用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 各位家長您地支持分精英班嗎?
樓主: 牛咪咪
go

各位家長您地支持分精英班嗎? [複製鏈接]

說得好!!

原帖由 kenny325i 於 09-7-17 15:39 發表
成績好的小朋友,家長支持精英班:
成績一般的小朋友,家長反對精英班;
成績差的小朋反,家長希望有補底班。

各人要求唔同,不能一概而論!
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

samuel兄,

成績好的小朋友入得精英班,其家長會覺得自己的小朋友比人叻,好有面。反之,成績一般的家長,覺得大兜亂最好,無分高低(精英班的小朋友及其家長其實付出很大)。近日見到好多post都強調仔女係band 1 生,可見這種心態好正常。

成績差的希望有補底班,因為可以唔駛去補習!
香港已經有免費教育,補底班不應由政府負責。情況就好象要政府補貼上網費一樣,好難接受!

咁講通唔通?

原帖由 kenny325i 於 09-7-17 16:36 發表
samuel兄,

成績好的小朋友入得精英班,其家長會覺得自己的小朋友比人叻,好有面。反之,成績一般的家長,覺得大兜亂最好,無分高低(精英班的小朋友及其家長其實付出很大)。近日見到好多post都強調仔女係band 1 生,可見這種心態好正常。

成績差的希望有補底班,因為可以唔駛去補習
香港已經有免費教育,補底班不應由政府負責。情況就好象要政府補貼上網費一樣,好難接受!

我覺得小朋友成績好家長自豪,系無可厚非.....
但成績差就唔應該收收埋埋...現實始終都要去面對,呢個世界永遠都人上有人, 天上有天.....高處未算高,低處未算低...無咪野值得晒, 亦都無咪野值得自卑,怕人講,怕人笑....

至於應不應由政府負責。我覺得遊戲規則定左, 就要跟規則行...受惠者永遠都想得到更多,付出者永遠都想"慳"回....條線定系邊,政府有數計,問題系唔好成日計錯數俾傳媒"吠"..

原帖由 samuel89 於 09-7-17 15:25 發表

我覺得而家港人對"岐視"既解譯已經進入左病態.....
例如:
1,招聘廣告唔準寫明性別要求....

精英班設立, 我自己只看整體教學效應, 如果要計算埋標籤, 岐視或額外資源問題, 實在太複雜了.  正如微調一樣, 如覺對大部分學生有利的, 標籤也不成反對籍口.

我和小兒也未讀過設有精英班的學校, 不知情況如何.  小兒中學幾年, 除英文和地理常維持中上, 有時英史成績精英, 今年上半年生物精英, 期終時化學精英, 其他皆普通而已. 所以每年分科分組對他學習有利, 見他的其他同學也如是.

上述只我個别而言, 所以希望有家長可分享能入讀或不能入讀精英班的得失.

原帖由 囝囝爸 於 09-7-17 22:58 發表

精英班設立, 我自己只看整體教學效應, 如果要計算埋標籤, 岐視或額外資源問題, 實在太複雜了.  正如微調一樣, 如覺對大部分學生有利的, 標籤也不成反對籍口.

我和小兒也未讀過設有精英班的學校, 不知情況如何.   ...

我阿仔間小學5班分2班精英班....精英班d書同普通班有分別,上到小5就定死班別,直上升中....學校之前用A~E分班, 之後怕被人話標籤, 用中文名分班, 唔使一個月,D家長已經知邊2班系精英班....

原帖由 samuel89 於 09-7-17 23:49 發表

我阿仔間小學5班分2班精英班....精英班d書同普通班有分別,上到小5就定死班別,直上升中....學校之前用A~E分班, 之後怕被人話標籤, 用中文名分班, 唔使一個月,D家長已經知邊2班系精英班.... ...

你的個案就是我不贊成精英班的原因所在.  

小兒小學以平均分班, 每級每班學的讀的完全一樣, 到高年級時, 主科測考全級都由同一老師改卷, 以示標準公正.  同學們因應能力和努力, 每年成績都有上落, 公平競爭.

不知令郎小學何年級開紿分精英和普通班, 精英班課程教高些, 後開竅後發力的普通班同學早被造成處於不利競爭處境, 反身難望.  是否一扶強鋤弱不公例子.

原帖由 囝囝爸 於 09-7-18 00:30 發表

你的個案就是我不贊成精英班的原因所在.  

小兒小學以平均分班, 每級每班學的讀的完全一樣, 到高年級時, 主科測考全級都由同一老師改卷, 以示標準公正.  同學們因應能力和努力, 每年成績都有上落, 公平競爭.

不 ...

由p.2已經分精英班了....p.4前成績表有全級排名, p.5後成績表不排名, 家長可以問班主任全級排名...
試用另一角度,如果精英班真系夠能力,可以完全吸收附加課程, 同時普通班真的只僅僅夠能力應付普通課程....甘情況可以責怪校方嗎....

醒目開學勳章

呢個TOPIC究竟係討論小學, 定係中學精英班 ?
好大分別喎 ?
福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

原帖由 MANFUN2010 於 09-7-18 12:40 發表
呢個TOPIC究竟係討論小學, 定係中學精英班 ?
好大分別喎 ?

有幾大分別呢

原帖由 samuel89 於 09-7-18 12:11 發表

由p.2已經分精英班了....p.4前成績表有全級排名, p.5後成績表不排名, 家長可以問班主任全級排名...
試用另一角度,如果精英班真系夠能力,可以完全吸收附加課程, 同時普通班真的只僅僅夠能力應付普通課程....甘情況 ...

如果即未肯定.  

其實我相信每個學生在不同階段, 學習效能變數很大, 會因應不同因素影響其學習成績.  正如我上文所說, 小兒在不同時段各學科表現有不同表現.  原因或因同學間互動, 老師教學效應, 不同時段智能發展, 開竅發力等.  都不能以一時成績判定其學習潛力, 而容易制定課程深淺對應.  分科分組而言, 高低組同學課程一樣, 只不過教學進度和課時或有差異.  中學生如是, 小學生變數更大, 幼兒幾月年歲分差對學習能力影響大, 不是其不能, 年紀較長就能, 太早判定其學習能力, 不合理也不智.  例如小二同學, 吃小半碗飯那些以後就判定以後只能吃小半碗, 能吃半碗那些以後可吃半碗.  早早判定吸收能力, 遲發者受到培養壓制, 對整體營養或成績而論皆長遠不利.

原帖由 囝囝爸 於 09-7-18 13:25 發表
如果即未肯定.  
其實我相信每個學生在不同階段, 學習效能變數很大, 會因應不同因素影響其學習成績.  正如我上文所說, 小兒在不同時段各學科表現有不同表現.  原因或因同學間互動, 老師教學效應, 不同時段智能發 ...

我認同不能從p.2就讀判終身...但學校機制有升降班制調節....你講既做法的確比較理想...但執行上容易有偏差,有拗撬....一樣米養百樣人....不同學生,不同家長各自能力要求都有偏差, 好難面面俱圓....
我覺得小學生年頭與年尾出生的, 已經存在左唔公平....在此都想勸那些9~12月出生的學生,家長應該遲一年才給上學,好過爭左早一年, 要跟普遍比自己差不多大一歲的同學競爭,...

醒目開學勳章

其實每間學校對精英班的編制都唔同,好難一概而論好與不好...
就以我兒小學為例,於小四編班,全級頭40入讀精英班,教學與普通班一樣,所不同的就係精英班的學生比普通班的多幾本習作,主任老師對學生的要求亦較普通班的嚴...
而劣兒小學1-4年都在嬉戲中度過,以成績計自然不能入讀精英班啦... 難得佢於小五學期突然開曉,幸而主任老師亦多加鼓勵給予支持,並自發性地勤加操練,令小六階段成績大躍進,升中名次與精英班學生比上不足亦比下有餘...
至小兒中學,校內亦有類似精英班之編制,不過學校低調向家長解釋乃將學習能力相近的人集中一起因材施教,而的確學校教學每班均一樣,惟一多的就係要求普通班每星期提交的報告佢地就每天提交,全靠學生自律與否...
我曾就此問阿仔,佢話班內有D同學會集中於週未一次過做,有D就每日自覺完成...
想我等亦經歷過孩童時期,亦曾有惰性的一面,所以我相信學習系因應個人的,有能力的學生點解唔比多一點磨練佢D,而要將佢地平庸化呢?這正正是我支持有精英班的目的所在.

醒目開學勳章

那我又不認同9月至12月出生的學生, 思想及學習能力會稍遜, 因有事例証明, 我大女讀小學時, 有很多次的全級第一名, 都是由一個12月出生, 當年僅僅夠歲數入讀K1的男學生取得, P6那年因他夠尖, 由大埔某小學於自行派位考了去聖保羅. 此外, 還有好幾個較年幼的同學仔, 都跨區考了香港及九龍的老牌名校.

所以我相信較年幼的學生, 看上去似乎比較蝕底, 但如果老師教法得宜, 加上小朋友有天份, 天資聰敏則可作別論.

中學的精英班, 就我女兒及我朋友的子女中學來看, 都是以中英數個別成績及科目級名次作分野, 即如前列述D,E班是精英班, 即是中英數成績合格及均等好的. 其餘的ABC班就因個別的科目成績較差而被編入該班, 針對學生對某科之不足加以保底. 因材施教.

而小學的精英班, 不會逐科去評核計算, 是以總平均分去排名次, 如該小學每級有80個位是精英班, 即考頭80名就可以入精英班. 好像我姪兒小學, 他中文英文較強, 但數學常識考試就不合格, 由於常識佔整體分數比重較輕, 所以對平均分計算不致有大影響, 至於數學不合格分數, 可以由中英文分數拉高, 結果他9月升P5仍然可以讀精英班, 換轉是中學他一定入不到精英班.

原帖由 samuel89 於 09-7-18 14:00 發表

我認同不能從p.2就讀判終身...但學校機制有升降班制調節....你講既做法的確比較理想...但執行上容易有偏差,有拗撬....一樣米養百樣人....不同學生,不同家長各自能力要求都有偏差, 好難面面俱圓....
我覺得小學生年 ...

福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

原帖由 MANFUN2010 於 09-7-18 15:26 發表
那我又不認同9月至12月出生的學生, 思想及學習能力會稍遜, 因有事例証明, 我大女讀小學時, 有很多次的全級第一名, 都是由一個12月出生, 當年僅僅夠歲數入讀K1的男學生取得, P6那年因他夠尖, 由大埔某小學於自行派位 ...

我講的是普遍性....當然有很多例外.....但如果以阿仔游泳隊的表現計....雖然都有很多有天生特別標青的運動員...但普遍計大一些的始終都佔優些...小學時期年齡的影響始終系最大的....

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-7-18 16:00 發表

我講的是普遍性....當然有很多例外.....但如果以阿仔游泳隊的表現計....雖然都有很多有天生特別標青的運動員...但普遍計大一些的始終都佔優些...小學時期年齡的影響始終系最大的.... ...

我覺得如果以普遍性計的話,大仔入讀小一的自理能力(非學習)當然會著數D,但如果以學習能力計又未必,因我始終相信學習能力與小朋友的心智成長相聯繫既.

原帖由 慧妮會員 於 09-7-18 16:09 發表

我覺得如果以普遍性計的話,大仔入讀小一的自理能力(非學習)當然會著數D,但如果以學習能力計又未必,因我始終相信學習能力小朋友的心智成長相聯繫既. ...

其實你都認同左我啦 大d無可否認一定成長d...(相對自己來講)

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-7-18 16:12 發表

其實你都認同左我啦 大d無可否認一定成長d...(相對自己來講)

咁又未必,有冇聽過有D人講:咁大個人,腦筍都未生埋呢句話呢 ,有D學生年年留班,照理比其他同學多讀一年(又係學過的)成績應名列前茅先對,為何還時跟不上?

原帖由 慧妮會員 於 09-7-18 16:27 發表

咁又未必,有冇聽過有D人講:咁大個人,腦筍都未生埋呢句話呢 ,有D學生年年留班,照理比其他同學多讀一年(又係學過的)成績應名列前茅先對,為何還時跟不上? ...

你甘講都系拗唔贏我講既"普遍性"

原帖由 MANFUN2010 於 09-7-15 22:23 發表
我女中學分精英班嘅定義不是樓主所列A/B家長所言~~

我女中學D,E班為中英數成績合格及平均的學生. A班是數學較差的學生, B班是英文較差的學生, 而C班就是中文較差的學生.

學校以此為分類, 因材施教, 積極及願意承擔 ...

我知起碼兩間全港性直資名校,有分精英班及split classes(中英數)。精英班老師上中英數時1:40,非精英班分最底中英數15人分開上課1:15,另外一位老師1:25,以小班模式補底。

1.  分精英班未必錯,是否有補底才重要。
2.  有些學校以最優秀老師教split classes,而不是精英班。

所以有些家長寧願唔入精英班,一來係精英班可能成日差過人,無啲自信心同鬥心都唔掂。
‹ 上一主題|下一主題