用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田蘇浙公學的請進!!
go

沙田蘇浙公學的請進!!

很高興派到沙田蘇浙,陳校長很和藹可親, 學生也很有禮貌, 我有位朋友的女兒也在此校讀書, 超讚呢! 希望小兒也喜歡沙蘇!:)

有沒有舊生或在校生可分享該校的校園生活?

我朋友個女都係到讀F2, 佢話D老師都好有愛心WOO, 見佢好開心, 不過我個時無時間去睇OPEN DAY, 去左培英, 亞女LIKE, 甘就CHOOSE左培英啦, 祝您地讀得開開心心啦

不過沙蘇也真是幾多暑期作業!  沙蘇是否有補底班, 因小兒好懶, 要逼才讀書, 有學校逼, 好過我逼!

原帖由 trouble-mum 於 09-7-19 21:15 發表
不過沙蘇也真是幾多暑期作業!  沙蘇是否有補底班, 因小兒好懶, 要逼才讀書, 有學校逼, 好過我逼!

恭喜你小朋友入咗沙so,佢哋有補底班也有拔尖班,活動又多元化。

To : Trouble-mum

不過沙蘇也真是幾多暑期作業!  沙蘇是否有補底班, 因小兒好懶, 要逼才讀書, 有學校逼, 好過我逼

超同意,希望學校逼佢讀書。

拔尖班係咪精英班,聽講佢地好似無精英班嘅喎。

原帖由 esprincess 於 09-7-20 21:36 發表
拔尖班係咪精英班,聽講佢地好似無精英班嘅喎。

拔尖班唔等於精英班,沙蘇有冇精英班就唔肯定但就有小班教學。拔尖班是供成績最佳的10%而補底班是比成績稍遜的20%學生參加的,佢仲有一啲補習班設於星期六。

佢哋有五個外藉老師教英文及英語話劇

普通話好會唔會着數啲?佢中文,中史都用普通話教。

原帖由 esprincess 於 09-7-22 21:31 發表
普通話好會唔會着數啲?佢中文,中史都用普通話教。

初初函接時會好啲,起碼聽得明老師講什麼要求什麼,個心都會定啲。如果普通話唔好都唔駛擔心,陳校長話入咗佢哋間學校就算普通話唔好的都會在短時間就跟得上。

good good