用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 已刪除
go

已刪除 [複製鏈接]

已刪除已刪除已刪除

1    0    0    0

小兒都參加了 基督教崇真中學 的暑期班
今天小兒回家後都向我投訴上堂唔知做乜, 暑假班個老師教得好差, 本身以為是小兒可能第一堂, 不太習慣
再詳細問小兒他告訴我暑期班老師其實是該校的中五學生!

聽完之後, 有被騙的感覺! 一間學校, 不知什麼原因 (是否想節省成本? 培訓該校中五學生? 幫該校中五學生搵暑假工? ) 竟然搵自己學生教書! 不知所謂!

中五生 年紀太小, 教書都冇經驗, 又冇經驗管理班中一學生

學校今次咁攪法, 真係行政失誤, 校長應負責任!!

本人始終覺得由該校中五同學教中一暑假班問題很大!
先不要質疑他們的知識, 但相信中五生對classroom management, 如何處理過份活躍, 等問題一定不及現職老師 or 大學生!

祟真中一家長應唔應該同學校反映?

各位家長, 其實大家覺得有沒有問題? 歡迎大家俾意見!

朋友講深水埗崇真好差,去沙田崇真先係好學校。

原帖由 celiwong 於 09-7-21 00:27 發表
小兒都參加了 基督教崇真中學 的暑期班
今天小兒回家後都向我投訴上堂唔知做乜, 暑假班個老師教得好差, 本身以為是小兒可能第一堂, 不太習慣
再詳細問小兒他告訴我暑期班老師其實是該校的中五學生!

聽完之後, 有被 ...

使唔使錢先?

不要睇小中五生,一個成績優秀,懂得學習,懂得思考,分分鐘比一個一向成績麻麻而立志為人之患的教師好得多。如孩子要補習,我寧要一個好的中五生,而不要一個有"經驗"之教師。例如之前有有"經驗"之教師在此示範甚麼"奪命三式",佢自己都錯咗。你要此經驗嗎?

教學相長,教了,備課了,讓同學問了,オ知道自己到底明幾多。所以,學校安排中五生講課,對此学生也很有帮助。

如果收錢就真係好過份!不過如果無收錢,可能學校當bridging course唔係正式上課,所以搵師兄帶師弟囉!

原帖由 celiwong 於 09-7-21 00:40 發表
本人始終覺得由該校中五同學教中一暑假班問題很大!
先不要質疑他們的知識, 但相信中五生對classroom .management, 如何處理過份活躍, 等問題一定不及現職老師 or 大學生!

祟真中一家長應唔應該同學校反映?

各位家長 ...

我個仔間學校(英中)既中一 bridging course 由 F.7 學生 + 鬼佬教. 收500蚊,校長話都唔夠俾D鬼佬. F.7 個D全部都是義工

原帖由 twiggycheng 於 09-7-21 08:41 發表
朋友講深水埗崇真好差,去沙田崇真先係好學校。

好似話舊年F.1有8X人留班,嘈到上教育局.唔知後尾點收科?

回應judy and vespa: 當然要收錢la, 直資學校樣樣都要收費

另外, 我都同意judy 既講法, 千萬不要看小中五生, 事實上, 由中五學生教中一生的確是卓卓有餘, 但私人補習跟教班完全係兩回事.對於課室管理, 學生情緒控制, 秩序管理, 教學互動等等, 都需要磨練及培訓.

另外, 本人覺得summer bridging 對新生很重要. 而家個仔對這校留下了很差的first impression.

原帖由 nicholasmom 於 09-7-21 11:28 發表

我個仔間學校(英中)既中一 bridging course 由 F.7 學生 + 鬼佬教. 收500蚊,校長話都唔夠俾D鬼佬. F.7 個D全部都是義工

相形之下, 一間學校有心, 就請外國人教小朋友
相反, 一間學校, 是是旦旦, 就請中五學生教書
大家都要俾學費, 真是心有不甘

對不起, 其實個人覺得不應該用“上錯賊船”來形容。 這心態如果被小朋友感覺到, 真係會覺得自己入錯咗學校, 到時候分分鐘沒心機上課, 後果嚴重。

首先, 用中五生去教中一生其實沒有問題, 反而用過來人身份引導初來的新生, 效果可能更加好, 更能以對方立場思考問題。

其次是教學相長, 他朝中一生晉級到高年班, 也會換轉身份去教低年班學生。 這個方法好多中學現在都進行中。 效果似乎不錯。

好些學校是沒有BRIDGING PROGRAM的, 所以既然有, 我覺得不如提醒自己小朋友, 要珍惜這個適應機會, 到開學的時候可以更加容易適應吧。

純屬個人意見。 祝各位的小朋友上學愉快!

原帖由 yolandamama 於 09-7-20 21:54 發表
仔仔升中一, 入讀深水涉祟真中學
今日個仔上左暑假bridging班 第一堂, 佢話祟真d 老師不單只教得差之餘, 還容許學生自由出位
表達不清, 管理不善, 有咩資格身為人師
對這校真的十分失望! ...
多一點努力 多一點回憶!

原帖由 celiwong 於 09-7-21 12:01 發表
回應judy and vespa: 當然要收錢la, 直資學校樣樣都要收費

另外, 我都同意judy 既講法, 千萬不要看小中五生, 事實上, 由中五學生教中一生的確是卓卓有餘, 但私人補習跟教班完全係兩回事.對於課室管理, 學生情緒控制 ...

都唔係間間直資學校的summer bridging要收錢。有的學校的 summer bridging 只是讓中一仔認識一下學校,無論組識,活動都是高Form師兄姐帶隊,所有中一生都係去玩幾日,都幾好嘅。

至於中五生能否管理課室、情緒,好難講,雙方面的,如果學校收的學生質素太差,唔尊重個会場,就算教師管都唔到。

新加坡有一家學校,每年都舉辦一次國際學生交流。組織者会是中三、四學生,從接機、住宿、開会、活動都是學生,教師只在旁看着,都唔知幾成功。中三、四学舌連國際活動都搞到,何况是中五生?

我不知詳情,不過,你不是了解此校才讓孩子入讀嗎?如有問題,應先和校方投訴,而不是在這里唱衰。

睇定啲,只是幾日的暑期班而己。

judy,

講得對, 唔係間間直資的summer bridging 都要收錢, 我地都無收錢

原帖由 judy 於 09-7-21 12:42 發表

都唔係間間直資學校的summer bridging要收錢。有的學校的 summer bridging 只是讓中一仔認識一下學校,無論組識,活動都是高Form師兄姐帶隊,所有中一生都係去玩幾日,都幾好嘅。

至於中五生能否管理課室、情緒,好難講,雙方 ...

終於忍不住, 要發表我內心的感受了!
先不要討論應不應該用“上錯賊船”來形容

-採用另類招數迫使其子「主動離校」
-要求提早半年簽署有條件的「退學書」,
-一男一女學生在廁所性交
現今再不知什麼原因, 由中五學生教bridging summer course

一連串行政失誤真讓學生家長對這間學校十分失望!

剛從judy 的post 得悉不是每一間直資學校都要收費。基祟近幾年大興土木, 又建游泳池、lecture threatre,又舉辦遊學團等等
收費往往轉嫁在家長學生身上,所以說祟真bridging summer course 不收費根本沒有可能!

要收費,就要確保有質素的保證。祟真這幾位中五學生真的能夠做到教學相長,真的能夠跟新加坡in school 比較嗎? 有時間真的是有苦自己知,有苦只有基祟家長才知道

的而且確, 由優秀的中五生教中一新生有強而有力的親和力,可惜, 我只能留下4個字: 事與願違!

收左幾錢? 上幾多堂?

好奇怪,未開學已經咁憎間學校,解會考哩間學校?點解重會比錢讀呢?

正常家長點會咁小事就唱衰自己仔女果間學校,用個咁嘅標題!

(我仔仔讀崇小, 唔知基崇的事, 但都識好多基崇家長同學生.)

明白的. 我們很多時候總不能把事情相提並論.

我校搞這類活動時也會請畢業生幫手, 但一定會有當值老師. 我相信這間學校也不會例外. 建議家長可以向學校反映, 讓學校盡快處理, 令學生在 Bridging Course 餘下的時間有更好的學習.

小女剛上完20堂bridging course(直資中學),全部該校老師教的,完全免費,仲有一次大食會,上堂答o岩問題有糖食,有時有遊戲玩,last 1堂外國人Miss請食雪條添啊!

原帖由 celiwong 於 09-7-21 12:01 發表

另外, 我都同意judy 既講法, 千萬不要看小中五生, 事實上, 由中五學生教中一生的確是卓卓有餘, 但私人補習跟教班完全係兩回事.對於課室管理, 學生情緒控制 ...

原帖由 ytpeople 於 09-7-21 16:47 發表
小女剛上完20堂bridging course(直資中學),全部該校老師教的,完全免費,仲有一次大食會,上堂答o岩問題有糖食,有時有遊戲玩,last 1堂外國人Miss請食雪條添啊!

...

很大對比

聽聞會考最高得14分,何來教人呀?
佢地從來冇向家長公佈多年來公開試成績或入大學率,一些傳統直資是有公佈的,就算李國寶(新直資)我曾經在其學校
網頁看過。
還有在厠所那對學生所做的事情亦冇向家長交代。

再補充一點,趁未入學不如轉校,可選聖瑪加利、褔建、李國寶、顏寶鈴。
‹ 上一主題|下一主題