用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 元朗
樓主: khmama
go

升中交流區 - 元朗 [複製鏈接]

Tracyleung,

是不少了人選擇屯門我就吾知, 只知今年屯門區的中學少學額, 每間只有 "2"個派位 - 給元朗/天水圍區, 應該比往年少左。

原帖由 tracyleung 於 10-7-15 09:11 發表
天水圍的小學, 只有潮陽, 天主教, 官小, 會發佈升中派位詳情, 以往各小學都有數位學生派往屯門區, 但今年派往屯門區的學生少了 :

潮陽      天主教       官小   

梁銶琚          0       ...

今天升中六情況

元朗區升呢中學果然不出所料, 今日中五成績公報, 在第一階段升選原校學位已全院滿座(除元朗信義), 而降呢中學就真係至目前第二階段開始已一個多小時仍有學位, 屯門賣位元朗中學的降呢中學劉金龍亦好彩不負眾望在第一階段已滿額。
所有在未來幾年升讀中一家長要好好留意有關資料, 要選好學校要計計啦,因為以後就無e d 資料啦!

原帖由 O~O 於 10-8-4 15:18 發表
元朗區升呢中學果然不出所料, 今日中五成績公報, 在第一階段升選原校學位已全院滿座(除元朗信義), 而降呢中學就真係至目前第二階段開始已一個多小時仍有學位, 屯門賣位元朗中學的降呢中學劉金龍亦好彩不負眾望在第一 ...

我好想成日得到最新資料,但唔知有咩途徑得知??

我個女係趙中讀F2, 我覺得功課真係好少,但術科就花好多時間。但今年可能學校知道成績差左,就多了小測,但我仍覺得好唔夠。基本上學生水準OK,無奈老師太無要求,太主張輕鬆學習。是問無壓力,點會有動力呀?

原帖由 kilykilyk 於 10-7-11 18:38 發表

請問可否幫忙評論以下這幾間學校??評論一下佢哋近年o既教學,師資,校風等等??

元朗區...鄉議局,趙律修,崇德,商會,信義

哈哈,趙中傳統嘛…

原帖由 rabbitmimi 於 10-11-4 16:01 發表
我個女係趙中讀F2, 我覺得功課真係好少,但術科就花好多時間。但今年可能學校知道成績差左,就多了小測,但我仍覺得好唔夠。基本上學生水準OK,無奈老師太無要求,太主張輕鬆學習。是問無壓力,點會有動力呀?

...
曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

請問有無媽咪屋企小朋友曾經考過商中? 面試會問 d 咩o既呢? 形式係點架? 因我想了解多 d 呢間學校, 謝謝!

另外, 其他媽咪對呢間學校有咩睇法? 收生標準如何? 要求高嗎? 請報料, 謝謝!

原帖由 bobo 於 10-11-9 14:24 發表
請問有無媽咪屋企小朋友曾經考過商中? 面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=609&cb=2124會問 d 咩o既呢? 形式係點架? 因我想了解多 d 呢間學校, 謝謝!

另外, 其他媽咪對呢間學校有咩睇 ...

我都好想知道呀,就嚟又到自行派位,唔知崇德面試要問啲乜??

崇德vs商中又會係點呢?
‹ 上一主題|下一主題