

Annanna

跟我小朋友的心理學家係會主動幫佢地做評估既, 如冇意外, 你囝囝都係佢跟.
‹ 上一主題|下一主題