用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網點揀??
go

12網點揀?? [複製鏈接]

唔知點同小兒揀聖若瑟or華仁好? 真係好頭痛! 請幫幫忙
   0    0    0    0

我都想知得15分, 係大抽獎邊間機會大的 ?

原帖由 cdfung媽咪 於 09-7-25 01:27 發表
唔知點同小兒揀聖若瑟or華仁好? 真係好頭痛! 請幫幫忙

女仔喺12網點揀好? 2004年出生, 以marymount排第一, 機會高不高?

男仔方面, 我個仔喺st jo, d 競爭真係好大, 成績唔好, 大人同小朋友都一樣咁辛苦, 而且入st jo 書院要"西"走一半嘅人, 如果考不到中等或中上成績, 入st jo 書院不大, 家長要清楚自己個仔嘅料子, 華仁就不清楚了

原帖由 charlotteling 於 09-7-25 12:42 發表
我都想知得15分, 係大抽獎邊間機會大的 ?

醒目開學勳章 王國長老

ST JO已經由8班小一變成5班小一, 不過未正式同中學部註冊一條龍, 升中易左, 但小一想入又難左了
marymount每年都"超額認購", 仲有好多人不惜借地址黎抽, 想抽中真係唔易
其實好多好多女仔都係marymount排第一, st frances或st paul's catholic..........如果肯退一步, 放棄唔搏marymount, 咁邊間擺第一都9成9機會入
原帖由 julietta 於 09-7-25 11:23 PM 發表
女仔喺12網點揀好? 2004年出生, 以marymount排第一, 機會高不高?

男仔方面, 我個仔喺st jo, d 競爭真係好大, 成績唔好, 大人同小朋友都一樣咁辛苦, 而且入st jo 書院要"西"走一半嘅人, 如果考不到中等或中上成績,  ...

聽聞st paul 會變全日制, 所以很快會擴充和搬校舍(搬離跑馬地), 這樣, 有很多家長都卻步, 不想申請, 是否真實呢? 有冇家長知道?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-26 20:23 發表
ST JO已經由8班小一變成5班小一, 不過未正式同中學部註冊一條龍, 升中易左, 但小一想入又難左了
marymount每年都"超額認購", 仲有好多人不惜借地址黎抽, 想抽中真係唔易
其實好多好多女仔都係marymount排第一, st fr ...

原帖由 julietta 於 09-7-28 21:54 發表
聽聞st paul 會變全日制, 所以很快會擴充和搬校舍(搬離跑馬地), 這樣, 有很多家長都卻步, 不想申請, 是否真實呢? 有冇家長知道?

will it become DSS as well?

醒目開學勳章 王國長老

真的嗎? so far我無聽過
其實而家st paul半日上半日下, 好多家長卻步就真! 如果轉全日, 我估會更加多人申請
如果搬去第2個校網, 又有好大impact了
原帖由 julietta 於 09-7-28 09:54 PM 發表

Exactly,  I  卻步 St. Joe because of half day pm class for P.1-3 and half day am class for P.4-6.
I feel it is not a good arrangement.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-29 09:39 發表
真的嗎? so far我無聽過
其實而家st paul半日上半日下, 好多家長卻步就真! 如果轉全日, 我估會更加多人申請
如果搬去第2個校網, 又有好大impact了

咁又唔係喎, 讀上下午班有so, 小朋友spend 多d 時間在家, 做功課和溫書, 練琴, 游水, 唔駛乜都在周六周日進行, 家長放假時都輕鬆一點, 阿仔讀過全日制小學, 又讀過半日, 我會pro 半日多d 囉

原帖由 No.Three 於 09-7-29 12:44 發表
Exactly,  I  卻步 St. Joe because of half day pm class for P.1-3 and half day am class for P.4-6.
I feel it is not a good arrangement.

請問st.jo係唔係已經轉左全日制? 而華仁會唔會轉?

St Jo is still a whole-day school.

原帖由 cdfung媽咪 於 09-7-30 23:07 發表
請問st.jo係唔係已經轉左全日制? 而華仁會唔會轉?

原帖由 sheepiedad 於 09-7-30 23:19 發表
St Jo is still a whole-day school.

Sorry.  I meant to say "St Jo is a half-day school" :loveliness:

原帖由 Unclejt 於 09-7-30 23:59 發表

聽聞st.jo會轉全日制, 知唔知幾時?

Also wanna know. It is not easy for a kid to have an afternoon class. Has to move all the interest class to the morning session. And then he has to finish his homework after school (6pm). By the time he finishes everything, it would be pretty late at night.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-26 20:23 發表
其實好多好多女仔都係marymount排第一, st fr ...

ST.FRANCS都唔係易抽喎~好似20分都未必入到~
ST.PAUL 我知上年係15分都有人入~

醒目開學勳章

我有朋友 15 分都入到 St. Francis

原帖由 雪瑩媽咪 於 09-8-5 06:21 發表

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

I think Charlotte_mom meant the 2nd round.
1st round is rather unpredictable because it involves those outside Net 12.
If you put St Francis as 1st choice in the 2nd round (provided that you live in Net 12), you should have a very high chance of getting in because most girls in Net 12 put Marymount as their 1st choice.

原帖由 雪瑩媽咪 於 09-8-5 06:21 發表

我個女就是這樣入左ST FRANCIS 啦:loveliness:

請問各位12網的媽媽 : 識得有同學仔從新界出來上學的嗎 ?
是不是真的很費時 ?
‹ 上一主題|下一主題