用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 劍鳴K1 2009/2010
go

劍鳴K1 2009/2010 [複製鏈接]

亞囝k1會番劍鳴, 之前係第二間讀nursery

頭先打去學校問, 開學第一個禮拜係唔係可以比家長陪, 因為通常開學週都係適應週, 有家長陪, 等小朋友無咁驚

點知佢地話唔會比家長陪

我明白小朋友適應能力強, 但始終突然番第二間學校, 又有新老師, 有媽媽陪幾日點都好d

而家有d唔開心

覺得間學校好似唔係好considerate
   0    0    0    0

你最好問清楚,
k1開學係9月2日,
開學第一星期係適應周(每日上課2小時).

最初2日是家長陪同上課的,
之後3日就無家長陪.

第二星期一切正常,
每日番3小時.

我是n1舊生, 家長日已派了通告,
有關開學周的arrangment.

3X is right.  No need to worry!

多謝回覆

但係今朝打比學校,接電話果個真係話"唔可以比家長陪喎"

同埋點解我地k1新生冇通告0既

我對開學安排真係一頭冒水

回覆 1# NokNokNg 的文章

don't worry. 學校應該好快會寄出通告(可能因為16/7係畢業禮比較忙,所以仲未寄比新生),我囝囝九月升K3,囡囡讀K1(之前係另一間讀nursery),我都係未收到信,但根據以往經驗,開學係要家長陪上學(好似頭兩日),連我個K3囝囝頭一日都要家長陪,更何況K1小朋友呢!封信仲會話你知小朋友係讀邊班,所以請放心。

NokNokNg媽媽
請問你小朋友返上午/下午?

1706 baby

會番下午, 但而家諗下諗下, 想轉上午班

原帖由 1706baby 於 09-7-21 09:51 發表
NokNokNg媽媽
請問你小朋友返上午/下午?

NokNokNg
我小朋友都會返下午班

Hello, my girl will attend K1 in Sept 09 too, I also don't know much about the school start arrangement...

我剛剛打左去問到以下資料
p.s. marcus 係返下午k1
8月29星期六上午會有家長會
9月1, 2日返1小時, 一係1點半到2點半, 一係3點半到4點半, 暫時未分組, 家長可以陪
9月3, 4日返2小時, 1點半到3點半, 冇得陪
9月1-4日都唔會有校車服務
9月7日開始返1點半到4點半
遲d會有信通知

太感謝了

等到頸長, 終於有開學資料 (老細催我confirm d假催左兩個月啦)

原帖由 marcuscyrus 於 09-8-4 10:45 發表
我剛剛打左去問到以下資料
p.s. marcus 係返下午k1
8月29星期六上午會有家長會
9月1, 2日返1小時, 一係1點半到2點半, 一係3點半到4點半, 暫時未分組, 家長可以陪
9月3, 4日返2小時, 1點半到3點半, 冇得陪
9月1-4日都 ...

大家好ah, 我囝hohei 都係k1- pm class.
早2日打過比校車李生, 佢就話8月中後會打比我地講返第日ge 上落車時間, 地點, 如果收唔到電話都可以29號家長日果日問返佢, 我諗佢果日都係度..
[img][/img]

原帖由 NokNokNg 於 09-8-4 12:05 發表
太感謝了

等到頸長, 終於有開學資料 (老細催我confirm d假催左兩個月啦)

客氣
9月3同4如果真係冇校車, 都kick手

絶對同意

都係要搭的士, 劍鳴太隔涉了 . .

幸好亞囝暑期班搭過校車, 已習慣, 唔駛担心佢適應0既問題

原帖由 marcuscyrus 於 09-8-4 15:54 發表

客氣
9月3同4如果真係冇校車, 都kick手

原帖由 NokNokNg 於 09-8-5 14:09 發表
絶對同意

都係要搭的士, 劍鳴太隔涉了 . .

幸好亞囝暑期班搭過校車, 已習慣, 唔駛担心佢適應0既問題

我呢度就可以搭巴士, 行幾步路都去到, 但係2個鐘, 我地大人返屋企又唔係, 等佢又耐xd

今日剛收到有關開學安排的信了
marcus 被編入下午k1c班, 9月1,2日返group b, 即係3點半到4點半

我小朋友都係K1---下午C班, 但 係1-2/9 唔記得咗tim!

原帖由 1706baby 於 09-8-7 09:59 發表
我小朋友都係K1---下午C班, 但 係1-2/9 唔記得咗tim!

hello 同學仔
睇下1,2號見唔見到面啦

我個細女會讀K1BA (佢哥哥就讀K3CA),將會一齊番學,佢地兩個都好期待。

hello, 我囝係下午k1b, group b, 9月1,2 返3:30...有冇小朋友都係班呢...
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題