用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 邊間二手書店較可靠?
樓主: 草帽
go

邊間二手書店較可靠? [複製鏈接]

大埔八號花園附近,
翠屏商場內有幾間,
如果係買大埔區學校的書就應該好齊.
我重欠幾本.
昨日去旺角搵書, 佢竟然話要半價, 好貴, 結果冇買

原帖由 草帽 於 09-8-13 11:20 發表
大埔八號花園附近,
翠屏商場內有幾間,
如果係買大埔區學校的書就應該好齊.
我重欠幾本.
昨日去旺角搵書, 佢竟然話要半價, 好貴, 結果冇買 ...

咁正常應係幾折之內 , 我上次去買舊書 , 一間有45折 , 一間54折 ! 我係唔係買左貴野 ??

我都係近來先知.
原來唔同年級都唔同折的!
所以可能唔係買貴咗!

回覆 5# 草帽 的文章

pm我地址, 我都要買舊書, 唔該,

我發覺原來大埔的二手書店可以買倒好新淨的書, 但可能唔係一次過可以買齊.
要有耐性, 又要有時間.
想買倒好書真唔容易.
點解d學校唔安排學校的師兄師姐買舊書俾d師弟妹呢?
唔洗我哋d家長搵餐死.

我都係這間買,中二係4折,中三係5折.無3折咁平!!

但服務態度良好,可以慢慢揀到你啱心水的舊"新"書.今日行經買了中文課本,好似全新一樣,算是有良心書店,因店內都有新書賣,大可將書當新書賣

原帖由 pocohui 於 09-8-3 11:08 發表
沙田好運中心都有一間!

買左6本書, 35折, 其中有一本History是全新的.

大家買齊書未呢?!!

原帖由 Lmum 於 09-8-15 20:38 發表
我都係這間買,中二係4折,中三係5折.無3折咁平!!

但服務態度良好,可以慢慢揀到你啱心水的舊"新"書.今日行經買了中文課本,好似全新一樣,算是有良心書店,因店內都有新書賣,大可將書當新書賣

...

agree!!

請問各位買舊書冇增潤工作紙和訓練冊送,咁係邊度可以買番?

我買嘅時候會睇清楚有冇漏先至買, 如果冇我會問佢有冇其他人嘅, 都冇就唔買.

因為我都係第一年幫阿女買舊書, 相信增潤工作紙和訓練冊會好難搵.

我發現好多書的增潤工作紙和訓練冊都冇做過, 好似新嘅咁, 可能學校好少用.

如果真係要用又冇唯有叫同學借影印, 冇辦法啦!

我知道有 :
學友書店應該最平.老字號....但要排隊
油麻地炮台街51號  Tel:23850996
檸檬書店出名D書好新...大部份有9成新....但太多人買好快賣晒...但有留書服務
http://www.lemonbookshop.com/
文采書局老字號....價錢也不貴
http://www.manchoi.hk/book.htm
漢記就比較貴...同D書比較舊...但地點在旺角算方便
喺漢榮書局格離

2009新書價錢

學友書店 - 86-88折
檸檬書店 - 87折
文采書局 - 88折
漢記書局 - 88折

醒目開學勳章

Hi,

學友真係唔錯,我係果道買咗d中一舊書,三五折,有d買咗新書,八六折,但始終有d冇貨,要行多轉!

yuk hei mum

原帖由 add2009 於 09-8-22 00:25 發表
我知道有 :
學友書店應該最平.老字號....但要排隊
油麻地炮台街51號  Tel:23850996
檸檬書店出名D書好新...大部份有9成新....但太多人買好快賣晒...但有留書服務
http://www.lemonbookshop.com/
文采書局老字號.... ...

Hip Yick books store
G/F, 380 Queens road west  
Tel : 25498586
(also have 新書 , 15% off)

Student books shop
2/F, 70號旺角西洋菜街   
Tel: 23962000

I have tried the above book shops.
Both of them 多人買 and 好服務態度O.K.

原帖由 ching2009 於 09-8-22 23:03 發表
Hip Yick books store
G/F, 380 Queens road west  
Tel : 25498586
(also have 新書 , 15% off)

Student books shop
2/F, 70號旺角西洋菜街   
Tel: 23962000

I have tried the above book shops.
Both of them  ...

多謝你的介紹.
今天咁啱要去Hip Yick Books Store附近,所以專登帶買書單去買書.比我們搵到兩本舊書,同一本新書.
感覺上他們都不錯,但是比錢時,他們是新書一張單,舊書另一張單,比錢時有點混亂,她還找多了錢比我,我都好老實比番她.

同學友書店比較,我覺得學友書店好些.
有一次要買中史書,他們講明有本舊版問我們要唔要,囝囝話班中有同學都用舊版,老師沒有意見,所以我們都買了它.

收銀還會再check多一次睇吓有冇執錯書,有一次個店員攞錯本書給我們,即刻同我們更正番.
‹ 上一主題|下一主題