用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 屯門
樓主: khmama
go

升中交流區 - 屯門 [複製鏈接]

請問各位成功入讀陳瑞芝的學生家長,入讀後對學校的期望有無分别?學校理念是否做到呢?功課多嗎?

小女6年級了,很緊張.原本係九龍讀小學,想返入近家的中學就讀.心儀陳瑞芝,所以想多點了解.

唔該各位.

原帖由 傻妹 於 10-9-17 13:31 發表
請問各位成功入讀陳瑞芝的學生家長,入讀後對學校的期望有無分别?學校理念是否做到呢?功課多嗎?

小女6年級了,很緊張.原本係九龍讀小學,想返入近家的中學就讀.心儀陳瑞芝,所以想多點了解.

唔該各位. ...

我個仔今年讀陳瑞芝中一,初期我都有些擔心他會不習慣,但他到現在已上了2星期都幾開心,不過他就參加了2種課外活動,所以每星期只得一天4點回到家,有活動就要6:30末回到家,工課平均每天都有三至五樣.學校的老師都好好,又有高年級的姐姐哥哥幫他們

◤屯門殺校名單:廠商會蔡章閣中學◢

Thank you. 我都希望囡囡可以入讀呢間中學.請問你囝囝係自行定大抽獎入?係咪規定一定要參加課外活動?如果係,有無指定參加幾多項或一文一武呢?

原帖由 winkylau 於 10-9-18 10:43 發表

我個仔今年讀陳瑞芝中一,初期我都有些擔心他會不習慣,但他到現在已上了2星期都幾開心,不過他就參加了2種課外活動,所以每星期只得一天4點回到家,有活動就要6:30末回到家,工課平均每天都有三至五樣.學校的老師都好 ...

原帖由 傻妹 於 10-9-19 23:36 發表
Thank you. 我都希望囡囡可以入讀呢間中學.請問你囝囝係自行定大抽獎入?係咪規定一定要參加課外活動?如果係,有無指定參加幾多項或一文一武呢?

我都不知他是自行還大抽獎,是一定要參加課外活動,沒有指定一文一武.

我今年都要煩揀中學, 我個仔成績算中上, 但未係最top 果d, 有冇機會入梁球x or 陳瑞x 呢?
佢讀書ok, 不過比較被動. 邊間會啱佢呢?
呢d學校會唔會只顧成績? 唔理成績相對差果批呢?
其實自己好矛盾, 又想佢入到好學校, 但又怕佢讀唔掂. 害左佢.

我大囡都係要諗升中, 請問入讀董玉娣是否要全級十名之內呢?  亦有人話除非成績標青, 否則小學唔係保良局的都唔會有份入讀.

細囡要入紙小學啦, 請問碼頭區邊間小學好呢, 但我唔係好想青松, 羅陳楚思好嗎? 請幫忙, 謝謝!
KooKuKooKu :pint:

係, 如果唔係小保良學生, 派位後要有任級十名先派表俾你試吓叩門, 但又唔係讀小保良一定入到董中, 我認識朋友之中有以下情況:-
1) 考全級廿幾都入唔到董中, 現讀田家炳 (都唔知點解)
2) 成績係中下有幾個入咗東華辛亥年 (佢地話自行都沒有揀董中, 唔想讀得咁辛苦)

小保良 (谷得好緊)
五邑 (活動教學啲, 小女就係係嚟間畢業, 眼見她在六年小學生活中都讀得好開心)
羅陳楚思 (唔多清楚, 應該都可以)
青松 (唔推薦)

再補充一句 : 有個朋友個女係小保良讀, 佢考全級100, 但係主科成績唔差 (在我眼中覺得) : 中英常有80以上, 只有科數差少少.  你會覺得 :-
1) 嘩!小保良啲成績好勁!
2) 嘩!啲小朋友同家長壓力好大!
最後, 個小朋友入咗辛亥年升中一. 我聽完個case, 我嘅感覺係第2種.

agree
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

原帖由 kooku2004 於 10-9-22 13:23 發表
我大囡都係要諗升中, 請問入讀董玉娣是否要全級十名之內呢?  亦有人話除非成績標青, 否則小學唔係保良局的都唔會有份入讀.

細囡要入紙小學啦, 請問碼頭區邊間小學好呢, 但我唔係好想青松, 羅陳楚思好嗎? 請幫忙, 謝 ...

係比較多保小學生, 但精英班內就不是太多保小學生了. 副校教英文. 如果好想入董中就真係先入保小機會大一D.  碼頭區小學除了保小, 副選羅陳. 五邑就麻麻了, 不過都要睇下自已小朋友之能力. 讀唔掂最多轉會入屯小,入到南屯官都好過辛亥年掛...

辛亥年咁差咩!我朋友個女出年升中,請問邊間好,請指教心水。宣道、崇真、辛亥年邊間好

辛亥年吾差。
我估系因為"屯官"及"南屯"點計都系英中, 而"辛亥年"仍然是中中分別是 BANDING 不同吧!

原帖由 snakeman 於 10-9-24 18:46 發表
辛亥年咁差咩!我朋友個女出年升中,請問邊間好,請指教心水。宣道、崇真、辛亥年邊間好

贊成, 三間之中我會評為屯官, 辛亥, 南屯. 上年聽過南屯講座, 對兩個主講 (都唔記得, 好似一個係副校, 一個係主任)只有四個字"不知所為"

winkylau,

唔該晒.咁如果參加課外活動放幾點呢?佢地初中生可以出街食LUNCH嗎?中幾開始有精英班呢?老師好嗎?

唔好意思咁多問題.

原帖由 winkylau 於 10-9-20 10:03 發表

我都不知他是自行還大抽獎,是一定要參加課外活動,沒有指定一文一武.

原帖由 傻妹 於 10-9-27 20:36 發表
winkylau,

唔該晒.咁如果參加課外活動放幾點呢?佢地初中生可以出街食LUNCH嗎?中幾開始有精英班呢?老師好嗎?

唔好意思咁多問題.

課外活動大約6點,中一都可以出街食,中一已有精英班,我都見過老師,我覺得好好人.

原帖由 傻妹 於 10-9-27 20:36 發表
winkylau,

唔好意思咁多問題.

課外活動大約放6點,中一都可以出街食,中一已有精英班.我都見過老師,我覺得好好人.

winkylau,

又問多樣,你覺得學校對非精英班的學生照顧夠唔夠?聽好多人講有精英制既學校好多時會將啲資源投放係精英班;而非精英班就無人理,無功課做,好hea.或者陳瑞芝未必去到呢個地步,但又有無功課/教材上的差異?

另外,學校作風如何?透明度高嗎?呢個年代好怕啲學校係咁,家長問多句都用官腔回答,有佢講無你講.

原帖由 winkylau 於 10-9-28 09:20 發表

課外活動大約6點,中一都可以出街食,中一已有精英班,我都見過老師,我覺得好好人.

原帖由 傻妹 於 10-9-29 14:09 發表
winkylau,

又問多樣,你覺得學校對非精英班的學生照顧夠唔夠?聽好多人講有精英制既學校好多時會將啲資源投放係精英班;而非精英班就無人理,無功課做,好hea.或者陳瑞芝未必去到呢個地步,但又有無功課/教材上的差異?

...

老師說現在只是中一入唔入到精英班都不要太計較,因為其他班的教學方法都一樣,可能精英班教書時會教得快D,因為他們可能容易明白,但我覺得如果今年入唔到未下年入.
每天都有3-5樣工課,教材應該一樣.

我有聽到人話梁x鋸就係讀到書就關注多一些...其他就唔多理,唔知真唔真...

原帖由 傻妹 於 10-9-29 14:09 發表
winkylau,

...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.
‹ 上一主題|下一主題