用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2009-2010 學校書簿津貼及學生車船津貼
go

2009-2010 學校書簿津貼及學生車船津貼 [複製鏈接]

2009-2010 學校書簿津貼及學生車船津貼

各位家長留意...第一次申請.現在可以取申請表....
不要等9月先交.......盡快寄...因9月会寄回証明書給你們...再給学校加校印.你先可以寄回學生資助辦事處...大約11月入money 你account...

申請學校書簿津貼及學生車船津貼

民政事務處索取表格,然後自行寄回學生資助辦事處

~.學生必須是香港居民而沒有領取綜合社會保障援助(綜援)

~.就讀[url=http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?n=a084433c&cb=12345611]小學[/url]一至六年級學生....學生車船津貼

1.學生必須是香港居民而沒有領取綜合社會保障援助(綜援)

2.居住地點與學校距離超逾十分鐘步行時間及必須乘搭公
共交通工具上學 (若乘搭校車及保母車的學生也可申請
   0    0    0    0

醒目開學勳章

有沒有財務要求呢?是否什麼人也可申請呀?

Details can be found here:

http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/fts.htm#4

原帖由 ksnghk 於 09-7-22 22:27 發表
Details can be found here:

http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/fts.htm#4

咁係咪姐係唔計資產,只計入息???

原帖由 ry 於 09-7-25 18:33 發表
咁係咪姐係唔計資產,只計入息???

係呀,但老師通常會係全班同學面前收,有啲同學仔會笑人.................又有人因此被笑足幾年.(兒時目暏)

原帖由 brian61950 於 09-7-27 16:49 發表

係呀,但老師通常會係全班同學面前收,有啲同學仔會笑人.................又有人因此被笑足幾年.(兒時目暏)

可以私底下交比老師

或者家長交比老師...

咩唔係自己寄去咩??
另外我想問小朋友已有冇相既身份証,咁要冇相既身份証副本,定係出世紙副本?

係自己寄去及要用出世紙副本, 唔可以用小朋友沒有相既身份証

原帖由 ry 於 09-7-28 23:48 發表
咩唔係自己寄去咩??
另外我想問小朋友已有冇相既身份証,咁要冇相既身份証副本,定係出世紙副本?

唔該晒
原帖由 smallmama 於 09-7-29 10:55 發表
係自己寄去及要用出世紙副本, 唔可以用小朋友沒有相既身份証

平常家庭根本申請唔到(若倆夫婦都在職)

回覆 1# ChokChai 的文章

資料 :

0 至 20,882             全額
20,883 至 55,767    半額
超過 55,767              不合資格(申請不成功)

算式 :
調整後家庭收入 =  家庭全年總收入
                 家庭成員人數 + 1

如果一家三口 ( 2 夫婦在職 ) , 每人每月入息 : 按 55767計, 每年總入息不能多於 223068.
12 個月計, 每人不可超過 9294.5 ,
13 個月計, 每人不可超過 8579.5
14 個月計, 每人不可超過 7966.7
真的是一般人家是不能申請
‹ 上一主題|下一主題