用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五小六呈分試....
樓主: abc...
go

小五小六呈分試.... [複製鏈接]

HKAT 全名係Pre-Secondary 1 Hong Kong Attainment Test= 中一入學前香港學科測驗
原帖由 SK1 於 09-7-28 17:23 發表
請問HKAT係乜黎架?

回覆 21# asinai 的文章

如果某些學校的試卷比較淺, 它們學生的分數理論上會比較高分, 咁那班學生咪有著數.  會不會較淺的學校, 其科目的比重是低一些?

所有參與統一派位小學的六年級學生需要參加分班試, 教育局會跟據每間小學分班試成績(指定某年)給予一個評分系數, 調整各小學之間的水平差異
原帖由 nihaoma 於 09-7-29 09:00 發表
如果某些學校的試卷比較淺, 它們學生的分數理論上會比較高分, 咁那班學生咪有著數.  會不會較淺的學校, 其科目的比重是低一些?

原帖由 nihaoma 於 09-7-29 09:00 發表

每間學校都有分配幾多band1 2 3,第二次統一派位,係同學校自己同學爭位,唔係出面人爭,所以學校出得淺既話,校內每位同學都一樣,話知佢全部都100分丫...對其他學校無影響

回覆 24# Sindy 的文章

咁, 是不是某學生在比較淺的學校被其老師告知是band 1, 但實際上若與較深的學校的學生相比, 該某學生並不是band 1?  
若果是, 在選校時咪很煩, 以為band 1學校可派得到, 其實根本就派不到band 1 的學校.

原帖由 nihaoma 於 09-7-29 12:25 發表
咁, 是不是某學生在比較淺的學校被其老師告知是band 1, 但實際上若與較深的學校的學生相比, 該某學生並不是band 1?  
若果是, 在選校時咪很煩, 以為band 1學校可派得到, 其實根本就派不到band 1 的學校. ...

係喎....其實自己都唔知嫁...

咁即係讀名校既卷係會難d?

原帖由 nihaoma 於 09-7-29 12:25 發表
若果是, 在選校時咪很煩, 以為band 1學校可派得到, 其實根本就派不到band 1 的學校. ...

唔同區既band1程度係會有分別,但如果'證實'左個組別係band1(同區計),咁就邊間學校既band1既機會都一樣(大抽獎時)

醒目開學勳章

咁東區既Band1係咪不等於灣仔區Band 1呢?
因為我見東區既Band 1學生英文程度麻麻地.咁又點比呢? 但佢地家長話成績係Band 1考去灣仔都一樣得.係真唔係?如果係咁我地讀深咁多咪唔抵喎.

原帖由 Sindy 於 09-7-29 15:12 發表

唔同區既band1程度係會有分別,但如果'證實'左個組別係band1(同區計),咁就邊間學校既band1既機會都一樣(大抽獎時)

根據教育局的資料是這樣的 :
首先係第一階段 - 自行選擇兩間中學 (不限地區)
這時, 全港小六學生一齊分banding, 這個所謂全港排名就會交到你所選既中學. 記住-係全港小六生(參與統一派位者)比拚, 取錄與否, 由學校自行決定

第二階段 : 統一大抽獎
甲部 : 亦是跟根據全港排名(banding) + 隨機number, 由電腦決定
如果在甲部派唔到位---->去乙部 :
乙部會把所有同區學生排名(banding) +隨機number , 由電腦決定 派位
原帖由 SK1 於 09-7-29 16:06 發表
因為我見東區既Band 1學生英文程度麻麻地.咁又點比呢? 但佢地家長話成績係Band 1考去灣仔都一樣得.係真唔係?如果係咁我地讀深咁多咪唔抵喎.

...

回覆 23# neighbour931 的文章

請問你所指的評分系數, 是不是我所指的比重?

...

我淨知如果東區既邊緣band1去到中西區同灣仔區,有機會會跌grade,相反呢兩區落返東區,有機會會升grade,佢地係會帶住個分數過區,每區既band1需要分數都唔同

...

校長話我地係全港既排名,絕大部份都係band1,好抵架我地,kaka

唔係, 呢個係根據該校既師兄師姐的某年分班試成績定出來的
原帖由 nihaoma 於 09-7-29 16:55 發表
請問你所指的評分系數, 是不是我所指的比重?

原帖由 Sindy 於 09-7-29 12:06 發表

每間學校都有分配幾多band1 2 3,第二次統一派位,係同學校自己同學爭位,唔係出面人爭,所以學校出得淺既話,校內每位同學都一樣,話知佢全部都100分丫...對其他學校無影響 ...

SINDY

我聽過話, 教統局會就份卷的深淺, 再adjust 個小朋友的成續, 但就吾知係吾係啦

但我個女, 由小一至小四份卷都好淺, 一上到小五, 就深到.............可能對比其他學校, 小五份卷都吾叫好深, 但相比佢小一至小四黎講就深左, 好多同學都係甘衰晒

吾知係吾係因為甘既原因啦

大抽獎係計,其實份卷深淺都唔重要....佢地係要爭排位,例如a學校,有五十個band1位,全部考埋同一份卷,佢份卷好深,就算得六七十分,但係排到五十之內,佢都係band 1 學生

如份卷好淺,個個都一百分,佢差一分,得九十九,如果係學校,係排六十幾既話,佢都唔會係band1

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-29 18:43 發表

SINDY

我聽過話, 教統局會就份卷的深淺, 再adjust 個小朋友的成續, 但就吾知係吾係啦

但我個女, 由小一至小四份卷都好淺, 一上到小五, 就深到.............可能對比其他學校, 小五份卷都吾叫好深, 但相比佢小一 ...

更如果東區band 1轉綱去灣仔區又是不是band 1.我指是統一派位.會不會降band.
原帖由 neighbour931 於 09-7-29 16:27 發表
根據教育局的資料是這樣的 :
首先係第一階段 - 自行選擇兩間中學 (不限地區)
這時, 全港小六學生一齊分banding, 這個所謂全港排名就會交到你所選既中學. 記住-係全港小六生(參與統一派位者)比拚, 取錄與否, 由學校自 ...

醒目開學勳章

Sindy

嘩! 係真唔係呀?係就好啦.成日好驚升中時唔知會派左去邊.
真係千個唔該.

原帖由 Sindy 於 09-7-29 18:14 發表

校長話我地係全港既排名,絕大部份都係band1,好抵架我地,kaka
‹ 上一主題|下一主題