用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 有無K2E班同學仔
go

有無K2E班同學仔 [複製鏈接]

我囝囝9月插班讀K2, 多多指教.
   0    0    0    0

我囡囡黎緊升讀K2E班~
大家係同學仔LU~~

原帖由 MandyLau13 於 09-7-20 22:55 發表
我囝囝9月插班讀K2, 多多指教.

你哋好, 我囝囝編咗K2B班呀!

原帖由 Y's 於 09-7-21 11:35 發表
我囡囡黎緊升讀K2E班~
大家係同學仔LU~~

好開心咁快就有同學仔.  開學大家多D交流下, 我囝囝今年係插班入, 希望有你做指導呀.

做指導真係唔敢當, 不過你有乜問題希望可以答到你啦~
你係咪全職媽媽呀? 學校舊年有好多活動都要家長義工, 你可以多D參加, 了解多D學校GE情況~  

原帖由 MandyLau13 於 09-7-21 22:28 發表

好開心咁快就有同學仔.  開學大家多D交流下, 我囝囝今年係插班入, 希望有你做指導呀.

原帖由 Y's 於 09-7-21 22:41 發表
做指導真係唔敢當, 不過你有乜問題希望可以答到你啦~
你係咪全職媽媽呀? 學校舊年有好多活動都要家長義工, 你可以多D參加, 了解多D學校GE情況~  

...

我想了解下普通話&英文課的上堂次數,我諗你知得一定多過我啦.我又知學校有好多興趣班,你囡囡有否參加?

你係全職媽媽?你會唔會留返係民小呀?

上個學期由國語老師同外籍老師擔任ge普通話同英文課都係一星期一次, 但班老師都會再其他時間再教~上次家長會個外籍老師就話由下學期開始, 除左每星期ge課堂時間外, 佢都會隨時出現同d小朋友一齊上堂, 等佢地可以再接觸多d英文~
我囡囡都有參加興趣班, 佢join左普通話同ballet~
我要返工架, 而家都係諗住一路上小學, 唔想煩呀~
check pm pls~

原帖由 MandyLau13 於 09-7-22 09:21 發表

我想了解下普通話&英文課的上堂次數,我諗你知得一定多過我啦.我又知學校有好多興趣班,你囡囡有否參加?

你係全職媽媽?你會唔會留返係民小呀? ...

原帖由 Y's 於 09-7-22 10:18 發表
上個學期由國語老師同外籍老師擔任ge普通話同英文課都係一星期一次, 但班老師都會再其他時間再教~上次家長會個外籍老師就話由下學期開始, 除左每星期ge課堂時間外, 佢都會隨時出現同d小朋友一齊上堂, 等佢地可以再接 ...

多謝你分享, 我就係想多d英文&普通話堂, 因為我囝囝k1係返開國際班, 唔想佢返左k2後唔講呀.  
你有參加佢地的家長會? 定期要開會?
我仲想問件校服係咪有繡學校名架? 我sun去影相時留意到無校名.  你8月29號係咪會去迎新會?

你囝囝之前係邊度讀呀?
我講ge家長會係上, 下學期各有一個, 係班主任同家長講返小朋友在校ge情況~
校服有校徽, 有d中文字係度, hehe唔想答錯你, 等我今晚返去睇完先話你知有無校名~~  

原帖由 MandyLau13 於 09-7-22 11:42 發表

多謝你分享, 我就係想多d英文&普通話堂, 因為我囝囝k1係返開國際班, 唔想佢返左k2後唔講呀.  
你有參加佢地的家長會? 定期要開會?
我仲想問件校服係咪有繡學校名架? 我sun去影相時留意到無校名.  你8月29號係咪會 ...

原帖由 Y's 於 09-7-22 14:30 發表
你囝囝之前係邊度讀呀?
我講ge家長會係上, 下學期各有一個, 係班主任同家長講返小朋友在校ge情況~
校服有校徽, 有d中文字係度, hehe唔想答錯你, 等我今晚返去睇完先話你知有無校名~~  

...

係區內的幼稚園咋.  考民生都係諗住一條龍唔駛煩咋.
我都網睇返都係有校徽, 咁我要去換囉, 仲有想問下有無須要額外買多set運動服&校服呢? 我只有各一set, 如係我下次去換校服時順便買埋.

我諗你等開左學睇下著運動衫ge時間係點先啦, 如果係校服同運動衫間住咁著, 真係可以唔使買住喎~~

原帖由 MandyLau13 於 09-7-22 14:59 發表

係區內的幼稚園咋.  考民生都係諗住一條龍唔駛煩咋.
我都網睇返都係有校徽, 咁我要去換囉, 仲有想問下有無須要額外買多set運動服&校服呢? 我只有各一set, 如係我下次去換校服時順便買埋. ...

原帖由 Y's 於 09-7-22 15:14 發表
我諗你等開左學睇下著運動衫ge時間係點先啦, 如果係校服同運動衫間住咁著, 真係可以唔使買住喎~~

OK:;pppp:

原帖由 Y's 於 09-7-22 15:14 發表

知唔知學費幾多錢呀?

下學年每期學費$2000 (10期), 扣除學劵每期$1200, 即係每個月學費$800~

原帖由 MandyLau13 於 09-7-30 09:27 發表

知唔知學費幾多錢呀?

原帖由 Y's 於 09-8-4 10:36 發表
下學年每期學費$2000 (10期), 扣除學劵每期$1200, 即係每個月學費$800~

我仲未寄出自動轉賬張form, 因為要等老公的statement呀.

e....要等statement呀? 唔係填左a/c no同簽埋名就ok咩~anyway, 學校都係10月先開始autopay, 你遲少少都唔會有影響ge~hehe

原帖由 MandyLau13 於 09-8-4 13:24 發表

我仲未寄出自動轉賬張form, 因為要等老公的statement呀.

原帖由 Y's 於 09-8-5 10:33 發表
e....要等statement呀? 唔係填左a/c no同簽埋名就ok咩~anyway, 學校都係10月先開始autopay, 你遲少少都唔會有影響ge~hehe

佢寫話要銀行薄的copy, 可能係對返a/c no.掛.

請問各位家長, 你們的小朋友k2時是功課進度如何呢??
因為小兒今年會插入k3班, 佢上一間學校功課很少, 但我由k2下學期開始已替佢溫英文, 宜加佢都係識得少量的英文生字.....
請問k2學d乜野英文呢???
thank you!!

mandylau,

聽日你會去迎新會嗎?
唔知會唔會有機會撞到呢~heheheeee

原帖由 Y's 於 09-8-28 10:48 發表
mandylau,

聽日你會去迎新會嗎?
唔知會唔會有機會撞到呢~heheheeee

我一定要去啦, 因為咩都唔係好清楚.  我地相認好唔好?
‹ 上一主題|下一主題