用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 bb便秘
go

bb便秘 [複製鏈接]

BB2歲.......一星期便便都是粒粒狀,睇醫生開咗放瀉藥都唔沒有便便........之後我買咗啲"甘油"立刻解決咗1次,但之後又沒有........我又唔敢比多次"甘油"怎辦?????????
   0    0    0    0

雖然小兒由小到大都沒有便秘問題 (因為由出世后, 我們都好注重他的 input, output & 睡眠質數的), 我提議可以給BB多吃木瓜&奇異果, 食橙要連"衣"食, 間中一餐只得飯&菜(或豆).

如果小孩平日不是這樣的, 而妳又找不到為何他現在是這樣, 可能妳的寶寶有心事, 嘗試跟他/她談談心, 可能從中找到原因的.

希望以上可以幫到你喇!!

原帖由 ruru_tse 於 09-7-24 00:09 發表
BB2歲.......一星期便便都是粒粒狀,睇醫生開咗放瀉藥都唔沒有便便........之後我買咗啲"甘油"立刻解決咗1次,但之後又沒有........我又唔敢比多次"甘油"怎辦????????? ...

My baby has such problem since about  9 months old.  He has blood in boo boo sometimes, I tried many things for him, different fruit, purm juice, change milk to fresh milk ... no big change. Now I give him some yogurt power (which to make yogurt) added into milk/ fruit for him, it seems better. You may try.

I buy it at CATALO 家得露, $3xx / bottle. I bought it - buy one get one free on promption few  months ago.

or you may try some yogurt!!!

I hope your baby can be better very soon!  

甘油條or甘油

切勿用甘油,因此屬於化學成份,若長期使用便仍成依賴,嚴重者會出現失禁,不能長期靠外刺激產生便意.必從飲食改善兩歲小朋友賴腸習慣
嘗試定時定限在某時段"唔"小朋友出便便養成習慣,注意多飲水,吃生果疏菜,休息要足夠.
我囝囝從前便秘試過8日才便便,後來去睇兒科醫生,開了溫和軟化大便箹,跟住轉埋吃雪印奶粉,定時飲食,休息.現在我囝囝十個月了,每天都暢通無阻.
妳試下引導下小朋友有定時習慣啦! gook luck

便便

cry to booking荃灣路德圍身劉章鴻兒科e生.他的箹比較溫和合適便便,:igiveup: 再無改善便cry to法腳e院試下booking,醫生係蔡榮豪.但此終要靠日常生活去調整:handsome: good luck

你可用米水開奶試試, 如想效果更好,可用糙米 

我之前朋友bb約六個月医生建議去萬寕有藥劑師嘅,買隻叫乳果糖可令便便軟身而且無副作用添好work

乳果糖發明good good

係呀!無錯呀!那時小兒吃什麼都係便秘的時候,都係由兒科醫開所講的乳果糖,現在想回來那學名係叫乳果糖,不過那時候是由醫生處方的.乳果糖常食用後內增加腸道運動約6-8hr會產便意,其間最緊要多飲水.記得醫生講過它不含葯性副作用,若發現bb有便秘or不暢順便可使用,記得還在日常飲食改善....

乳果糖發明good good

係呀!無錯呀!那時小兒吃什麼都係便秘的時候,都係由兒科醫開所講的乳果糖,現在想回來那學名係叫乳果糖,不過那時候是由醫生處方的.乳果糖常食用後內增加腸道運動約6-8hr會產便意,其間最緊要多飲水.記得醫生講過它不 含葯性副作用,若發現bb有便秘or不暢順便可使用,記得還要配合 在日常飲食改善....

多吃水果蔬菜

食火龍果有勵大便架!

簽名被屏蔽

飲多d水 / 開開奶茶 / 用手幫b b 在肚上由左至右推下
可以試下, 如果不理想,就要睇醫生
原帖由 ruru_tse 於 09-7-24 00:09 發表
BB2歲.......一星期便便都是粒粒狀,睇醫生開咗放瀉藥都唔沒有便便........之後我買咗啲"甘油"立刻解決咗1次,但之後又沒有........我又唔敢比多次"甘油"怎辦????????? ...

我奶奶會用:
薏米水開奶
菊花水開奶

跟住我會叫個女食多D西瓜, 火龍果, 大蕉 (比香蕉好), 食YOGURT

千祈唔好食蘋果. 蘋果太多鐵質, 令排便更加難.

我囡由2歲開始就一直有便秘問題, 2歲前沒有, 就在2歲時吃了抗生素, 連續幾天沒有大便, 後因太硬, 去大便時弄至肛裂, 大量出血, 真的嚇壞了, 後來好一直怕排便, 結果惡性循環, 所有方法都試過, 開始時會有效, 過了一段日子後便沒有反應, 她是心理影響到便秘.
我大仔細時都有, 到了升小一後沒有此問題, 他說覺得排便很臭, 幼稚園時廁所又沒有門, 點去大便呀!直到升小一後他才說出來!女兒也說不想大便, 因好臭及好痛, 現在我不斷向她解釋, 排便重要及好處,又向她讀故事書說動物便便的好處.
所以你先了解孩子便秘原因, 再入手啦!

原帖由 cw1027 於 09-8-6 10:35 發表
我奶奶會用:
薏米水開奶
菊花水開奶

跟住我會叫個女食多D西瓜, 火龍果, 大蕉 (比香蕉好), 食YOGURT

千祈唔好食蘋果. 蘋果太多鐵質, 令排便更加難.

‹ 上一主題|下一主題