用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無學生住鑽石山 MTR 附近, 要返學返巴富街呀 ...
go

有無學生住鑽石山 MTR 附近, 要返學返巴富街呀 [複製鏈接]

0    0    0    0

搭bus 11號再轉bus17號,
唔洗行好遠。

我都想知 !

如果係鑽石山搭 11號
要係那兒轉 17號巴士
而 17號係米都係在雅士居落車呢

唔該晒

原帖由 lk362 於 09-7-17 10:05 發表
搭bus 11號再轉bus17號,
唔洗行好遠。

如搭11號要在土瓜灣工聯會過些麥當奴外個站轉17號, 17號搭二三個站轉上天光道再上何文田約開平中學對面站下車, 沿開平再行落巴富街.  不過轉車站早上好多學生等車.

或可以搭11號到黃大仙總站轉搭9號, 在亞皆老街雅麗居或九龍醫院對面站落行入去.

或搭地鐵到九龍灣德福站下去轉17號巴士或轉經亞皆老街的巴士.  德福巴士站多人落, 轉車或較易.

我有朋友住鑽石山 , 佢個仔係搭203E 返學 (巴富街) , 都係 雅麗居 落 , 我唔知你 O岩 唔 O岩

唔該晒

原帖由 囝囝爸 於 09-7-18 01:51 發表
如搭11號要在土瓜灣工聯會過些麥當奴外個站轉17號, 17號搭二三個站轉上天光道再上何文田約開平中學對面站下車, 沿開平再行落巴富街.  不過轉車站早上好多學生等車.

或可以搭11號到黃大仙總站轉搭9號, 在亞皆老街雅 ...

lopoto

我屋苑係鑽石山 mtr 落
我係九巴網頁睇 203E 既站頭唔近呀

但都多謝妳提點 !

原帖由 lopoto 於 09-7-18 12:42 發表
我有朋友住鑽石山 , 佢個仔係搭203E 返學 (巴富街) , 都係 雅麗居 落 , 我唔知你 O岩 唔 O岩

原帖由 6191094 於 09-7-17 00:15 發表
請問有什麼方法返學會比較好 d

我 e+ 祗知道有 :
係采 e 花園搭 9號巴士去雅麗居落車行上去
係MTR 搭 70號小巴去法國醫院落車行去

仲有什麼方法更好

我祗怕落大雨, 以上方法都淋到隻狗咁 :sigh:

請問旺角火車站 ...

請問貴子弟讀邊間中學,如果是五旬節或何官搭17號唔係咁岩,落左車行去同係雅士花園(應該近少少)落車行去差不多.

相反讀邱中,旅港,華英,德蘭17號才方便.

以前我都有你的憂慮,我囝囝都是搭車返學,遇著大雨返學的情形都不是太多.
雨天多是在夏天,十月尾開始好少落雨,所以你不用太擔心.

17號巴士班次好疏,我試過等半個鐘以上,火都黎,即時打去九巴投訴,都係得個吉

大仔之前成日要去巴富街球場練波,我會搭地鐵出太子(聯合廣場出口),行過對面搭6van(17M),九龍醫院斜路口落,落車行過去5分鐘唔洗就到

不過要提小朋友落車過亞皆老街條大馬路一定要依交通燈,條馬路都幾繁忙幾多車o架!

thank you !!

原帖由 丸媽媽 於 09-7-20 23:38 發表
17號巴士班次好疏,我試過等半個鐘以上,火都黎,即時打去九巴投訴,都係得個吉

大仔之前成日要去巴富街球場練波,我會搭地鐵出太子(聯合廣場出口),行過對面搭6van(17M),九龍醫院斜路口落,落車行過去5分鐘唔洗就 ...

我個仔讀胡兆熾
經過搜集資料後

都係...係鑽石山地鐡行去彩 e 花園搭 9號
係雅士花園落. 再行小俓樓梯上學校

如果落雨就搭 1程 mtr 去黃大仙巴士站搭 9號
都係雅士花園落. 再行小俓樓梯上學校

比多 $3. 蚊....落大雨唔洗淋得咁金

原帖由 maomaochan 於 09-7-20 11:40 發表

以前我都有你的憂慮,我囝囝都是搭車返學,遇著大雨返學的情形都不是太多.
雨天多是在夏天,十月尾開始好少落雨,所以你不用太擔心.
‹ 上一主題|下一主題