用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 09 - K1(請來報到)
樓主: CandiceMaMi
go

09 - K1(請來報到) [複製鏈接]

今朝個仔無哭,仲同我講拜拜揮手

簽名被屏蔽

Teenasmum,

你個女真係好叻! 我上星期去左2 日對 Teena 最有印象. 老師問muc 都最快答, 完全唔怕陌生! 叻叻!

Tiffany,

你阿女今朝點呀? 我個仔就係頭幾日陪你阿女一齊坐埋一邊唔肯坐梯級果個呀...希望你阿女同我個仔都可以快D settle down!

原帖由 teenasmum 於 09-8-10 10:55 發表
Tiffany,

我個返學唔喊唔係佢叻,係佢真係鍾意返學有得玩。個個小朋友性格都唔同,學校課程設計都幾有趣,我估Crystabella都唔會喊好耐,應該好快習慣,我對佢有信心!

今朝上校車都okay,我見司機開車都唔算太快。 ...

你們是否都join學校的校車...有沒有其他join其他保母車?

Dear all,

Today my son is first times by school bus to school, he into the school bus is crying, but he coming back by school bus not crying, ok la....
but tomorrow morning my son should be so early by sechool bus in Kowloon Bay, so he stat in the bus more than 50min into school, so long long time....

Dear ritalpy,

How about your son, due tomorrow so early before one hour to wait the school bus, are you desert by school bus or not?

CandiceMaMi

唉..... 嚴格黎講, 正式開學後, 佢地係要坐1個小時多才回到校呀! 明明20分鐘可以回校, 依家要成個幾鐘! 我同老公講.... 佢居然話「依個係無法改變的事實, 叫我接受, 小朋友將來都要面對..... 」..... 我都知..... 但係有無其他方法去解決呀? 自己接送就會好天曬, 落雨淋..... 放學工人接送又驚會出事......

w2b,

你過獎喇,Teena係好多野講,但好多時都九唔搭八,聽到我地R曬頭架!

Tyler都好野丫,Miss Yiu打電話俾我,我順便問埋佢,佢話Tyler同Crystabella入到課室就冇喊,同其他同學仔一樣玩玩具。

N1A今日全班冇喊,各位媽咪係成功架!

yes ar, N1A 班無人喊, 真系可喜可賀

Teena ma,
好多謝你報料...無喊實在太感動喇....yeah!
Tyler 今朝唔肯著校服,我地要"革硬"同佢著, 佢就係咁喊. 點知返完學返屋企就唔肯除校服...真玩野!

原帖由 teenasmum 於 09-8-10 15:04 發表
w2b,

你過獎喇,Teena係好多野講,但好多時都九唔搭八,聽到我地R曬頭架!

Tyler都好野丫,Miss Yiu打電話俾我,我順便問埋佢,佢話Tyler同Crystabella入到課室就冇喊,同其他同學仔一樣玩玩具。

N1A今日全班冇喊,各位媽咪係成功架 ...

呀...真係無喊呀?我希望係真架啦,crystabella今朝上校車時喊到好似要殺佢咁,捉住我手臂唔放,個ee又係咁捉佢,wear到我手臂都損哂 ,我工人仲係度講,做咩要逼佢返學喎,咁細個由佢係屋企算啦,我話呢度唔係印尼呀,係香港呀....哎,聽日又黎過....快d唔好喊乖乖地返學啦......

w2b,我相信你個仔返到去無喊,因為佢真係ok架,不過我覺得d校服可能唔係好舒服,點都係cotton會舒服d, 係呢,你係未仲有個細架?我見係張display pic係個bb女(?)

teena ma,
我都覺得你個女好好好叻,完全係好似返左好耐學咁,佢讀邊間n1架,超醒目呀

scmail,
我試過搵其他媬姆車,但佢地都唔肯接私人job,我都唔想join學校既校車,佢地車程實在太耐啦,我唔駛10分鐘既車程而家要搭45分鐘,我果時大女返劍鳴既校車都係10分鐘到啦, 但係而家真係無辦法呀。

ritally,我老公又係咁講

哎呀,唔知點解d字變哂一行一行咁既

scmail & all,

I live near Diamond Hill & need to take the school bus at 8am, it's not very early but it's 1st stop....usually the return should be 1st stop too but it's disppointed not and the return journey  also takes about 45mins thus, we've decided to go school by ourselves, and take the school bus back, though we need to spend more $$ and time-consume:(

原帖由 Tiffany 於 09-8-10 19:16 發表
你係未仲有個細架?我見係張display pic係個bb女(?)

Tiffany,
Yes, 仲有個女細Tyler 一年, 果張display 相好耐lu. 而妹妹size 同 Tyler差唔多. 黎緊10月 又要同妹妹 apply K1, 唸起都煩. 係呢, 你有個大女幾大喇? 係米都讀 St Nic?

w2b,

eee,你個女係未都係curly hair架?實係好似Tyler咁得意 ,之前1/8星期六家長日我坐係你隔離,已經覺得你個仔好得意呀。
咁妹妹會唔會入st nicholas?你又唔似生左2個。
我個大女升小二啦,果時幼稚園都唔係讀st nicholas。係呢,miss yiu呢2日有無call你?佢有call過我,佢話班上無人喊啦, 希望以後都係咁啦

Tiffany,

你個icon好搞笑,見親都忍唔住笑。Crystabella今日上車好d嗎?

Teena其實計正只係在屋企附近的幼兒園返左幾個月半日制pre-nursery,近半年都冇返過學。

係...學校的校車(景棠)好唔得...我囡讀了一年, 今年要求可否近些...校車回覆唔可以, 我最終昨日搵到其他媬姆車啦! 唔駛煩...

原帖由 Tiffany 於 09-8-10 21:50 發表
scmail,
我試過搵其他媬姆車,但佢地都唔肯接私人job,我都唔想join學校既校車,佢地車程實在太耐啦,我唔駛10分鐘既車程而家要搭45分鐘,我果時大女返劍鳴既校車都係10分鐘到啦, 但係而家真係無辦法呀。

ritally,我 ...

teenasmum,
個icon就係我係屋企對住2個女果時既樣啦
teena係未大女?crystabella10月尾出世,細女唔知會唔會差d,teena真係超醒,你一定好開心有個咁醒目既女hehe
crystabella今朝著校服同出門口都有喊,反而上車ok喎,我都估佢唔倒, 希望佢以後都乖乖地合作啦,因剩係著校服都糾纏左30分鐘,今日佢著運動服,但c都肯著白波鞋,係都要著對黑鞋,攪到今日miss yiu放學打電話比我問我係未無買白鞋比佢, 你知啦,運動服+
黑皮鞋 好怪家嘛
原帖由 teenasmum 於 09-8-11 14:40 發表
Tiffany,

你個icon好搞笑,見親都忍唔住笑。Crystabella今日上車好d嗎?

Teena其實計正只係在屋企附近的幼兒園返左幾個月半日制pre-nursery,近半年都冇返過學。 ...

Tiffany,
haha, 運動衫﹠黑鞋
Crystabella 同Tyler 真係兩絕呀。Tyler 就點都唔肯著黑鞋,我地攪左一星期喇,仲係著對白鞋咋。

原來Crystabella 係細女,唔怪之啦!因為我Tyler 都係細仔呀(9月尾)。今日Tyler 上車扁咀無喊我都好安慰喇!大家加油!

你都好犀利,咁後生就有個大女讀小學。估你唔到!我阿女都有D "luen" 毛,但阿哥"luen" 好多。 

我覺得小朋友只係性格唔同,而家真係睇唔出我隻B有乜特別叻,佢都唔係大好多,6月頭出世。 反而我覺得Crystabella好醒,佢上個禮拜喊果陣,對眼係射住出黎外面架,楚楚可憐地出招引你入去陪佢,一到茶點時間就停戰。有性格,有個人風格,堅持著黑鞋! 我都話Crystabella得架啦,幾快習慣,好叻女呀!

Tyler既鬈毛好可愛,亦係有性格之人,堅持著白鞋! 而且都適應得好快,叻仔!

暑假終於放完啦! 今日我大囡第一天返學, 升L2啦...今日送了她搭校車後, 我都回校看看情況...今年真係多了很多學生, 而且YORK新校舍又搬 了係SN附近...整條路都很繁忙...但見到N1的同學仔都好少 ...都好叻
‹ 上一主題|下一主題