用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無擔心F1出街食LUNCH會學壞呀?
go

有無擔心F1出街食LUNCH會學壞呀? [複製鏈接]

我就擔心, 不過無計, 我地間中學F1都可以出街食
   0    0    0    0

原帖由 牛咪咪 於 09-7-17 22:21 發表
我就擔心, 不過無計, 我地間中學F1都可以出街食

我都勁擔心, 不過無計, 阿仔始終都要長大架.....唔通有毛有翼都唔俾佢飛咩....

小兒中一那間中學有學長計劃,校風良好,首月內,適應學長會帶一組中一同學出外食飯, 好使新生早D適應。

原帖由 ricetaster 於 09-7-17 23:34 發表
小兒中一那間中學有學長計劃,校風良好,首月內,適應學長會帶一組中一同學出外食飯, 好使新生早D適應。

阿仔果間都系甘講...莫非你阿仔系學長...

回覆 4# samuel89 的文章

我個女間學校F.1--F.3 都要留在學校食飯.

原帖由 mousei 於 09-7-17 23:53 發表

阿仔間學校校長話要學壞的話,留唔留在學校食飯都會壞....

原帖由 samuel89 於 09-7-17 23:57 發表

我兒的那間中學老師在家長會時表示不建議F.1、2的同學出外吃午飯。  我都希望他留校,但最終會不會被同學影響則不知。

個校長講得啱呀,我從來唔信學壞呢樣野,自己要壞就壞,唔好入人地數.
我同仔女講,無人會教壞你地,係你地自己選擇.
原帖由 samuel89 於 09-7-17 23:57 發表

醒目開學勳章

其實我都擔心,因為個囡容易受人影響,出街食飯,唔知會識到咩人.同埋天氣咁熱,走上走落好辛苦,情願係學校食最好.

我都係好擔心, 不過其實中學已經自己返學放學, 要有心壞都真係無計, 有D係學校食飯, 都係甘食K仔, 好睇自己學生本身, 一有時間我都盡量同佢傾下陪下佢甘, 希望大家有解傾有人關心, 無甘易學壞, 等於男人要去滾, 點睇實都會去滾甘, 哈哈

原帖由 DJM629297 於 09-7-18 01:42 發表
個校長講得啱呀,我從來唔信學壞呢樣野,自己要壞就壞,唔好入人地數.
我同仔女講,無人會教壞你地,係你地自己選擇.

Agree. It's at one's own choice.

雖然我地小朋友升中, 各位家長要董得放手, 但係吾係放棄, 差一個字, 其實佢地仍然LIKE人關心, 係我係一個講座到聽返來, 覺得好好

我個女都係啊!好彩佢間中學中一、二係唔比出街食飯的。
原帖由 sukkiu 於 09-7-18 09:40 發表
其實我都擔心,因為個囡容易受人影響,出街食飯,唔知會識到咩人.同埋天氣咁熱,走上走落好辛苦,情願係學校食最好.

講得o岩!不過…出到街就唔知佢地會識到d乜野人喎!
咁o既比喻都比你諗到!
原帖由 牛咪咪 於 09-7-18 10:33 發表
我都係好擔心, 不過其實中學已經自己返學放學, 要有心壞都真係無計, 有D係學校食飯, 都係甘食K仔, 好睇自己學生本身, 一有時間我都盡量同佢傾下陪下佢甘, 希望大家有解傾有人關心, 無甘易學壞, 等於男人要去滾, 點睇 ...

原帖由 sukkiu 於 09-7-18 09:40 發表

其實"困"在學校....會唔會反而容易攪"小圈子"...一有"小圈子"出現,反而更加容易受人影響...

醒目開學勳章

聽我女講, 要屬BAND 1中學的學生, 先至可以F1開始出外用膳, 理由大家應該知道.

放心啦, F1都十多歲哪, 大個仔, 大個女, 比佢地自立+自律, 在學校食飯唔代表一定唔會學壞, 出去食飯可以暫離學校, 出去RELAX一下, 鬆一鬆, 而且著住校服唔敢亂來的, 我眼見我嗰區啲可以外出的F1/F2學生都好純~~

福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

小學都係「困」在學校吧!我女話她小學都有小圈子的,佢話佢果班淨係女仔有小圈子!

其實每個小朋友都有唔同o既性格同嗜好,就算有小圈子都好正常吧!(只要大家都係和睦相處)

另外,我覺得一間校風良好的中學,唔比初中學生出街食飯係可以理解的!
原帖由 samuel89 於 09-7-18 12:19 發表

其實"困"在學校....會唔會反而容易攪"小圈子"...一有"小圈子"出現,反而更加容易受人影響...

原帖由 ytpeople 於 09-7-18 12:42 發表
小學都係「困」在學校吧!我女話她小學都有小圈子的,佢話佢果班淨係女仔有小圈子!

其實每個小朋友都有唔同o既性格同嗜好,就算有小圈子都好正常吧!(只要大家都係和睦相處)

另外,我覺得一間校風良好的中學,唔比初中學生出街 ...

小學同中學始終有分別....中學生要開始獨立啦....:) 你愈唔俾佢地愈想大個仔....所以我都系覺得放佢地出去好dd...:D

醒目開學勳章

原帖由 ytpeople 於 09-7-18 12:42 發表

另外,我覺得一間校風良好的中學,唔比初中學生出街 ...

其實重有一個原因,我見d中學女生係午膳時咬住個飽返學校,都唔知佢係無錢定減肥,都驚佢唔知食d咩,所以我鐘意學生係學校食.

原帖由 mousei 於 09-7-17 23:53 發表

BPS ?????????
‹ 上一主題|下一主題