用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 我兩個女會係新學年插班k2,想問...
go

我兩個女會係新學年插班k2,想問... [複製鏈接]

因為未試過讀下晏班,有冇讀開下晏班既媽媽分享下一日的時間表,我個女一直有瞓開下晏覺,咁點好呢?
   0    0    0    0

你好, 記得考試當天有另一位女孩嗎? 我囡會讀k3下午班. 小twins很可愛, 希望這三位女孩都能盡快適應新學校, 每天也開開心心.

hello, 記得,你囡囡仲同我地byebye,你買左校服未呀,好多野都唔係好知,對學校又好陌生,都有d擔心,始終係插班生,在照顧上一定沒有像k1入學時全面....
你囡囡之前讀邊間,我兩個寶寶讀寶血

原帖由 YYML 於 09-7-24 18:09 發表
你好, 記得考試當天有另一位女孩嗎? 我囡會讀k3下午班. 小twins很可愛, 希望這三位女孩都能盡快適應新學校, 每天也開開心心.

我囡之前是讀又一村,
不用太擔心, 我想開學前的家長會能使我們更認識真光吧!
校服買了, 但未去剪頭髮, 呀囡鍾意梳辮, 她說要等到月尾先剪.
你的囡囡會否搭校車? 原來校車不經我樓下, 要姐姐湊, 這點令我有小小不方便.

原帖由 beautycandy 於 09-8-6 16:23 發表
hello, 記得,你囡囡仲同我地byebye,你買左校服未呀,好多野都唔係好知,對學校又好陌生,都有d擔心,始終係插班生,在照顧上一定沒有像k1入學時全面....
你囡囡之前讀邊間,我兩個寶寶讀寶血

...

我住康怡有校車在樓下,都OK.阿囡又係好鍾意長頭髮,哎,有排喊.另我家長日去唔到,要返工.....

timetable

Hello,

My son is going to K2 pm class, and I think he will take the same school bus (or even the same class) with your twins because we live in quarrybay too.  Maybe I can share his timetable with you.

9:30 to 10:00 wake up
11:00 to 12:00 lunch
12:15  school bus
1:00 to 4:00  school time
5:00 arrived home(yes, it take an hour to home because this is the last station) then tea time.
7:30 to 8:30 dinner time
9:30 bath time
10:00 storytime & sleep

beside, i think is better for you to attend parent's day because it can really help for to know more about the school.

this is a nice school & wish your twins enjoy their new school life!

原帖由 beautycandy 於 09-8-7 20:57 發表
我住康怡有校車在樓下,都OK.阿囡又係好鍾意長頭髮,哎,有排喊.另我家長日去唔到,要返工.....

謝謝你的分享.我想一係家姐/細妹會同你仔仔同班(她們會分開班呢)

原帖由 beautycandy 於 09-8-15 15:28 發表
謝謝你的分享.我想一係家姐/細妹會同你仔仔同班(她們會分開班呢)

我囡囡今年升K2, 讀下午之低星班, 會否與你囡囡同班呢? 你的Twins會否唔捨得之前間學校? 我囡囡暑假時經常提著"好掛住同學" , 她真很喜歡番學呢!

家姐晞桐係低星呀,唔好意思我想問下手冊話內衣要全白色,係咪一D公仔都唔得,另如果冷氣凍件外套白色可以嗎?(好多野都唔知,HEHE
THANKS
原帖由 sixwater 於 09-9-1 22:49 發表

我囡囡今年升K2, 讀下午之低星班, 會否與你囡囡同班呢? 你的Twins會否唔捨得之前間學校? 我囡囡暑假時經常提著"好掛住同學" , 她真很喜歡番學呢!

回覆 1# beautycandy 的文章

冷氣外套白色是可以的,至於件內衣是要全白色的。

原帖由 YYML 於 09-7-24 18:09 發表

我其實都想幚阿女考k2, 但我miss咗機會..., 所以希望下年再考過...我想問下, 上次大約有幾多位???有咩要準備呀??

我是7月中因事突然要搵學校, 所以是今日問, 第二日就見, interview時就只有呀囡和twins (見k2), 由於咁急, 所以無特別準備, 只是交最基本的資料, 如成績表, 獎狀(學校的), 今次順利插班, 真是十分高興和覺得好幸運!!!

希望你也如願!

原帖由 haomama 於 09-9-18 00:46 發表

我其實都想幚阿女考k2, 但我miss咗機會..., 所以希望下年再考過...我想問下, 上次大約有幾多位???有咩要準備呀??

原帖由 YYML 於 09-9-19 21:34 發表
我是7月中因事突然要搵學校, 所以是今日問, 第二日就見, interview時就只有呀囡和twins (見k2), 由於咁急, 所以無特別準備, 只是交最基本的資料, 如成績表, 獎狀(學校的), 今次順利插班, 真是十分高興和覺得好幸運!! ...

yyml,

多謝你的分享...真係好幸運
囡囡適應如何呀??習慣嗎??
其實我好15/16...要適應新環境,之後又要適應小一???   

haomama,

呀囡適應得很好, 返學很開心, 她說最好可返全日呢!
她知道真光有小學, 中學, 已一心一意讀上去, 所以不用太擔心小一的適應情況, 她還很天真地說學校開埋大學就好!

其實你想轉真光, 是否為了直上小學呢? 若是, 不妨試試, 小朋友適應力很強的.  但若不是, 我認為就值得再考慮, 因k3是畢業班, 一班同學一齊由細讀到畢業會開心些, 另外, k3一開學就要搵小學, 很多interview, 如果一邊要適應新學校, 一邊又要應付小一interview, 會比較累.

原帖由 haomama 於 09-9-23 00:12 發表

yyml,

多謝你的分享...真係好幸運
囡囡適應如何呀??習慣嗎??
其實我好15/16...要適應新環境,之後又要適應小一???   

原帖由 YYML 於 09-9-23 13:29 發表
haomama,

呀囡適應得很好, 返學很開心, 她說最好可返全日呢!
她知道真光有小學, 中學, 已一心一意讀上去, 所以不用太擔心小一的適應情況, 她還很天真地說學校開埋大學就好!

其實你想轉真光, 是否為了直上小學呢?  ...

YYML,
暫時仲未一心一意讀上去, 我其實都想大抽獎,萬一抽唔到, 都重有後盾, 我都好明真光小學真係好吸引...,不過唔洗比錢都係一件好事, 可以張資源好好運用...暫時我都是這樣想, 不過我反覆不停思考利弊, 想參考多d意見...真係好多謝你同我分享

回覆 2# YYML 的文章

好多小學介簡會會在大約7一9月,到明年可早些留意心水小學,可去聽一聽該校教學理念是否適合自己小朋友讀該小學。
‹ 上一主題|下一主題