用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 第一次買舊書的經驗
go

第一次買舊書的經驗 [複製鏈接]

今日剛跟 bk媽咪買本中一數學書, 原本話其中有 26/266頁有筆跡, 心諗都係好少啫, 咪買囉. 點知 ........ 我由無線播晚間新聞開始擦d鉛筆跡, 用塗改液油d原子筆跡, 搞足兩個鐘不特止, 還發現了原先已經有擦過的鉛筆跡, 和塗過塗改液的痕跡, 即是話可能係三手書. 所以奉勸買二手書的朋友, 交收時真係要驗清楚, 唔好似我咁求其揭吓就算, 諗住大家講個信字, 唉 ...... 終於可以瞓覺
   0    0    0    0

多謝你分享的經驗。

原帖由 KITTYMAMA 於 09-7-18 01:06 發表
今日剛跟 bk媽咪買本中一數學書, 原本話其中有 26/266頁有筆跡, 心諗都係好少啫, 咪買囉. 點知 ........ 我由無線播晚間新聞開始擦d鉛筆跡, 用塗改液油d原子筆跡, 搞足兩個鐘不特止, 還發現了原先已經有擦過的鉛筆跡 ...
多一點努力 多一點回憶!

我都係咁話,我仲無講價,比舊書店仲貴,後來阿女發現係三手書,當交學費。
我太心急買書,係店鋪買可以慢慢揀....

原帖由 KITTYMAMA 於 09-7-18 01:06 發表
今日剛跟 bk媽咪買本中一數學書, 原本話其中有 26/266頁有筆跡, 心諗都係好少啫, 咪買囉. 點知 ........ 我由無線播晚間新聞開始擦d鉛筆跡, 用塗改液油d原子筆跡, 搞足兩個鐘不特止, 還發現了原先已經有擦過的鉛筆跡 ...

醒目開學勳章

我未試過網上買舊書,因為好担心出現你這個情況,所以去二手書店買,如果早d去買,可以買到好新凈既書,有時真係一個字都無,雖然係貴d,但係有得揀,就當係一個經驗.

早知你同我買呀!
我本書不知幾新,好少原筆,

我本都比二手書店貴,因為佢係寫90%新...
仲要上手鬼咁勤力,大部份練習都有做,我一邊擦,一邊想,希望亞女都可以似佢咁勤力,我擦乾淨俾佢做都抵  
原帖由 DJM629297 於 09-7-18 01:35 發表
我都係咁話,我仲無講價,比舊書店仲貴,後來阿女發現係三手書,當交學費。
我太心急買書,係店鋪買可以慢慢揀....

同一日我係yahoo買咗本英文書,人地又係寫90%新淨,我返來只係擦咗3頁有少少鉛筆字,真係
原帖由 sukkiu 於 09-7-18 09:23 發表

我未試過網上買舊書,因為好担心出現你這個情況,所以去二手書店買,如果早d去買,可以買到好新凈既書,有時真係一個字都無,雖然係貴d,但係有得揀,就當係一個經驗. ...

我在bk有買亦有賣書,bk媽咪都好誠實呀!不過都好睇個人xx

原帖由 KITTYMAMA 於 09-7-18 23:56 發表
我本都比二手書店貴,因為佢係寫90%新...:sigh:
仲要上手鬼咁勤力,大部份練習都有做,我一邊擦,一邊想,希望亞女都可以似佢咁勤力,我擦乾淨俾佢做都抵:happy:  
...

KITTYMAMA,
做到花哂仲當新書賣, 哩位家長好唔xx.

今次當買個教訓吧!

係一個好好既教訓, 我嚟緊仲有4本書要交收, 經過今次我會好謹慎. 另外, 我今日去二手書店買書時, 真係續頁揭嚟睇, 又俾我搵倒本好正既舊書, 仲平過係 bk 買...... 三八折!!!
原帖由 stitchfriends 於 09-7-19 21:45 發表

KITTYMAMA,
做到花哂仲當新書賣, 哩位家長好唔xx.

今次當買個教訓吧!

我就係本著咁既心態, 冇諗過第一次就撞大板, 都好既, 錯咗一次, 以後就唔會再犯, 所以我先提醒大家一下.
原帖由 jupierhk 於 09-7-19 16:46 發表
我在bk有買亦有賣書,bk媽咪都好誠實呀!不過都好睇個人xx

Could you please pm me where I can find the '比較好的 二手書店'? 是否Mongkok 街,唔知信唔信得過?
有mama提過 'lemon bookshop', 係賣新書 or second hand? 想買全新中,英,數 但又想慳多少少, 請各位賜教!

版主 醒目開學勳章

今年我第一次同仔女買舊書,阿女唔介意用,我好d,學校有搞買賣舊書活動,d舊書會揀過先攞出黎賣,所以唔會太差,亦都唔怕買左唔啱版本既書~

Kittymama,

仲有冇欠呀?  有既話 pm 我,睇下我有個d啱唔啱你。

原帖由 KITTYMAMA 於 09-7-18 23:56 發表
我本都比二手書店貴,因為佢係寫90%新...
仲要上手鬼咁勤力,大部份練習都有做,我一邊擦,一邊想,希望亞女都可以似佢咁勤力,我擦乾淨俾佢做都抵  
...

大部份練習都有做=90%新...呢個賣家都好冇品,點以身作则,做人父母

Hi,

如果係二手書買番嚟,自己用完再sale,都好無良同賺錢?我有d朋友,佢哋都係買二手書,佢哋用完,都無重售,佢哋都係捐去慈善機構。不過我發覺bk好似多咗d二手書店係到揾食。
而我在bk都有出售我囝囝d舊書,我全部都係新書買番嚟,跟住都約5折出售,我d書有90%新淨(絶無跨大),但我都好老實話俾人聽又幾多頁寫過,如果可以擦得甩,我都幫人擦咗去,好多家長都讚我d書新淨,跟住加多句你囝囝好似無番學咁,因為我囝囝開頭好似賴勤力咁,寫咗幾頁,跟住後尾全新=好似無番學。
係到好多謝bk媽咪,幫我賣舊書又無投訴我,多謝!

醒目開學勳章 王國長老

和其他網站一樣,BK 人流多了,
就會有好多人係度搵食,
已經唔係純粹媽咪分享,
所以大家網上交易時應該小心,
我建議大家睇埋佢有無其他分享資料,
才決定是否交易。

(純粹個人意見,與BK無關)

我以為只是我這樣慘﹐細仔用亞哥的數學書兩本﹐亞哥在
old 書店買了兩本書﹐其中一本很多鉛筆答案﹐結果四本書擦了四個多鐘,〕用了三件擦膠!
‹ 上一主題|下一主題