用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有子女讀英小的家長, 入來傾下計
go

有子女讀英小的家長, 入來傾下計 [複製鏈接]

有子女讀英小的家長, 入來傾下計

Hi,

我想問下,子女讀英小(英/數/常識用英文教學), 小朋友在理解上會唔會有問題?

請有經驗的媽咪解答下.

謝謝!

Re: 有子女讀英小的家長, 入來傾下計

當然會多了些少困難。但只要父母或兄姊多一些提点,或小朋友多用字典,我個人認為應該是沒有問題的。

小朋友的學習能力是非常之強的。我就認為最重要是教之方法。只要小朋友喜款及接受教法,問題自能解决。

我囡囡在英小讀p.2. 基本上沒有太大的理解問題, 學校在小一時是以中文輔以英文教學, 漸漸才加多些英文教學.

rr

絕對要英文好叻,因為學校全部用英文。
我個女今年讀英小 P.1,她要很勤力讀英文,還要找很多補習補英文。

醒目開學勳章

小女(小二)  暫時都可自己攪掂,  唔明識問老師,  除了常識科因用字太深,  偶然幫她解題,  其他科都ok.    不過, 她都有補英文, 加強她的寫作能力.  

Hi,papaya,

我想問下你囡囡本身有無英文底子? (例如:家中有賓妹等...)
如小朋友對中文的興趣大過英文,(我想多數小朋友都會是這樣), 讀英小又全用英文教學, 這樣會否對學習失去興趣呢? 到時英文和知識兩樣都學唔到.      
你地可否給一些意見嗎?                                               

我家是印妹,女兒的英文麻麻地!平時就惡補英文。無話辛若與否,只是習慣的,小朋友慣用英文就很快跟上。
其實英文易學過中文,只是小朋友用得小,用多啲好快識。  

hi marinayiu,

Are your child going to P.1.  你小朋友讀緊咩幼稚園?  我見到阿囡同學一般是來自一些幼稚園有外籍英文老師, 所以沒有大問題?  而一些同若不是的, 亦不會跟不上, 只可能頭一兩個月會慢一點, 但有父母幫助, 亦不會有問題.

英小能有一個英文環境成長, 對小朋友而言, 英語能力會比較好, 不要太擔心, 小朋友真的很容易適應的.

rr   

請問小一生的英文程度要求如何?要惡補什麼?
小兒明年也許會就讀一間英文小學,請問各位媽媽有什麼
要準備的?

:wave: :hammer:

Dear rr

女兒現K2,明年才揀小學, 她現在就讀國際班, 是外籍老師教授,但我擔心的是,在幼稚園階段,老師用英文教授,即使她不能完全明白,也不是太緊要, 但上到小學,如聽唔明的話,那就追不上學業了. 加上女兒始終對中文興趣大d, 好似睇書,她喜歡睇中文書, 如到時讓她讀英小,真怕她無興趣返學arh.

marinayiu,
如果是國際班, 更不用擔心, 在幼稚園期間, 小朋友大多喜歡自中文書. 大了便不同的.

rr

咁如果我d仔女讀開4,5年級仲係中文小學(成績仲係平庸tim),想轉英文小學 ( 國際基督教優質音樂中學暨小學)
咁未冇希望lor   

真的嗎?因為我想小兒讀kowloon tong聖若望  

Hi

其實好多人都話, 小朋友既適應力好强, 初初聽唔明,但一段時間後便聽得明了.
可能是自己過份擔心吧,因為自己的英文又唔係咁好, 驚到時無法協助女兒.  
‹ 上一主題|下一主題