用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(昇御海逸) 09-10 K1 粵英班同學仔
go

09-10 K1 粵英班同學仔 [複製鏈接]

有無同學仔係呢到? 大家一齊傾吓.
   0    0    0    0

hi, Jacqueline, 我地又係上午粵英班呀,穎思唔係話轉普英咩?轉唔到??

原帖由 JacquelineD 於 09-7-17 12:24 發表
有無同學仔係呢到? 大家一齊傾吓.

係呀! 轉唔到. 4班PN, 3班K1, 有位都係am班優先, 我有問過學校, 佢地話只剩5個位給我們下午班抽籤, 抽唔中咪乖乖地讀粵英班law, 鬼叫我地個d係'細仔'咩.

不過咁都好既, 我知有好多PND的同學仔都會係埋一班, 佢地咪可以容易d接受新學年.

原帖由 心急做媽咪 於 09-7-23 13:51 發表
hi, Jacqueline, 我地又係上午粵英班呀,穎思唔係話轉普英咩?轉唔到??

收到學校給Cherrie的portfolio, 真的很意外, 沒想過會有這一份禮物, 老師很有心的做這個file, 又要剪貼, 又要列印, 仲要做28份, 真的很花心機與時間.

不過, 最開心的是Cherrie取得學業優異獎, 鍾老師話每班有3個, 她是其中一人, 如果往後幾年都取到就真係

原帖由 JacquelineD 於 09-7-25 10:58 發表
收到學校給Cherrie的portfolio, 真的很意外, 沒想過會有這一份禮物, 老師很有心的做這個file, 又要剪貼, 又要列印, 仲要做28份, 真的很花心機與時間.

不過, 最開心的是Cherrie取得學業優異獎, 鍾老師話每班有3個,  ...

yeah, we are also very happy and excited to see the portfolio for my son.  My son will be in K1 PE class in August.

過了明天就開學喇, 好期待!

有無人知開學日要帶什麼東西? 與及那天在學校是否與小朋友一起在課室裡? 上年PN係插班生, 都無開學日, 所以乜都唔知.

另外個本Summer Holiday Homework是否不需要交回學校?

There is a memo from the school.  "students are required to wear proper school uniform.  They will collect their student names badges and new school bags, and will meet their class teachers and classmates. "  I think parents are allowed to join the class on the 1st day.

Thanks elizatyy.

開左學幾日, 大家有什麼感覺?

第一日入到學校, 見到好多新老師, 不論本地或外籍, 似乎都轉左好多人, 個3號課室好似細過已前PN時, 兩位班主任及助教給我的感覺也不錯, 好開心玩左一個鐘就放學.

第二日正式上課, 嘩! 好混亂呀! 因為要係入學校前消毒雙手及量體溫, 家長+學生好多人, 所以排晒長龍, 放學時秩序良好.

A few K1 students cried.  I think the situation will turn better when some of the students take the school bus in Sept.

Hi Hi My boy also in K1B, just want to say Hello.
Will you all go to school tomorrow nite?

Yes, see you tonight.

My girl is 詠思, she is jellyfish group. How about yours? Maybe we met in the 1st school day.  

原帖由 minima726 於 09-8-18 17:23 發表
Hi Hi My boy also in K1B, just want to say Hello.
Will you all go to school tomorrow nite?

My Boy Morgan is in Turtle Group.

開左學1個星期, 阿女多左講野, 連姑姐都話佢發音準左, 表情誇張左, 昨晚仲扮Ms. Penny講story, 佢坐係自己張chair到, 撓起隻腳, 楂住本英文書(內容向出), 'Let's read the story', 指住d圖畫問佢老豆 'What is this?', 當時個情景+佢個表情, 真係好攪笑.

而家諗翻轉頭, 我地抽唔到普英班都係好既, 起碼佢地明白老師講緊乜, 會享受返學上堂既樂趣, 我知隔離普英班仲有小朋友哭, 到今日都唔見佢地出黎做早操.

I think Ms Penny is doing a good job.
She is the first teacher wrote down the "welcom note" on the hand book so far (PN till now). She did try her best to know each kid in the class.

有無家長係自己揍放學架? 上學年阿囡返下午班, 可能大部份學生都是乘坐校車, 故不是太多家長守候在校門外, 秩序井然, 我可以好輕鬆接走阿囡, 仲可以同老師閒談.

今個學年, 開左學都2個星期, 但放學時實在太混亂, 雖然, 學校已編了放學時的班別次序, 但家長或helper總是'迫'在校門外, 究竟佢地明唔明白係有先後次序, 唔係好似酒樓咁先到先得呢! 企得前唔代表可以早d接走小朋友...

好似今日個教職員已用咪向大家呼籲'未輪到放學既家長請向後退, 讓位給其他家長及放學的小朋友', 但無人會理, 我真係唔明d人係乜野心態.

睇到咁我決定寫封信給校長, 建議吓有無d可以解決既辦法.

星期一交左封信給學校, 係個朝早副校長已致電給我, 真的估不到會咁快有回覆.

其實學校亦知有此問題, 當日放學時亦有少少改善, 不過都係個句'd家長/helper好心急', 個個都急於接回小朋友.

係呀,校巴EE話依家放學仲係好亂, 因為今年多咗人坐校巴. 可能因為校巴生末清又到其他小朋友放學所以仲亂

各位, 請問K1B 係星期幾上國語堂?
國語老師係邊位呢?

係星期二/四.

我問過阿囡, 佢話係林老師(PN時), 不過我知道唔係, 因為今個學年都未見過佢出現, 但我又無問到班主任現在是誰任教, 所以都係一個?.

原帖由 minima726 於 09-9-10 22:19 發表
各位, 請問K1B 係星期幾上國語堂?
國語老師係邊位呢?
‹ 上一主題|下一主題