用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 元朗
樓主: khmama
go

升中交流區 - 元朗 [複製鏈接]

最近聽人講李兆基中學, 有沒有人可給些意見參考下, 校風好嗎? 謝謝

我聽過潘校長的講座, 感覺他們對教學有熱誠, 但因他的名聲在本區越來越好, 收生的標準亦提高, 可能要全科b以上才收
若我兒在派位失手, 這間宜資是我首選之一

原帖由 daphnemama 於 10-1-23 22:13 發表
最近聽人講李兆基中學, 有沒有人可給些意見參考下, 校風好嗎? 謝謝

入表情況通報

大家都應該入晒表, 唔知各間中學收表情況如何? 聽聞多家英中收表都比去年差很多, 而中中轉英中那幾家就非常理想。

我問過人上星期五趙中號碼都係3xx, 鄉中1xx...有料請交流。謝謝!

原帖由 daphnemama 於 10-1-23 22:13 發表

校風好,校規嚴,有獎有罰,老師細心盡責,對學生學習方面一視同仁...... 當年放棄元朗英中時覺得有點可惜,依家就覺得很明智

美中不足就係要交學費!

原帖由 俞太 於 10-1-10 15:31 發表
Dear khmama :

你好...以下兩位小朋友都是來自單親家庭很可憐 ,很想盡點力幫幫他們,懇求盡快幫忙協助回覆,謝謝!!!

女生就讀天水圍方潤華小學,成績band 2頭至中,課外活動柔道及畫畫(但沒攞過奬)...

男生就讀天水圍梁 ...

呢個成績...唔係潑冷水,羅桂祥機會很微,試吓選耀道、西門英才

但我認為美中不足的是他位於天水圍, 我怕睇吾住佢才列為次選

原帖由 無事忙 於 10-1-27 16:04 發表

校風好,校規嚴,有獎有罰,老師細心盡責,對學生學習方面一視同仁...... 當年放棄元朗英中時覺得有點可惜,依家就覺得很明智

美中不足就係要交學費! ...

你即係22/1交, 我剛早你一星期 15/1交, 鄉中9x, 趙中16x

其他家長都報下料, 反正都過左deadline, 無所謂, 等大家心裡希數

原帖由 O~O 於 10-1-27 13:51 發表
大家都應該入晒表, 唔知各間中學收表情況如何? 聽聞多家英中收表都比去年差很多, 而中中轉英中那幾家就非常理想。

我問過人上星期五趙中號碼都係3xx, 鄉中1xx...有料請交流。謝謝! ...

同窗欺凌女班長想自殺 天水圍中華基督教青年會中學

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100128/00176_011.html#para4

原帖由 AA1120 於 09-12-20 23:56 發表

李兆基, 宏信都係我心水!
1. 李兆基比較睇重成績(該校成績都唔錯)

2. 青年會中學就成績及課外活動都講到好重視, 平衡一D (但該校成績不知如何)

3. 宏信係新校IB課程, 但對此課程不太清楚, 只知未被確認為IB校... ...

原帖由 天娜 於 10-1-27 18:15 發表
但我認為美中不足的是他位於天水圍, 我怕睇吾住佢才列為次選

唔好睇天水圍禁差,小朋友要學壞,元朗屯門一樣學壞,
呢間學校唔準出街食飯,學生放學後要參加課外活動,老師成日會放學幫學生補課,學生都沒有時間通街去。

我就冇見過冇聽過李兆基有學生吸煙,返而聽過元朗英中有學生放學後吸煙。

我就是怕個仔放學後在銀座蒲, 俾其他村童串和打, 在天水圍我見到d街童特別多

原帖由 無事忙 於 10-1-28 19:36 發表

唔好睇天水圍禁差,小朋友要學壞,元朗屯門一樣學壞,
呢間學校唔準出街食飯,學生放學後要參加課外活動,老師成日會放學幫學生補課,學生都沒有時間通街去。

我就冇見過冇聽過李兆基有學生吸煙,返而聽過元朗英中有學生 ...

不過擔心還擔心, 我都好支持這間中學
原帖由 天娜 於 10-1-28 19:44 發表
我就是怕個仔放學後在銀座蒲, 俾其他村童串和打, 在天水圍我見到d街童特別多

原帖由 LLMUMMY 於 10-1-28 16:41 發表
同窗欺凌女班長想自殺 天水圍中華基督教青年會中學

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100128/00176_011.html#para4

LLMUMMY

唔該晒你, 我都唔知呢單野, 好可怕呀! 好彩無報名......*.*"

其他地方都有街童, 不一定是天水圍,屯門 元朗都不少

原帖由 天娜 於 10-1-28 19:44 發表

原帖由 天娜 於 09-12-20 22:09 發表
名聲好似不夠李兆基好, 點解不選李兆基?

天娜妳有冇報宏信?
我幫囝囝幫左李兆基同埋宏信呀
兩間都相近,但身邊好多報李兆基的家長都報埋宏信
所以我都睇睇
係就係貴D,不過行IB課程同埋多外籍老師WO,好似唔錯嫁=)

我個仔暫時會博元朗英中, 若失手會先向李兆基叩門
原因是我對宏信的IB課程能否涵接本港的大學有疑問, 怕將來要到外地升學
請你地都俾下意見???

原帖由 肥YA姨 於 10-1-29 14:00 發表

天娜妳有冇報宏信?
我幫囝囝幫左李兆基同埋宏信呀
兩間都相近,但身邊好多報李兆基的家長都報埋宏信
所以我都睇睇
係就係貴D,不過行IB課程同埋多外籍老師WO,好似唔錯嫁=) ...

天水圍青年會中學 涉歧視績差窮學生
一校兩制服標籤貧富

13/05/2009

一校三制兩校服?天水圍一間中學於本學年起將中一班別分成直資班、津貼精英及津貼普通班三類,其中佔該校人數約一成的直資學生及津貼精英學生,校服「與眾不同」—紅呔、暗直條恤衫、旗袍裙腳有圍邊及開叉,有別於「平民」學生的白恤衫無叉旗袍,課外活動亦免費任參加。有家長對新安排不滿,認為校方帶頭實施「精英主義」,貶低家境貧困或成績稍遜的學生。校方則指兩套校服是為識別中、英文班學生,無歧視成分。 中一七班分三類
中華基督青年會中學由本學年起轉為直資學校,其中中一共開設七班,入讀A1班的學生每年需繳付學費一萬元,現有二十三人就讀;其餘六班,即A2、B至F班為津貼班,學生是由一條龍小學部直升至該校就讀中一,但當中的A2班是較多用英語授課的精英班。據悉,其中A1直資班及A2津貼精英班的中一生校服亦「與眾不同」,男生校服由一般的白色恤衫,改為暗灰直條恤衫配紅領呔;女生雖同是淺藍色旗袍,但裙腳特別加上深藍色綑邊及裙腳兩邊開叉。中二雖未設有直資班,但精英班學生亦獲安排穿上「特別校服」。 知情人士透露,除校服外,溝通語言及課外活動方面,校方對直資及精英班學生也有不同待遇,他們放學後可免費自由參加不同的課外活動,包括童軍活動,老師亦會以英語和他們交談,但其他班別學生則要由老師挑選參加課外活動,更不能參加童軍活動,老師只會以廣東話和他們溝通。 家長敢怒不敢言

一名津貼班中一生的家長坦言,該校去年九月實施「一校兩校服」,但一直未諮詢家長,家長敢怒不敢言:「依家即係有錢畀得起學費或精英學生,就可以有唔同待遇,我個女因為校服和待遇不同而耿耿於懷,問我點解有同學件校服唔同。」另一家長則怒斥:「學校竟帶頭製造貧富及成績標籤,令家境貧困學生校內受到歧視,呢半年個女成日向我投訴學校生活得唔開心。」 該校接受本報查詢時承認,一個級別設有兩套校服是為方便老師識別中文班和英文班的學生,又稱校服和成績並不掛,不存在歧視成分,而課外活動是按學生能力作安排。辦學團體香港中華基督青年會表示,未就有關校服事宜收到任何查詢或投訴。 育局發言人回應稱,該局分區人員已提示學校,處理校服事宜要公平開放,以免引致不必要的誤會,該局會就此事與校方繼續跟進,確保對學生沒有不良影響。 直擊人類豬流感最新疫情

原帖由 AA1120 於 09-12-20 23:56 發表

李兆基, 宏信都係我心水!
1. 李兆基比較睇重成績(該校成績都唔錯)

2. 青年會中學就成績及課外活動都講到好重視, 平衡一D (但該校成績不知如何)

3. 宏信係新校IB課程, 但對此課程不太清楚, 只知未被確認為IB校... ...

原帖由 無事忙 於 10-1-27 16:04 發表

美中不足就係要交學費! ...

謝謝幫忙, 聽你這樣講, 你小朋友是否現在該校讀緊? 能否講多一些該校.  

當年是 7月叩門入去, 還是一早考入呢?
我查過已剛截止, 但問過朋友, 都有人考到亦有人考不到,
我擔心7月再叩門入去時不知考不考到.

原帖由 daphnemama 於 10-2-1 22:12 發表

謝謝幫忙, 聽你這樣講, 你小朋友是否現在該校讀緊? 能否講多一些該校.  

當年是 7月叩門入去, 還是一早考入呢?
我查過已剛截止, 但問過朋友, 都有人考到亦有人考不到,
我擔心7月再叩門入去時不知考不考到.

:naug ...

小朋友讀緊中一,當年是一早考入,小朋友很喜歡學校,與老師關係好,使佢好主動學習,雖然踏入青春期經常駁咀,但見佢的學習態度,已很安心他不會在學校學壞

至於7月的事到時再算,現在應該幫小朋友鞏固基礎,好讓他考好呈分試.畢業試.中一分班試及叩門筆試等......

除見有家長提及直資中學以外, 只有鄉中同趙中小小消息, 其他升呢中中轉英中情況又如何呢? 請問有無家長可報料?

之前有星島報道元朗信義跟去年差不多, 基朗就多左人報名...其他中學都無咩公佈, 學校網頁無提及...有無小道消息可以參考參考。

唉!呢個論壇講來論去得個幾個人, 已經開始心淡!

原帖由 O~O 於 10-2-4 00:22 發表
除見有家長提及直資中學以外, 只有鄉中同趙中小小消息, 其他升呢中中轉英中情況又如何呢? 請問有無家長可報料?

之前有星島報道元朗信義跟去年差不多, 基朗就多左人報名...其他中學都無咩公佈, 學校網頁無提及...有 ...
‹ 上一主題|下一主題