用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 微調一問 - 是否隨意開英文班呢?
go

微調一問 - 是否隨意開英文班呢? [複製鏈接]

之前聽遘政府是有限制的,但唔知有咩限制先可開辦?

但最近又見好多中學話會開英文班,或轉用英文課本,唔明囉?

一時又話唔再分中中或英中校,即係點?

有D以前偷偷用英文課本的中中,而家又話比D家長聽自己係英中?

好似好亂咁 , 好想睇清楚,知清楚幫個細囡選中學哦!
   0    0    0    0

乜唔係用今年分班試(7月14日舉行)的英文科成績,睇下有幾多%適合用英文教,然後再批核可開英文班數。最快要係今年10月/11月,教統局先會通知學校。
(以上純粹靠記憶報紙報導,可能出錯)

不過好多中學唔理將會被批准幾多班英文班,一於係今年9月偷步開左5班先,以吸引家長報讀。

原帖由 ntefamily 於 09-7-20 21:13 發表
阿仔間中學(英中)的校長在前幾日家長會上講, 7月7日教育局已通知我地學校, 出年可開足5班英文班.

我諗全港中學的校長已收到教育局的通知了.

原帖由 CHUCHU 於 09-7-20 19:44 發表
之前聽遘政府是有限制的,但唔知有咩限制先可開辦?

但最近又見好多中學話會開英文班,或轉用英文課本,唔明囉?

一時又話唔再分中中或英中校,即係點?

有D以前偷偷用英文課本的中中,而家又話比D家長聽自己係英中?

好 ...

The restriction is that you need to have over 85% of student in a class which is in the top 40% of Hong Kong. Assume a class have 38 students, 38 X85% = 32.3. That means every 33 students top 40% student can have 1 english class.

原帖由 ntefamily 於 09-7-20 22:55 發表

教語微調方案重點
http://www.wenweipo.com   [2009-01-09]實施日期: 2010年,即現時小五學生將成為首批「微調中一生」  分流方法:取消中中、英中,只設彈性班及中文班 開彈性班的條件:過去2年平均獲派屬全港「前列40%」 ...

唔該

但仲想問下,彈性班要付合教局準許先可開啦,咁幾先會公佈個list 呢?有冇得睇?

40%係指分班成績?全港名次?計曬中英數三科?定只計英文科成績呀?

未被準許開彈性班的中學,可否開英文班但用中文教授呢?

因為見以上文章教局話英文課本廣東話教授不算英文班嘛!

(哈哈!忽發奇想:以後xx英文中學要改為xx彈性中學為名lu):;pppp:

ntefamily,

多謝唔該,明嘞
‹ 上一主題|下一主題