用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 可以用咩方法令小朋友戴眼鏡同遮眼
go

可以用咩方法令小朋友戴眼鏡同遮眼 [複製鏈接]

各位媽媽你哋好呀
我小朋友有一邊眼有成 400度近視,醫生都下咗旨佢一定要戴眼鏡同埋要遮眼.但佢 E+ 先得個 2歲人仔,同佢講佢又唔明,攪佢佢又唔 LIKE ...
  唔知有無媽媽幫到我呢
   0    0    0    0

原帖由 BB07082007 於 09-7-21 22:22 發表
各位媽媽你哋好呀
我小朋友有一邊眼有成 400度近視,醫生都下咗旨佢一定要戴眼鏡同埋要遮眼.但佢 E+ 先得個 2歲人仔,同佢講佢又唔明,攪佢佢又唔 LIKE ...
  唔知有無媽媽幫到我呢 ...

戴眼鏡呢… 我會建議如果你自己無需要戴0既話或者係戴CON,你配一副平光或者唔戴CON~ 陪佢一齊戴。小朋友成日都有種心態,要我做一樣野,除非爸爸或者媽咪做左先… 如果你做左0既話,佢可能都會GA~

至於遮眼呢,如果係遮眼貼,可能比較難去玩花款。
如果係遮眼罩0既話,你可以0係個眼罩上面貼D貼紙 (日日唔同花款) 或者繡D 公仔上去~ 我見好多小朋友都BUY 呢樣野GA~

希望以上意見幫倒你啦﹗

我囝囝的做法是這樣的︰

遮眼--看電視才遮,由以前每天半小時增至約1.5-2小時(兩次),現已成習慣。

戴眼鏡--2歲幾時醫生話要戴,但佢戴左之後好唔開心,返學無晒自信,我地結果由得佢唔戴(因不是太深)。

原帖由 BB07082007 於 09-7-21 22:22 發表
各位媽媽你哋好呀

1) 讚佢戴眼鏡好看,最好有其他人讚。
2) 比 D 佢喜歡的圖書、圖片佢睇,等佢知道戴眼鏡後可睇得好清楚。

各位媽媽你哋好呀

我大bee都係, 佢4歲幾, 因為眼鏡是佢自己揀, 所以佢到肯帶, 反而是遮眼, 佢今日就喊哂口唔想遮眼返學, 用眼貼佢話唔舒服, 係邊可以買好d的眼罩?

原帖由 waisin 於 10-2-2 17:27 發表

我大bee都係, 佢4歲幾, 因為眼鏡是佢自己揀, 所以佢到肯帶, 反而是遮眼, 佢今日就喊哂口唔想遮眼返學, 用眼貼佢話唔舒服, 係邊可以買好d的眼罩?

光彩明天有ga~
戴埋副眼鏡上嚟會好d~

我個仔1歲就要戴眼鏡, 戴一陣就就扯甩, 我都唔知點比佢戴好!!

my son wear glasses since three. in his nursery, there are a few children wearing glasses, including a girl which is very serious. And he has no problem wearing glasses. But my friend's girl in st. Catherine did not like to wear.

may ask for school teacher's help.

我囡囡都好細個就戴眼鏡, 因為爸爸媽媽都戴眼鏡, 佢好似覺得戴眼鏡係著衫一樣, 人人都要戴的. 再加上我經常讚佢戴眼鏡好靚, 唔好以為BB唔識聽, 其實佢知我地讚佢, 佢會比較願意戴眼鏡.

最緊要配較輕和要加耳後膠, 以免眼鏡掉下來.

可以試下兒童弱視斜視遮光單眼罩
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1129197859?r=1201660232

醒目開學勳章

karenball 發表於 10-4-9 11:16
我個仔1歲就要戴眼鏡, 戴一陣就就扯甩, 我都唔知點比佢戴好!!
如果去有兒童眼鏡服務既地方, 買條帶穿住眼鏡同放係個身度.我仔個時都係甘扯

引用:各位媽媽你哋好呀我小朋友有一邊眼有成+400

原帖由 BB07082007 於 09-07-21 發表
各位媽媽你哋好呀
我小朋友有一邊眼有成 400度近視,醫生都下咗旨佢一定要戴眼鏡同埋要遮眼.但佢 E+ 先得個  ...
其實得1~2歲驗眼準唔準呢?佢都未識表示,仲要弱視bor,我仔就三歲時去驗眼才發現弱視,但都係靠佢表達才發現到的。

我個囝下年3YR都要帶眼境, E生話一定要帶. 佢有散光. 而家都唸緊點算

我上星期去完PWH, 醫生話囝囝兩隻眼都咁差, 所以都係要遮眼瞓練吓...
每日兩小時, 一日左, 一日右...好在囝囝好乖, 好聽話咋!
可能佢都聽到醫生同姑娘講嘢, 所以我叫佢乖乖遮眼, 瞓練好眼仔睇嘢會清楚D, 佢都明白...只係話唔想遮眼出街, 因為其他人會覺得佢怪..(我想佢真的記住姑娘的說話, 因我冇咁講過, 而且都係一心比佢在家時遮眼)

我自己遮一陣都覺暈

我小朋友都要開始遮眼, 請問大家用什麼眼貼?

回覆:可以用咩方法令小朋友戴眼鏡同遮眼

請問邊度為小朋友配眼鏡好?小女只是一歲。

我仔仔一岁开始遮眼、带眼镜,现在快岁半会自己带眼镜,遮眼就要看电视或陪他玩游戏才肯遮,分散他的注意力或陪他遮眼!

其實咩情況先要遮眼?
以前咁多位媽媽,有無諗過小朋友咁快近視嘅原?我有怪過自己有段時間,俾湊女女的姨姨開ipad俾女女睇,當時女女只有一歲,你地有無俾過小朋友用ipad?

回復 ky201105 的帖子

你是怎樣教BB帶眼鏡的?醫生建議我BB帶眼鏡,但我真係冇信心可以令他帶好!

BB 不想戴眼鏡會不會是因為覺得不舒適呀?  我做開眼科檢查間中心那間我見有好多BB仔至中童的眼鏡賣.佢地話由初生開始都有眼科儀器可在那同BB檢查.  那間叫做  優越眼科視光中心 .

另外, 遮眼要小心, 因為好那隻眼會慢慢轉差的.
‹ 上一主題|下一主題