用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請大家也分享一下插班的辛酸和歡樂~~(不好意思,好長篇) ...
go

請大家也分享一下插班的辛酸和歡樂~~(不好意思,好長篇) [複製鏈接]

醒目開學勳章

囡囡插班二年級
小一時收到派位,我真的哭了出來
派到一間跟我囡囡性格完全相反的活動教學小學,
我囡囡是一位好講規則,文靜,好喜歡看書的女孩.
這一年不知說了幾多次上課很嘈吵,影響她聽書,
但沒辦法..活動教學就是經常要一組組地去討論問題
(其實好多學校活動教學也好值得欣賞,但奈何不適合我女兒)
只好裝備好自己,為轉校作準備,
寄出成績表,一年級所獲得的獎狀,回郵信封...
信寄出後,我天天也打開信箱查看,24小時開著手提電話
當收到電話通知可以筆試時,好開心,歡天喜地去考試,
但到達學校後,心立即一沈...太多小孩了...
感覺每一個都聰明伶俐,名列前矛的樣子.
不過要強裝平常心,不在乎,因為不想給女兒壓力,
一直也是跟她說 : [媽咪仍未決定會否轉校,
現只是試做一下別的學校試卷,吸取別人所教導的,
好讓她學到更多,才不會變成井底之蛙!]
之後一直收不到電話,亦在BK看到小一叩門的已有電話通知,
已經有放棄之心,不過亞Q精神勉勵自己再多給一年時間,
我會和囡囡再努力,就準備小三插班再加油.
突然收到電話可以進入面試,就好像是失而復得的心情
興奮得難以形容.朋友問我:面試時是否說到"天花龍鳳"?
我說我以最自然,坦誠的心去答每一個問題,
最後,學校致電給我----取錄
我只懂不斷說多謝(回想起來好傻..好好笑)
眼淚立即控制不住的流出來,但這次是喜極而泣
感謝天父..感謝校長,老師給小女的一個機會,
我們定必好好珍惜........

3    0    0    0

Congrats! It's good to see that you have found a school that could match the character of your kid.

Nice Job!

Cheers

原帖由 小木偶媽咪 於 09-7-16 02:18 發表
囡囡插班二年級
我囡囡是一位好講規則,文靜,好喜歡看書的女孩,
但沒辦法..活動教學就是經 ...

貢獻勳章

囡囡插班二年級

恭喜哂 !!

"養兒一百歲,長憂九十九",加油呀 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

恭喜你!!! 証明你同囡囡o既努力冇白費!

醒目開學勳章 王國長老

恭喜你為女女搵到間適合既學校
辛苦晒了
原帖由 小木偶媽咪 於 09-7-16 02:18 AM 發表
囡囡插班二年級

恭喜晒

一位好偉大, 盡責, 有愛的媽咪.
一位好受教, 聽話, 有決心的小女孩.

好感動.

願主保守妳合家生活愉快平安.

囡囡插班二年級

It is so touching.  Especially the following lines:

我只懂不斷說多謝(回想起來好傻..好好笑)
眼淚立即控制不住的流出來,但這次是喜極而泣

My eyes are moist.  This is a treasureable memory that you walked with yor child side by side and gave her supports and loves.  You did a great job!

醒目開學勳章

多謝大家的祝福
謝謝!!

我睇完都眼濕濕,其實我都覺得搵到間適合小朋友的學校係最開心的樂事!

我都有轉校既經驗,不過係幼稚園,因為小朋友有特別需要,所以唔可以讀太傳統既學校(同你相反),其中既辛酸,眼淚,內疚感真係唔係人人都知

不過成功既喜悅已蓋過一切啦~

請問轉了那一間?過程如向?相信會好有參考價值!
原帖由 小木偶媽咪 於 09-7-17 15:52 發表
多謝大家的祝福
謝謝!!

原帖由 hingmami 於 09-7-18 18:18 發表
請問轉了那一間?過程如向?相信會好有參考價值!

Yes, please share with us.  Many thanks!

我也在前天收到插班取錄.收到電話時也很閞心.又多謝又唔該.都冇問到想問題.同你相反,我是由傳統轉活動.同你成功插班同一教會.大家知道H1N1,學校大考延期了.原本考完大考有2星期時間溫插班.但H1N1,延期了,結果2樣一起溫習.因為插班數學要溫英數,要由頭教.我竟然期間不適入院住了4 天,時間又擔誤了.好在最後都成功了.家長為子女付出的,實在很大.希望各位加油呀!!

恭喜你.
終於都可以如願以償!!
希望你囡囡讀的開心.

請問你地插班的程序是怎樣的? 是幾月知道有冇位比人插班及從甚麼途徑得知有插班位架?

還有, 你們會交D咩文件(証書, 奬狀)給學校? 是否公開比賽的奬狀, 及公開考試的証書呀? 還有甚麼其它文件呢? 可否分享吓呢?  Thanks!

醒目開學勳章 王國長老

我同事都係今年安排考插班
每年4,5月左右啦, 可以上學校網頁or打電話去問情況, 有d學校會公開招生的, 你照時間表做就可以了(一般都係寄表, 信, 成績表同其他獎狀, 不過個別學校有唔同安排)
有d學校唔公開的, even話唔招生, 你有心既, 不妨照send封信+portfolio去, 我同事都係咁, 寄左去一間講明無插班既學校, 最近call佢去interview了
原帖由 wynma 於 09-7-27 12:52 AM 發表
請問你地插班的程序是怎樣的? 是幾月知道有冇位比人插班及從甚麼途徑得知有插班位架?

還有, 你們會交D咩文件(証書, 奬狀)給學校? 是否公開比賽的奬狀, 及公開考試的証書呀? 還有甚麼其它文件呢? 可否分享吓呢?  Tha ...

好感動, 同埋祝福你呀! (我都睇到眼濕濕).

醒目開學勳章

我先打過電話去問,學校話冇位
不過我係6月頭照寄信去,親手寫既插班信,
上學期成績表,一年級得過既獎狀,回郵信封
然後等通知,希望你可以入到你心儀既學校
之後記得上來報喜啊
願主祝福你!!

原帖由 wynma 於 09-7-27 00:52 發表

還有, 你們會交D咩文件(証書, 奬狀)給學校? 是否公開比賽的奬狀, 及公開考試的証書呀? 還有甚麼其它文件呢? 可否分享吓呢?  Tha ...

唔該晒你呀!

其實唔係我個仔要插班, 我仔仔今年九月才會升小一, 而這間學校都是我最心儀的, 我是幫朋友問的, 如果個小朋友只是在學校考到頭幾名, 但沒有攞過奬, 又沒有考過公開試, 唔知機會大唔大呢?

原帖由 小木偶媽咪 於 09-7-28 01:41 發表
我先打過電話去問,學校話冇位
不過我係6月頭照寄信去,親手寫既插班信,
上學期成績表,一年級得過既獎狀,回郵信封
然後等通知,希望你可以入到你心儀既學校
之後記得上來報喜啊
願主祝福你!!

...

想問下只寄信去而直接給校長.還是寄PROFILE去給校長呢.要否寄掛號/定自己直接拿去學校. 可不否分享一下,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題