用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名校的好處和壞處
go

名校的好處和壞處 [複製鏈接]

人人都爭入名校,但據說名校老師大都不積極,所以功課很少。主要靠家長揾人同佢補習,咁?咁多人爭入去讀?地區名校係咪仲好?請發表!有孩子讀緊名校的家長,可否比D comments. Thanks
   0    0    0    0

原帖由 eist212 於 09-7-15 13:21 發表
人人都爭入名校,但據說名校老師大都不積極,所以功課很少。主要靠家長揾人同佢補習,咁?咁多人爭入去讀?地區名校係咪仲好?請發表!有孩子讀緊名校的家長,可否比D comments. Thanks ...

個人意見....
甘大個頭就戴甘大個帽囉....:)

To : Samu189
即成績好+主動性強可讀,缺乏主動可以嗎(成績好)?

原帖由 eist212 於 09-7-15 17:17 發表
即成績好+主動性強可讀,缺乏主動可以嗎(成績好)?

甘睇法會唔會好d呢:
唔好同人地比較, 只要同昨天既我比較....甘就ok啦:)

沒聽過愈是名校愈教得少這句話嗎?

原帖由 eist212 於 09-7-15 13:21 發表
人人都爭入名校,但據說名校老師大都不積極,所以功課很少。主要靠家長揾人同佢補習,咁?咁多人爭入去讀?地區名校係咪仲好?請發表!有孩子讀緊名校的家長,可否比D comments. Thanks ...

Totally agree! 地區名校 is more agressive.

原帖由 samuel89 於 09-7-15 17:21 發表

甘睇法會唔會好d呢:
唔好同人地比較, 只要同昨天既我比較....甘就ok啦:)

我都喺咁同亞女講

原帖由 JaniceLo 於 09-7-15 18:34 發表

Totally agree! 地區名校 is more agressive.

或者是,地區名校更填鴨。

全港性名校要求更全面,学習要更主動。

原帖由 judy 於 09-7-16 10:06 發表

或者是,地區名校更填鴨。

全港性名校要求更全面,学習要更主動。

"或者是,地區名校更填鴨" >> 完全同意, 唔做出成績俾人睇, 點做地區名校...

醒目開學勳章

原帖由 wq 於 09-7-15 17:42 發表

Agree x2 我都見唔少..

阿仔間學校話今年8月底既 language bridging program因為豬流感所以取消喎.....我覺得好明顯系吞泡啦...

到8月底可以都變左種狗流感啦.....甘早就話取消

Is it WYK ?

原帖由 eist212 於 09-7-16 23:54 發表

Is it WYK ?

NO....但都系官校....

我有2個姨甥曾經在喇叭書院就讀,一個7A,另一個6A和4*(因由上屆起中、英已沒有A),可以這樣說,有老師真的半堂罵人,另半堂做自己的行政工作,然後叫學生回家自修,那麼他們便要自行找外邊的補習社來「進補」。但另一方面也有老師真的很盡責教學、很熱心追學生交功課。其實最重要的是,名校能製造同學與同學之間強烈的競爭氣氛,使他們自動自覺地進步,也可說是藉此不自覺地使自己進步。
九月份小兒也進入這所大型推進器(這是我的姑爺極力推薦),希望他能適應。

另一個故事則是朋友的兒子,在新蒲岡一所中學就讀中六,在堂上老師很用心地教書,但那班有在外「進補」的同學並不用心聽,反而專注於那些補習社筆記,老師有感而發地說,其實筆記所寫的,與他所教的無異。  但是那班同學就是不給老師面子,感覺聽書是在浪費時間。

原帖由 johnmon 於 09-7-18 02:39 發表

另一個故事則是朋友的兒子,在一所新蒲岡的中學就讀中六,在堂上老師很用心地教書,但那班有在外「進補」的同學並不用心聽,反而專注於那些補習社筆記,老師有感而發地說,其實筆記所寫的,與他所教的無異。  但是那班同學就是不給老師面子,感覺聽書是在浪費時間。

補習天皇可以月入過百萬...正正就系d同學覺得"重金"買回來既先有用, 先懂得珍惜....同學肯"珍惜"自然有進步, 有進步自然有口啤....愈有口啤自然愈"值錢"...愈"值錢"自然要愈"珍惜"....
根本就系一個loops騙局....
‹ 上一主題|下一主題