用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

OVERSEA領洗紙 [複製鏈接]

OVERSEA領洗紙
我朋友個女今年9月將會參加小一自行收生,
佢心儀間天主教學校要求小朋友張OVERSEA領洗紙
要在香港教區出張証明.
想問有冇人知係點做? 唔該~
   0    0    0    0

我諗你去教堂問吓,

我記得我囡領洗時..
曾經有教友提出想搵自己屋企個工人姐姐做代母,
當時教會D工作人員話: 菲律賓 好似有2種天主教, 要分清楚佢屬於邊種先得, 所以有得揀就最好不要揀工人姐姐...

我諗如要在香港教區出張証明, 可能是要分清楚佢屬於邊種???

叫你朋友早D去搞, 我囡領洗完, 都要等一段時間先取到領洗紙. 小一自行 好似9月要入form, 無領洗紙正本, 當你無分....

原帖由 maggie5902 於 09-7-16 12:42 發表
OVERSEA領洗紙
我朋友個女今年9月將會參加小一自行收生,
佢心儀間天主教學校要求小朋友張OVERSEA領洗紙
要在香港教區出張証明.
想問有冇人知係點做? 唔該~ ...

唔該晒~
好奇問吓菲律賓有邊二種天主教?
香港學校會公認菲律賓領洗紙碼?

原帖由 mmak 於 09-7-16 14:38 發表
我諗你去教堂問吓,

我記得我囡領洗時..
曾經有教友提出想搵自己屋企個工人姐姐做代母,
當時教會D工作人員話: 菲律賓 好似有2種天主教, 要分清楚佢屬於邊種先得, 所以有得揀就最好不要揀工人姐姐...

我諗如要在香 ...

都係人地講得大聲俾我聽到啫....
我真係唔清楚喎, 如果學校要你朋友去出張証明... 都要照做架....

你最好問清楚學校嘞.....

其實你朋友係教徒, 佢應該去問返D教友... 會清楚D. 小朋友在外國出生嗎??

原帖由 maggie5902 於 09-7-16 15:31 發表
唔該晒~
好奇問吓菲律賓有邊二種天主教?
香港學校會公認菲律賓領洗紙碼?

簽名被屏蔽

完全 5 識咩 overseas baptism -.-
‹ 上一主題|下一主題