用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應從何開始?
go

應從何開始? [複製鏈接]

想train up 女女習慣上小一要默書, 應由那兒開始?(因K班冇呢D訓練)

中文:由她想學的詞語開始, 還是由K3的詞語簿開始?
英文:由她學phonics的字開始, 還是K3的詞語開始較佳?

只是想有一個方向及系統, 不是想預習小學課本內容, 謝謝各位解答!
   0    0    0    0

Hi dorisma,

我囡K2開始有俾學生習慣默書, 考試... K3 就再密D..
宜家仲有1個半月就開學, 其實都train 唔到咩???

有無問返自己小學D家長, 佢地應該會清楚D...
我囡小學D家長就話: 小一係蜜月期, 不用太擔心, 仲叫我地好好enjoy 升小前的暑期...

原帖由 dorismama 於 09-7-19 17:07 發表
想train up 女女習慣上小一要默書, 應由那兒開始?(因K班冇呢D訓練)

中文:由她想學的詞語開始, 還是由K3的詞語簿開始?
英文:由她學phonics的字開始, 還是K3的詞語開始較佳?

只是想有一個方向及系統, 不是想預習小學 ...

原帖由 mmak 於 09-7-19 17:56 發表
Hi dorisma,

我囡K2開始有俾學生習慣默書, 考試... K3 就再密D..

我囡小學D家長就話: 小一係蜜月期, 不用太擔心, 仲叫 ...

!各位家長,
小一絕不是蜜月,而是地獄.
信不信由你,
until nov to dec you will know who tell you the true.

many many parents will not tell you the true or tell you a big lie because ..................................................................

小學默書有兩個方法,不論小朋友是幼稚院或者是小一二,第一是強迫性,無論最期六,最期日,最期一及默書個早上,都要默一次,唔得 100 分就再默,再默再默再默。

我不撰擇第一,我撰第二種方法,等佢個人自我長大,即係只叫佢自己溫習,小一及小二上學期全程都得 0 分,但小二下學期完全不同,得 80 分以上,真係眼淚在心裹流。

p.s. 英文應該用 Phonic 。

mmak,
我只係想佢有呢個mind cept, 知道100分非僥倖, 而係要努力串字, 佢好多字認到串唔到, 自己小學上年學期第二星期已派默書範圍, 仲要一開學已返全日, 所以都係預計會有D要求, 我都唔係要求佢100分, 只係明白上小一佢有好多其他野要適應, 呢個範疇佢有心理準備, 到時煩少樣lor!

原帖由 mmak 於 09-7-19 17:56 發表
Hi dorisma,

我囡小學D家長就話: 小一係蜜月期, 不用太擔心, 仲叫 ...

但係當你小朋友上到P.5 & 6.....回頭再望P.1, P.2 的確係蜜月期!
原帖由 brian61950 於 09-7-19 21:21 發表

唉 !各位家長,
小一絕不是蜜月,而是地獄.
信不信由你,
until nov to dec you will know who tell you the true.

many many parents will not tell you the true or tell you a big lie because ................. ...

多謝你的意見!
第一個方法, 我都唔太buy, 但daddy就好緊張要佢識哂!
第二個方法, 我buy, 只要平時分唔睇, 那便ok!
相信我會參考你的意見, 因為考佢 phonics學的字佢係有意識地拼讀出來的, 只是之前唔清楚應該識幾多字, 所以有點慌!

原帖由 happyvalley 於 09-7-19 22:39 發表
小學默書有兩個方法,不論小朋友是幼稚院或者是小一二,第一是強迫性,無論最期六,最期日,最期一及默書個早上,都要默一次,唔得 100 分就再默,再默再默再默。

我不撰擇第一,我撰第二種方法,等佢個人自我長大,即係只叫佢自己溫習,小 ...

原帖由 asinai 於 09-7-19 23:32 發表
但係當你小朋友上到P.5 & 6.....回頭再望P.1, P.2 的確係蜜月期!

上中學呢個問題!

對我們這些剛上小學的家長們, 是有點遙遠了吧!~

可以搵補習老師授課
有需要請pm

對家長來說升上小一的小朋友有很多事情都要重新適應,所以會擔心他們應付不來。但這卻是小朋友離開幼稚園的最後一個暑假,所以要預備升小一的同時亦應好好享受這個假期,因為明年的暑假將會更繁忙。

我想樓主只是想讓孩子知道默書的過程及要如何温習,所以內容是K3的,還是小一的都不是問題。如果真的要認真考慮的話,不妨比較一吓課程的內容,除非小學是讀高一級的書本,否則你會發現這兩個級別的內容應有重疊的生字,所以可以選擇先默這些字。每次十個字來試試吧,一星期默一次,試幾次好了。

原帖由 dorismama 於 09-7-20 19:26 發表
對我們這些剛上小學的家長們, 是有點遙遠了吧!~

各位家長,

我小朋友9月都升小一嘞,我都有啲擔心兼多心。 又想佢學多啲中文字,又想佢學好啲英文。雖然我暫時冇同佢默書,但係就由停課開始keep住同佢寫吓中文同英文常用字。可能因為臨急抱佛腳,似乎比自己同小朋友都好大壓力咁,希望大家可以分享吓點樣取得個平衡呢?

原帖由 AmyWonglo 於 23-7-2009 21:41 發表
對家長來說升上小一的小朋友有很多事情都要重新適應,所以會擔心他們應付不來。但這卻是小朋友離開幼稚園的最後一個暑假,所以要預備升小一的同時亦應好好享受這個假期,因為明年的暑假將會更繁忙。

我想樓主只是想讓孩子 ...

謝謝你的回應, 我就是這個意思!  

原帖由 AmyWonglo 於 09-7-23 21:41 發表

我想樓主只是想讓孩子 ...

原帖由 SSL 於 09-7-23 23:42 發表
各位家長,

我小朋友9月都升小一嘞,我都有啲擔心兼多心。 又想佢學多啲中文字,又想佢學好啲英文。雖然我暫時冇同佢默書,但係就由停課開始keep住同佢寫吓中文同英文常用字。可能因為臨急抱佛腳,似乎比自己同小朋友都好大 ...

我覺得最主要是個小朋友還細,寫字慢,如果寫字快,小一工課不會有大問題。

默書都要寫字快,及要知道點樣有計劃去取分。

80 分以下,大家都會開開心心,如果要 90 分以上,大家都會辛苦,世上就是咁公平的。

但如果小朋友讀的小學本身功課多,小朋友一上小一就真係無蜜月期啦

agreed with you
原帖由 happyvalley 於 09-7-24 23:34 發表

我覺得最主要是個小朋友還細,寫字慢,如果寫字快,小一工課不會有大問題。

默書都要寫字快,及要知道點樣有計劃去取分。

80 分以下,大家都會開開心心,如果要 90 分以上,大家都會辛苦,世上就是咁公平的。 ...

agree

p1, p2, p2 簡直如天堂
p4後就相反了

小一可以慢慢適應, 不要嚇怕小朋友

原帖由 ChokChai 於 09-7-25 11:48 發表
但如果小朋友讀的小學本身功課多,小朋友一上小一就真係無蜜月期啦:pity:

例如深水步嘉靈小學就有蜜月期,小一小二都非常小工課,考試都會適應,我個間就冇。
‹ 上一主題|下一主題