用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院中學部(加油站)
go

民生書院中學部(加油站)

九月新學年是踏入中學生活的開始,在此預祝新生們校園生活更愉快更充實,認識更多更廣的知識和技能,找到正確的學習目標和方法。

大家同是一個好孩子好學生好公民

家長們有空就來繼續吹水

好呀!     

原帖由 Zoey 於 09-7-22 14:41 發表
九月新學年是踏入中學生活的開始,在此預祝新生們校園生活更愉快更充實,認識更多更廣的知識和技能,找到正確的學習目標和方法。

大家同是一個「好孩子、好學生、好公民」。

家長們有空就來繼續吹水。 ...

遲左上黎報到tim
菲媽 =^_^=

各位升中同學,家長, 一齊加油努力!
菲媽 =^_^=

想問暑期功課使唔使做讀書報告?
菲媽 =^_^=

請問Ms. Law會教小四邊科同邊班呢? thank you.

Ms Law 好似唔會教小四...不過全日制後唔知有冇變...

原帖由 NKW 於 09-8-26 09:59 發表
請問Ms. Law會教小四邊科同邊班呢? thank you.
菲媽 =^_^=

原帖由 菲媽 於 09-8-25 11:33 發表
想問暑期功課使唔使做讀書報告?

真係好耐冇入黎,諗了一輪先記得點樣登入 !~

乜要做讀書報告 ?冇聽過,又好似冇做喎,點算...

係呀菲媽, 咁我女就失望死嘞! 可能係d課外小組嚟都唔定. 另想問吓, 小四d課程同教授速度係咪加快好多呢? 亞女話佢會去入面唔知係咪c座, 即係同中學生一座? thank you妳.

原帖由 菲媽 於 09-8-26 12:11 發表
Ms Law 好似唔會教小四...不過全日制後唔知有冇變...

回覆 1# NKW 的文章

Hi! NKW 好耐上嚟喇,囡囡P.4派咗邊班?我個仔喺4F唔知班主住喺邊個?

原帖由 NKW 於 09-8-28 10:42 發表
係呀菲媽, 咁我女就失望死嘞! 可能係d課外小組嚟都唔定. 另想問吓, 小四d課程同教授速度係咪加快好多呢? 亞女話佢會去入面唔知係咪c座, 即係同中學生一座? thank you妳.

...

想見多 Ms Law 幾面,可以考慮參加 English Drama,或者好似我女咁做風紀,就可以經常過到去

C 座應該還是小學課室的。

Hi carayan,
我女4c班呀, 曾sir教. 佢話曾sir都幾風趣喎!
終於番學咯, 我女等咗好耐嘞! 希望流感唔好浸入我地學校.

原帖由 carayan 於 09-8-28 21:11 發表
Hi! NKW 好耐上嚟喇,囡囡P.4派咗邊班?我個仔喺4F唔知班主住喺邊個?

好提議.
原帖由 Zoey 於 09-8-30 13:26 發表

想見多 Ms Law 幾面,可以考慮參加 English Drama,或者好似我女咁做風紀,就可以經常過到去

C 座應該還是小學課室的。

回覆 1# NKW 的文章

我阿仔班主任喺顧老師呢,佢好人嗎?有無小朋友比佢教過?今年張time table 唔同咗?想問前輩們,4年級喺咪改為全日7當每堂45分鐘或是今年新制?

Hi,

大家好,好耐冇上bk 了.
開學第三天了, 今日第一天正式上堂, 唔知佢地上成點呢? 今日阿囡第一日出去食lunch, 唔知佢點呢?
上到中學, 有新的適應, 好彩有一班熟識的同學一齊 大家努力加油!

carayan >> 囡囡小四那年也是顧老師做班主任, 那時佢教中文和體育. 佢為人好nice, 阿囡好鍾意佢.

謝謝!桃子。
咁就好喇,我就比較放心,上年P3阿仔個班主任都勁好人(詹美美老師)。
桃子你小朋友升P6嗎?可以出外吃午飯嘅!

原帖由 桃子 於 09-9-3 11:08 發表
Hi,

開學第三天了, 今日第一天正式上堂, 唔知佢地上成點呢? 今日阿囡第一日出去食lunch, 唔知佢點呢?
上到中學, 有新的適應, 好彩有一班熟識的同學一齊 大家努力加油!

carayan >>  ...

佢地會走圍搵好野食,唔駛擔心,阿女已經日日有新 idea

不過依家個書包都仲係好重,希望遲d老師有指示,知道乜野要帶,又可以多d利用個 drawer,黎幾日酷熱天氣,真係見佢汗流浹背咁番黎  。

原帖由 桃子 於 09-9-3 11:08 發表
Hi,

carayan >>  ...

carayan>> my daughter is F1 student la.

Zoey >> 阿囡仲係獨孤一味去 kfc 食. 我都係覺得佢個書包好重, 你都知中學本本書都係有份量喇! 現在阿囡帶多一個袋載野, 唔洗揹到o禁辛苦.

原帖由 桃子 於 09-9-5 00:21 發表

Zoey >> 阿囡仲係獨孤一味去 kfc 食. 我都係覺得佢個書包好重, 你都知中學本本書都係有份量喇! 現在阿囡帶多一個袋載野, 唔洗揹到o禁辛苦. :sigh: ...

我覺得我地已經算優勝,搵食叫做輕鬆好多,附近真係好多選擇~

個本 Maths 已經係本黃頁。

回覆 1# Zoey 的文章

見到你囡囡就想起我哋讀時都喺日日抬D書返學校嘅情況 ,中學有無LOCKER可以存放D書可以減輕下?