用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 家住中西區, 讀聖瑪加利大入華仁小學o既機會大唔大呢?? ...
go

家住中西區, 讀聖瑪加利大入華仁小學o既機會大唔大呢?? [複製鏈接]

見到smm今年派位好好, 42個男仔派o左13個去華仁, 當中唔知會唔會全部都係住番本區呢?? 如果我住中西區11網, 讀smm但想報華仁小學唔知有冇可能呢??
   0    0    0    0

我知有一位係爸爸係舊生, 所以首輪已經入咗華仁.

原帖由 宇軒哥哥 於 09-7-17 12:11 發表
見到smm今年派位好好, 42個男仔派o左13個去華仁, 當中唔知會唔會全部都係住番本區呢?? 如果我住中西區11網, 讀smm但想報華仁小學唔知有冇可能呢??

醒目開學勳章 王國長老

因華仁小學的學位實在很少. 競爭相對地大好多. Even 小朋友有20分, 在第一輪也要抽籤呢.

而第二輪則按地區. 所以如誇區揀這校, 也要睇你有冇運.

小學派位是睇分數及住既地區. 同讀邊間幼稚園沒有關係的

其實中西區的小學有很多也很好啊!

原帖由 宇軒哥哥 於 09-7-17 12:11 發表

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

Did the teachers guide the parents in the past to fill in the P1 form to increase the chance of entering their target schools? :)

醒目開學勳章 王國長老

anthony010103,
以我所知學校會找回剛升小一既家長回來分享小朋友升小一既情況. 及一些心得. 但就唔會教家長點樣填個份小一分配學位表格.

因始終最了解小朋友的是家長本人嘛. 而且有些是誇區讀幼稚園. 他們收到那份表格是住該區的小學, 老師未必對那區很有認識呢!

原帖由 anthony010103 於 09-7-17 20:31 發表
Did the teachers guide the parents in the past to fill in the P1 form to increase the chance of entering their target schools? :)
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛
‹ 上一主題|下一主題