用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名次是否重要
go

名次是否重要 [複製鏈接]

請問若呈分試學段名次大退,但grading無退步(仍是全A grade),有否影響?
   0    0    0    0

很大影響, 名次決定了你屬band幾.

但假如好像我囝學校, 沒有名次, 只報分數, 怎樣決定呢??

原帖由 annew1128 於 09-7-13 14:38 發表
很大影響, 名次決定了你屬band幾.

超級重要
ABC只係虛名

無得决定, 一定要等學校估計你嘅Banding, 任何學生都有名次, 不過唔話你。  這個名次就代表上一年和你名次嘅師兄/ 姊, 佢喺上年中一編班試分數, 即係你今年的實際分數, 用來同全港(甲部)及本區(乙部)排 3個成績組別之用。

對自行報考的,又有否影響?

原帖由 ricetaster 於 09-7-13 15:10 發表
無得决定, 一定要等學校估計你嘅Banding, 任何學生都有名次, 不過唔話你。  這個名次就代表上一年和你名次嘅師兄/ 姊, 佢喺上年中一編班試分數, 即係你今年的實際分數, 用來同全港(甲部)及本區(乙部)排 3個成績組別 ...

原帖由 Coma 於 09-7-13 16:46 發表

叩門最為重要。

有一定影響, 在申請自行收生時,有介紹那所中學揀新生標準時多少百份比是考慮學業(包括學生呈分試嘅全港名次 及校內成績), 但面試表現最關鍵。

但叩門只睇到校內成績及該校舉行嘅筆試/面試, 該中學沒有你全港排名嘅資料。

原帖由 Coma 於 09-7-13 16:46 發表

有些中學要求頭幾名先派表格

原帖由 judywan 於 09-7-13 16:49 發表

叩門最為重要。
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

例如那些學校 ?
如小學沒公開名次, 那怎麼辦 ??

原帖由 dder 於 09-7-13 21:36 發表
有些中學要求頭幾名先派表格

such as King's College!

http://www.kings.edu.hk/documents/s1notice(10JUL09).pdf
原帖由 happyjess 於 09-7-13 22:26 發表
例如那些學校 ?
如小學沒公開名次, 那怎麼辦 ??

原帖由 Coma 於 09-7-13 14:19 發表
請問若呈分試學段名次大退,但grading無退步(仍是全A grade),有否影響?

有些學校grading是海鮮價,年年水準不同。有的却不是。在校內跌了名次,並不代表在全港排名退步,不用太担心。

學校除了看名次外,也重視grading。去年帶阿二去叩門,對手是油尖區名校生,科科A(不過,連表都唔識填,要我帮手)。結果,學校只讓"科科A"的學生考試,阿ニ連考的機會都沒有。

Thanks all.

因為他一向成績都好好,今次基本上是無退步的,但無端端咁多人都90分以上,令我有些不安.

原帖由 judy 於 09-7-14 09:23 發表

有些學校grading是海鮮價,年年水準不同。有的却不是。在校內跌了名次,並不代表在全港排名退步,不用太担心。

學校除了看名次外,也重視grading。去年帶阿二去叩門,對手是油尖區名校生,科科A(不過,連表都唔識填,要我帮手)。 ...

讀習有逆水行舟, 不進則退。 咁多同學高分, 已經係自需要再加一把勁嘅訊號。

原帖由 Coma 於 09-7-14 10:38 發表
Thanks all.

因為他一向成績都好好,今次基本上是無退步的,但無端端咁多人都90分以上,令我有些不安.

醒目開學勳章

原帖由 Coma 於 09-7-14 10:38 發表
Thanks all.

其實有好多小朋友未發力,如果肯發力,名次可以有很大進步,所以要非常努力,稍為放鬆些也不可以,就會給人超前,而自己就落後很多.

我仔小學沒公開名次, 那如果想報像 king's 的,
而不知道名次, 那怎麼辦 ??

佢哋係靠估, 如果你係知名小學, 科科A, conduct A, 又有學校信, 就有機見嘅, 好多學校都列名次, 如果無上述條件就無謂攪。

唔使不安,最緊要冇退步,其他人進步你都冇法。
‹ 上一主題|下一主題