用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 脊柱側灣怎樣辦
go

脊柱側灣怎樣辦 [複製鏈接]

囡囡健康檢查時發現有脊柱側灣,用尺度有5度,照了莫爾照相,等僅見專科醫生,非常担心她會惡化。除了等見專科,還有沒有其他可做。網上見有些脊醫療法,不知是否可靠,有冇人有此經驗可以分享吓。
   0    0    0    0

原帖由 bkmum2005 於 09-7-21 13:57 發表
囡囡健康檢查時發現有脊柱側灣,用尺度有5度,照了莫爾照相,等僅見專科醫生,非常担心她會惡化。除了等見專科,還有沒有其他可做。網上見有些脊醫療法,不知是否可靠,有冇人有此經驗可以分享吓。 ...

有個舊 post:

http://forum.baby-kingdom.com//viewthread.php?tid=1005162&extra=page%3D3

原帖由 happyvalley 於 09-7-21 14:12 發表

有個舊 post:

http://forum.baby-kingdom.com//viewthread.php?tid=1005162&extra=page%3D3

tokwawan has a very good chinese bond doctor but not cheap, my mother also has the same problem after 10 times totally recovered but i forgot his name.

原帖由 brian61950 於 09-7-22 18:59 發表

tokwawan has a very good chinese bond doctor but not cheap, my mother also has the same problem after 10 times totally recovered but i forgot his name.

係咪麥當勞隔離的金華火腿店的隔離那間。

原帖由 happyvalley 於 09-7-22 21:57 發表

係咪麥當勞隔離的金華火腿店的隔離那間。

唔係呀,天僑底李富榮,近美滿會,
阿媽話八年前收$600一次,now, unknown how much ?

Is her bed or chair need to change ??
原帖由 bkmum2005 於 09-7-21 13:57 發表
囡囡健康檢查時發現有脊柱側灣,用尺度有5度,照了莫爾照相,等僅見專科醫生,非常担心她會惡化。除了等見專科,還有沒有其他可做。網上見有些脊醫療法,不知是否可靠,有冇人有此經驗可以分享吓。 ...

原帖由 monteazul 於 09-7-23 12:41 發表
Is her bed or chair need to change ??  

yes but after recoved, the bed & chair can't make it better only don't come worst.

原帖由 brian61950 於 09-7-23 11:17 發表

唔係呀,天僑底李富榮,近美滿會,
阿媽話八年前收$600一次,now, unknown how much ?

個到係好普通的地方,收費就天文數字。

一般來說輕微的脊柱側灣會使背部肌肉不適, 脊柱側灣>35-40度 才需做手術。

其實只要去普通醫生取得轉介信去看物理治療師。物理治療師會進一步身體檢查找出導致脊柱側灣的主要因素,
再給予合適的治療 (建議、針對個別個案的復康運動等等)

普通醫生 ----> 取得轉介信----> 物理治療師 (政府醫院、理工大學、協康會、私人執業)

原帖由 happyvalley 於 09-7-23 20:48 發表

個到係好普通的地方,收費就天文數字。

唔止貴,仲好串......
見過有人同佢講價時,佢話比唔起咪睇第個囉
唉......但佢真係得,我阿媽咁耐都冇再痛

真係咁掂
原帖由 brian61950 於 09-7-24 14:18 發表

唔止貴,仲好串......
見過有人同佢講價時,佢話比唔起咪睇第個囉
唉......但佢真係得,我阿媽咁耐都冇再痛

吓! 我背部肌肉都經常不適,針炙後都分別唔大,係咪要先睇普通西醫先呀????
原帖由 afebrile 於 24/7/2009 01:17 發表

一般來說輕微的脊柱側灣會使背部肌肉不適, 脊柱側灣>35-40度 才需做手術。

其實只要去普通醫生取得轉介信去看物理治療師。物理治療師會進一步身體檢查找出導致脊柱側灣的主要因素,
再給予合適的治療 (建議、針對 ...

Do some bend down Execises

多謝晒 我會照試做
原帖由 0002 於 25/7/2009 12:21 發表
Few years ago, I got serious back plain and I try to learn Yoka at YMCA, the teacher age over 60
and she got a healthy body.  She taught me do some execise to heal the back plain.

Why did u have back ...

it's useful.  Thanks
原帖由 0002 於 09-7-25 12:21 發表
Few years ago, I got serious back plain and I try to learn Yoka at YMCA, the teacher age over 60
and she got a healthy body.  She taught me do some execise to heal the back plain.

Why did u have back ...

原帖由 ChokChai 於 09-7-25 11:29 發表
吓! 我背部肌肉都經常不適,針炙後都分別唔大,係咪要先睇普通西醫先呀????

引起 背部肌肉經常不適 的原因 有許多,
若你想去看 物理治療 ,的確需先到西醫取得轉介信。

我囝囝頸椎彎側左10度,經朋友介紹係大圍睇脊椎及軟組織運動治療,因為朋友的囝囝脊柱彎側睇好咗, 我囝囝暫時睇左4次,每次三佰元,希望可以醫倒啦!如困你有興趣可以pm我比d資料你。

醒目開學勳章

只係好奇.....    請問係唔係一位 p 字頭 ge 女e 師...?

**

原帖由 amy625 於 09-7-27 13:49 發表
我囝囝頸椎彎側左10度,經朋友介紹係大圍睇脊椎及軟組織運動治療,因為朋友的囝囝脊柱彎側睇好咗, 我囝囝暫時睇左4次,每次三佰元,希望可以醫倒啦!如困你有興趣可以pm我比d資料你。 ...

原帖由 CML2006 於 09-7-27 16:53 發表
只係好奇.....    請問係唔係一位 p 字頭 ge 女e 師...?

**

唔係呀,係位男醫師

醒目開學勳章

Thanks....  我以為係我以前睇開嗰個 ec...

**

原帖由 amy625 於 09-7-27 18:07 發表

唔係呀,係位男醫師
‹ 上一主題|下一主題