用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 邊間二手書店較可靠?
go

邊間二手書店較可靠? [複製鏈接]

請問知唔知邊間二手書店較可靠?
   1    0    0    0

回覆 1# 草帽 的文章

檸檬書店.我買了幾本質素唔錯!

回覆 2# chrisjones 的文章

可否pm我, 留地址, 謝!!

檸檬書店係邊度?

我今日去咗大圍嗰間毅青書局, 中一新書八五折, 中二新書八八折

舊書係三五折至四折, 視乎新舊程度.
結果買咗十本舊書五本新書
舊書'簡'咗好耐

用擦膠擦咗三個鐘先擦完一本數學書, 有點後悔.... 數學咁多練習應該買新書啦....擦死人...

昨日我又去過另一間二手書局, 係大埔的, 買咗兩本舊書, 好新淨, 一隻字都冇寫過的, 都係35折, 都唔錯

請問地址在那裏 ? 店鋪名稱是 ?
原帖由 草帽 於 09-8-1 22:35 發表
昨日我又去過另一間二手書局, 係大埔的, 買咗兩本舊書, 好新淨, 一隻字都冇寫過的, 都係35折, 都唔錯

沙田好運中心都有一間!

買左6本書, 35折, 其中有一本History是全新的.

醒目開學勳章

原帖由 chrisjones 於 09-7-25 03:44 發表
檸檬書店.我買了幾本質素唔錯!

認同, 雖然價錢未必最平, 但質素唔錯
我已昄依佛祖, 成為佛教徒, 阿彌陀佛.

我星期六去咗旺角西洋菜南街嘅華英書店, 我買錯咗兩本workbook, 佢地都肯畀番錢我, 服務態度不錯!

原帖由 maglam1985 於 09-8-4 21:10 發表
我星期六去咗旺角西洋菜南街嘅華英書店, 我買錯咗兩本workbook, 佢地都肯畀番錢我, 服務態度不錯!

幾好喎! 你買咗幾多折?

咁好?我最驚就係買錯書,因為唔識分辨,想換又畀人留難,所以一直唔敢買舊書。
華英舊書幾折?新書幾折?
原帖由 maglam1985 於 09-8-4 21:10 發表

3折至5折, 視乎新舊程度, 我買兩本通識, 原價@$65, 結果用$60買咗兩本, 約46折,另外數學書@$156, 結果用$120買咗兩本, 約36折, 雖然數學打折比通識多, 但係數學反而比通識新淨。 另外佢有兩本全新science workbook, 8折賣畀我, 埋單計數再平8蚊畀我。
後來去三聯書局買其它書, 發覺同我買嘅workbook 封面有少少分別, 多咗個'enrichment'個字, 所以番去華英退貨, 佢哋冇留難我, 只係叫我俾張發票佢睇。所以最緊要留番張發票。

ps 我買書時可以畀我逐頁慢慢睇, 我仲睇埋有冇缺頁, 佢哋都冇催促我, 個人感覺幾好呀!唔啱就畀番佢。

原帖由 maglam1985 於 09-8-5 23:57 發表
3折至5折, 視乎新舊程度, 我買兩本通識, 原價@$65, 結果用$60買咗兩本, 約46折,另外數學書@$156, 結果用$120買咗兩本, 約36折, 雖然數學打折比通識多, 但係數學反而比通識新淨。 另外佢有兩本全新science workbook, 8 ...

3折至5折, 你買中幾的書?
原來, 唔同級打的折都唔同!
我係大埔嗰間買就係全新一樣都係35折

醒目開學勳章

今日係觀塘工廠區二手書店買了14本中一書,全部三折 total 1,6xx now $568
d 書都有八成新,要擦的約3至10頁/ book

我唔算太太太要求高 mami 但都搵到3本差不多全新的
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

原帖由 M&A Mom 於 09-8-7 00:12 發表
今日係觀塘工廠區二手書店買了14本中一書,全部三折 total 1,6xx now $568
d 書都有八成新,要擦的約3至10頁/ book

我唔算太太太要求高 mami 但都搵到3本差不多全新的 ...

係邊度?我重未買齊!

旺角西洋菜南街好長喎!近邊度架???

剛從另一個網站找到, 睇下大家有冇用!
二手書店
新亞書店 旺角洗衣街83號3樓
梅馨書舍 九龍旺角西洋菜南街66號7樓
序言書室 旺角西洋菜南街68號7字樓
流動風景(flow)中環擺花街40號2樓及3樓
Collectables (易手寶) 中環域多利皇后街11號2樓全層
精神書局 北角渣華道24號建業大廈地下7號舖
精神書局分店 西環屈地街28號地下B舖

醒目開學勳章

原帖由 草帽 於 09-8-7 16:36 發表

係邊度?我重未買齊!

觀塘巧明街好運大廈7/F A3室 tel:95736172 文華書屋
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

原帖由 草帽 於 09-8-7 16:40 發表

旺角西洋菜南街好長喎!近邊度架???

近奶路臣街

原帖由 草帽 於 09-8-6 13:43 發表

3折至5折, 你買中幾的書?
原來, 唔同級打的折都唔同!
我係大埔嗰間買就係全新一樣都係35折

我買中一書, 你話大埔嘅書店全新都係35折, 好好呀!
叫乜名, 有冇地址?
‹ 上一主題|下一主題