用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好吾開心
go

好吾開心

真係吾好意思, 我實在吾知搵邊個講, 個女12啦, 由細細個食足8餐, 驚死佢餓,又驚佢會病, 跟住小學日又驚佢讀得吾好, 升中學派得吾好......., 真係苦樂都滲吾到一半, 我都吾係要咩回報, 但係自從佢五六年班開始, 小公主性格出現了, 甘又吾係甘又吾係, 我自問100%投入去照顧佢各方面, 只要係好0既我都會去做, 但係佢大左好似要俾面色我睇甘樣
我真係吾知點教佢, 硬又大家黑面, 軟又驚仲壞, 真係想大喊, 我可以同邊個講呀, 我做錯左咩, 佢而家係無話學壞, 但係完全自我, 吾識包容人, 吾理人感受, 或者我太民主啦, 咩都問過佢, 太理佢受, 而佢又太吾體量到我0既苦心SORRY, 我真係心情好差先係到呻下, 希望大家原諒

唔洗咁上心,依家有邊個呀媽唔睇仔女面色架,不過,通常過左去就算,唔會記在心中。我細個時都唔小皮氣架,人大左,就唔同la.
由細到大,我個d都係大小姐大少爺咁,一唔鐘意就黑面la,通常道理在我這裏,我就唔會退架,不過就找個中間人再同佢地傾,,咁樣大家冇咁傷感情,到再後,通常都要佢地退一步,因為我係呀媽。所以,依家佢地到盡後都會分下大細,唔會太過份。如果唔係,我死左la.
青春期剛開始,係有d唔同la,佢地情緒波動得好大,父母就首當其衝,總之唔過份ge就算la,如果真係重要ge問題,最好找一個中間人開口,咁樣佢地易接受d架,大個左之後佢地就會明架la.

開心d la...>.<

原帖由 牛咪咪 於 09-7-19 16:45 發表
真係吾好意思, 我實在吾知搵邊個講, 個女12啦, 由細細個食足8餐, 驚死佢餓,又驚佢會病, 跟住小學日又驚佢讀得吾好, 升中學派得吾好......., 真係苦樂都滲吾到一半, 我都吾係要咩回報, 但係自從佢五六年班開始, 小公 ...

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

真係吾好意思, 我實在吾知搵邊個講, 個女12啦, 由細細個食足8餐, 驚死佢餓,又驚佢會病, 跟住小學日又驚佢讀得吾好, 升中學派得吾好......., 真係苦樂都滲吾到一半, 我都吾係要咩回報, 但係自從佢五六年班開始, 小公 ...

呢個係必經階段, 我屋企仲要係兩件, 同你講既一模一樣. 即是我比你慘兩倍, 你又使咩唔開心? 我唯有望佢地大個咗會識諗, 樣樣睇開o的, 要知佢地做緊咩, 但唔好好似細個咁管佢. 諗起自己青春期一樣嫌阿媽煩, 依家都算孝順啦.

簽名被屏蔽

多謝晒各位, 有時真係吞吾落肚氣, 附出甘多, 得左一肚氣, 真係吾怪得而家無人生小朋友, 甘幾時反叛期結束呢?

冇事架, 青春期呀, 慢慢黎啦!

我個女一向都冇脾氣, 樂天性格, 但呢一年都開始有D轉變, 都會同我博咀, 黑面.........

試過有一次, 囡囡發好大脾氣, 我忍唔住講左句(笑笑口), 唉! 青春期既小朋友真係麻煩! 點之佢聽完之後, 好認真咁拎左本常識書出黎, 睇番青春期果頁課文---青春期的特徵, 跟住, 自己話, 下! 我真係踏入左青春期喇! 跟住........大家都忍唔住大笑........

溝通多D, 誤會少D, 自然開心D...........

原帖由 牛咪咪 於 09-7-19 20:05 發表
多謝晒各位, 有時真係吞吾落肚氣, 附出甘多, 得左一肚氣, 真係吾怪得而家無人生小朋友, 甘幾時反叛期結束呢?

唉真係好勞氣0既, 尋日我嬲亞女, 大家下左氣, 佢話媽咪我會改啦, 俾d時間我啦, 我吾會學壞, 吾會吸毒同入黑社會啦, 真係吾知笑or嬲, 其實佢無咩意識, 只但是但吾再嬲佢
原帖由 annexli 於 09-7-19 23:34 發表
冇事架, 青春期呀, 慢慢黎啦!

我個女一向都冇脾氣, 樂天性格, 但呢一年都開始有D轉變, 都會同我博咀, 黑面.........

試過有一次, 囡囡發好大脾氣, 我忍唔住講左句(笑笑口), 唉! 青春期既小朋友真係麻煩! 點之佢聽 ...

, 中晒, 我仔都有呢d特性!
由五年級下學期開始啦!
我亦都為了他哭過很多次,
因為愛佢, 但佢又唔比你去了解他, 又要與我對著幹…….. 有時做阿媽的都會問自己為他付出超過100%的關心及愛, 他呢……… 日日都安慰自己他反叛期, 反叛期過後就會好……最緊要父母不要放棄他!! 我有兩名呢, 細仔都升中了, 開始有小小反叛期, 不過他可能見過我為哥哥哭及不開心, 所以他會收歛d, 我比較容易應付!
你可以去圖書館找書看看, 都會有些幫助!!
有時同阿仔傾談間他們都表示知道父母是很愛他們的, 不過父母真係好煩, 我就會話我煩是因為我著緊你, 我反問他難道不要我著緊你嗎?
他們都會答他們想我著緊的….

各位家長一起努力面對青春期吧!

希望大d真係會好d, 因為有時真係好吾開心, 好似附出甘多, 點解佢吾明白呢, 仲要激我, 好心痛, 仲會有時訓得吾好, 諗下係咪自己教得吾好
原帖由 xmanman 於 09-7-20 09:36 發表
唉, 中晒, 我仔都有呢d特性!
由五年級下學期開始啦!
我亦都為了他哭過很多次,
因為愛佢, 但佢又唔比你去了解他, 又要與我對著幹…….. 有時做阿媽的都會問自己為他付出超過100%的關心及愛, 他呢……… 日日都安慰自 ...

不係妳一個,我仔仔又係呀。昨天教佢的功課又發晒脾氣,我都好怒氣。以前佢都算乖乖仔,我叫佢做咩就做咩,但六年級開始會駁嘴﹐同埋現在會黑面添!
我估佢的年紀正處於反叛期,係難教的。我的都要有充分的心理準備,自己識調節吓心情,希望反叛期早點結束了。有這麼多媽咪係同妳一樣,你不需要介懷和傷心,大家一起支持妳。

我同各位媽咪一樣,都係經常為個仔勞氣,依家放暑假,叫佢做吓暑期作業,佢九月升中一,佢就話辛苦,但打機同睇電視,佢就唔話辛苦,依家仲成日一路玩電腦遊戲,一路同同學傾電話,D時間就係咁浪費晒,我都唔知講咗幾多次啦,你哋話呢D係咪又係反叛期呢?

我以為我兒才有這樣行為, 原來真的十之八九都有這樣問題, 我無理佢, 佢話自己現在是反叛期會是這樣的, 我用命令語氣同佢講 : 「反叛期是藉口, 總之你有事可同我商量, 但決定權在我處, 未到18歲都要聽我話!」, 去街少少不滿就黑面, 我同佢去街前約法3章, 再黑面即回家等! 我不知這樣對嗎! 但我試過好好地同他講, 但他始終聽啲唔聽啲!

原帖由 chunleungmama 於 09-7-20 17:20 發表
我同各位媽咪一樣,都係經常為個仔勞氣,依家放暑假,叫佢做吓暑期作業,佢九月升中一,佢就話辛苦,但打機同睇電視,佢就唔話辛苦,依家仲成日一路玩電腦遊戲,一路同同學傾電話,D時間就係咁浪費晒,我都唔知講咗幾多次啦,你 ...

會唔會你阿仔同我阿仔傾架.... 點解甘似架....

我就話平時要有交流.時軟時硬.
細個時開始一定要佢知道尊重父母..
太寵佢同大強硬都死/
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

真係可憐天下父母心, 各位亞仔亞女, 您地改下啦

醒目開學勳章

牛咪咪, 唔好唔開心喇, 我個囡都唔爭氣,
派到唔好嘅學校不特旨, 總要成績每況愈下,
又成日做啲令我激心嘅事, 我都會唔開心,
但只要諗下佢身體健康, 有手有腳,
已經係好大恩典喇,
慢慢嚟, 妳對佢好, 佢係知嫁
我已昄依佛祖, 成為佛教徒, 阿彌陀佛.

sorry, 各位媽咪,剛才發的貼是我兒子偷看了你們的內容所搞的小動作.

同意!

太寵他=害了他!

原帖由 dder 於 09-7-20 18:55 發表
我就話平時要有交流.時軟時硬.
細個時開始一定要佢知道尊重父母..
太寵佢同大強硬都死/

我好明白你的心情, 有時仲會激 到c c 下, 哭又哭過, 駡又駡過, 過幾日大家又無野的啦!  不過阿仔知自己錯都會向我道歉及攬下我錫下我, 等我下左氣, 我地又無野  

原帖由 牛咪咪 於 09-7-20 11:22 發表
希望大d真係會好d, 因為有時真係好吾開心, 好似附出甘多, 點解佢吾明白呢, 仲要激我, 好心痛, 仲會有時訓得吾好, 諗下係咪自己教得吾好