用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 屯門
樓主: khmama
go

升中交流區 - 屯門 [複製鏈接]

係呢,保良局8週大家點睇?
係咪好多功課,測驗?
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

原帖由 dder 於 10-9-29 18:50 發表
我有聽到人話梁x鋸就係讀到書就關注多一些...其他就唔多理,唔知真唔真...

梁x鋸我唔知

原帖由 dder 於 10-9-29 18:52 發表
係呢,保良局8週大家點睇?
係咪好多功課,測驗?

8週就唔知. 但董中精英班平均做到8點左右, 有D同學話做到10點都有.  好多 Quiz. 但不用做網上功課, 甚麼 Smart ABC, project 都無. 英文/  IS書都無用過, 但就有好多 notes 由學校自已做及派發給學生們.

回覆 241# dder 的文章

小女就讀該校F.2,功課不算太多,默書,測驗都常有, 不過只是像溫書一樣, 不會太難; 只是最花時間的要算是做Book report了, 每月要做4本英文書,
IS,  中文, VA 等 Book report平均每學期1 -2 本.

甘多唔多 project 要做?
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

又要呈分啦, 心情好緊張﹗

11月初又要呈分啦,我家少爺依然唔緊張,點算﹗

原帖由 dder 於 10-10-4 21:31 發表
甘多唔多 project 要做?

project 不多, 整個學年都只是1-2個 project, 都是與同學一同做的.

◤保良百周年、董玉娣二中學「減班」◢

Hello, 各位媽咪,我由09年起睇你地d資料,好正,好有用

今年到我仔選中學了,想問問前頁啲學校資料&情況有否大改變?如

馬可賓 - 仲係咁多人選?
陳瑞芝 - ok嗎? 老師好嗎?
宣道    - 校風好番d嗎?

亞仔去年係band 1尾,唔知今年?:cry: 希望keep到啦...

另可有資料  元朗鄉議會 係咪好勁? 聽到唔錯.( 因可能有d位留比我仔校), 謝謝賜教!

原帖由 夏美 於 10-10-13 17:08 發表
11月初又要呈分啦,我家少爺依然唔緊張,點算﹗

夏美,

大家咁話,我少爺仔都係話之你,繼續打機happy, 可憐亞媽担心死, 我哋一齊倒數, 担心埋la幾日啦... >=<

原帖由 mama_kris 於 10-10-21 16:24 發表

夏美,

大家咁話,我少爺仔都係話之你,繼續打機happy, 可憐亞媽担心死, 我哋一齊倒數, 担心埋la幾日啦... >=

希望佢D生生性性考埋設呢次,唔好退步就好啦.就來拣學校了,都好頭痛,唔知Band1.尾或Band 2.頭屯門區有咩選擇?你講咯幾間,我都想知道,有冇媽咪分享下,謝謝!

原帖由 尚宮大人 於 10-10-17 03:13 發表

【大公報訊】縮班殺校潮席捲中學,教育局考慮增加誘因和彈性保留超額教師,積極游說中學自願縮班 ...

人口下降, 真正之 band 1 生會少一D是真的. 不縮班就可能會收埋band 2學生. 縮班可以保持"優質".
有好有唔好, 我地D家長緊係想band 1學校唔好縮班啦. 學校都唔想縮, 但又想保持優質, 那縮班是其中一個選擇.
今年精英班亦收了一些不太精之學生. 早兩年有家長說中一之精英班, 他們一入來已很"精", 可能是面試時已收了之一批精英, 現在面試學生中已精英不足, 相信是事實...

原帖由 夏美 於 10-10-21 23:11 發表

希望佢D生生性性考埋設呢次,唔好退步就好啦.就來拣學校了,都好頭痛,唔知Band1.尾或Band 2.頭屯門區有咩選擇?你講咯幾間,我都想知道,有冇媽咪分享下,謝謝! ...

hi, 我都一樣為阿仔升中選校煩惱緊,真係好煩,都唔知點揀好...............我都好想知Band1.尾或Band 2.頭屯門區有咩選擇?

原帖由 如如媽 於 10-11-4 23:39 發表

hi, 我都一樣為阿仔升中選校煩惱緊,真係好煩,都唔知點揀好...............我都好想知Band1.尾或Band 2.頭屯門區有咩選擇?

參考屯門中學Banding資料(排名不分先後)
Banding編號校名
1A354香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學(陳瑞芝)
364保良局百周年李兆忠紀念中學(百周年)
365保良局董玉娣中學(董玉娣)
371順德聯誼總會梁銶琚中學(梁銶琚)

369南屯門官立中學(南屯官)
378屯門官立中學(屯官)
381仁愛堂田家炳中學(田家炳)
503馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學(馬可賓)

1B362妙法寺劉金龍中學(劉金龍)
372順德聯誼總會譚伯羽中學(譚伯羽)
377屯門天主教中學(屯天)

353宣道中學(宣道)
376崇真書院(崇真)

2A352迦密唐賓南紀念中學(迦密唐)
361路德會呂祥光中學(呂祥光)
375浸信會永隆中學(永隆)

358中華基督教會何福堂書院(何福堂)
359裘錦秋中學(屯門)(裘錦秋)
370聖公會聖西門呂明才中學(呂明才)
373東華三院辛亥年總理中學(辛亥年)

2B349香海正覺蓮社佛教梁植偉中學(梁植偉)
350佛教沈香林紀念中學(沈香林)
351中華基督教會譚李麗芬紀念中學(譚李麗芬)
374東華三院邱子田紀念中學(邱子田)
379仁愛堂陳黃淑芳紀念中學(陳黃淑芳)
380仁濟醫院第二中學(仁濟二中)

3A355廠商會蔡章閣中學(蔡章閣)
366新會商會中學(新商會)
382恩平工商會李琳明中學(李琳明)
533新生命教育協會平安福音中學(新生命)
542青松侯寶垣中學(侯寶垣)

3B356鐘聲慈善社胡陳金枝中學(胡陳金枝)
357嗇色園主辦可藝中學(可藝)
360加拿大神召會嘉智中學(嘉智)
363明愛屯門馬登基金中學(馬登基金)
367深培中學(深培)
368釋慧文中學(釋慧文)

特殊學校574東華三院鄺錫坤伉儷中學(錫坤伉)
特殊學校:為智障或特殊學習困難學生而設. 

百周 / 陳瑞芝 / 馬可賓

係我的選擇, 陳 及 馬 難入嗎?
KooKuKooKu :pint:

百周同馬可賓完全唔同級數噃!?

原帖由 kooku2004 於 10-11-7 08:48 發表
百周 / 陳瑞芝 / 馬可賓

係我的選擇, 陳 及 馬 難入嗎?

迦密唐賓南紀念中學(迦密唐)唔係BAND2咩

一陣間放工要去學校睇試卷,心情忐忑不安中

回覆 254# winkylau 的文章

唔該晒~~

請問有沒有屯門保良局小學既家長。想請教:

請問是否保中既校長會去保記既小學做升中講座架﹖
****未經本人許可, 不得轉載****
‹ 上一主題|下一主題