用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 邊度有得學乒乓球
go

邊度有得學乒乓球 [複製鏈接]

囝囝3.5歲, 成日話想打乒乓球, 我係運動白痴, 莫講話教佢, 打都唔識同佢打, 想問香港島邊度有得學乒乓球?
   0    0    0    0

同我仔一樣喎, 我阿仔果時又係4歲時成日話要學乒乓球, 一來太細個手腳未可以協調到, 二來高度問題要用矮枱, 終於等到5歲先學

坊間最細都要5歲先有得學, 你可以去恆生乒乓球學院, 佢有5~8歲既最初階班叫做"新一代乒乓球訓練班", 係恆生資助乒總而開既訓練班, 所以好平, $110/10堂包一件制服t-shirt, 俾小朋友嘗試下, 睇下係咪有興趣先再學落去, 港島區響灣仔港海運動場上堂, 想再學落去既, 就會係初班開始, 但每期上堂地點唔一樣, 要睇番時間表夾唔夾到了..

我阿仔因為唔夠高同埋太細, 岩岩5歲就學, 所以連報兩期同樣既課程, 後尾就轉番響屋企附近搵私人教練教, 響恆生既訓練班, 教基本功真係唔錯, 但某d教練因為自己都有私人既球會開班, 有時會好hard sell自己既班俾家長, 唔岩心水既可以唔使理會, 佢都唔可以迫你..

原帖由 invitation 於 09-7-15 13:36 發表
囝囝3.5歲, 成日話想打乒乓球, 我係運動白痴, 莫講話教佢, 打都唔識同佢打, 想問香港島邊度有得學乒乓球?

Octopusma,

Many thanks for your kind reply and glad to learn that there is a  恆生乒乓球學院.... But my son is very short....... only 9x cm, and I believe he cannot play table tennis now.. will let him try at 5 years old.

Thanks a lot!

原帖由 Octopusma 於 09-7-15 14:23 發表
同我仔一樣喎, 我阿仔果時又係4歲時成日話要學乒乓球, 一來太細個手腳未可以協調到, 二來高度問題要用矮枱, 終於等到5歲先學

唔使客氣, 3.5歲太細喇, 唔可能啦...
For your reference, 中銀有贊助羽毛球的..
聽講又係好平架咋...

原帖由 invitation 於 09-7-15 22:52 發表
Octopusma,

Many thanks for your kind reply and glad to learn that there is a  恆生乒乓球學院.... But my son is very short....... only 9x cm, and I believe he cannot play table tennis  ...

‹ 上一主題|下一主題