用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 請問禮賢今年中一派位如何?
go

請問禮賢今年中一派位如何? [複製鏈接]

有小朋友在禮賢讀的可否提供資料,萬分感激!
   0    0    0    0

http://krs.school.hk/~pri/a_stat.html

2008-2009年度小六升中派位概況
  • Band 1:65.5%
  • Band 2:27.4%
  • 獲派發第一志願:84.5%
  • 獲派第二、三志願:9.5%
  • 獲派第一、二、三志願:94%
  • 學生入讀英文中學:93%
  • 學生入讀中文中學:7%

• 中華基督教會銘賢書院
  • 迦密主恩中學
  • 華仁書院 (九龍)
  • 聖母玫瑰書院
  • 香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學
  • 長沙灣天主教英文中學
  • 寶血會上智英文書院
  • 瑪利曼中學
  • 聖保祿中學
  • 聖保祿學校
  • 迦密中學
  • 聖母無玷聖心書院
  • 拔萃男書院
  • 聖芳濟書院
  • 沙田蘇浙公學
  • 協恩中學
  • 聖保羅男女中學
  • 聖保羅男校
  • 張祝珊英文中學
  • 聖公會曾肇添中學
  • 金文泰中學
  • 旅港開平商會中學
  • 何明華會督銀禧中學
  • 華英中學
  • 沙田培英中學
  • 嘉諾撒聖瑪利書院
  • 基督教崇真中學
  • 匯基東九龍書院
  • 播道書院
  • 賽馬會體藝中學
  • 香港神託會培基書院
  • 啓思中學
  • 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學
  • 匯基書院
  • 香島中學
  • 九龍塘中學

原帖由 hinhinmami 於 09-7-13 11:56 AM 發表
有小朋友在禮賢讀的可否提供資料,萬分感激!

多謝你的回應!
原帖由 龍柱 於 09-7-13 13:38 發表
http://krs.school.hk/~pri/a_stat.html

Band 1:65.5%Band 2:27.4%獲派發第一志願:84.5%獲派第二、三志願:9.5%獲派第一、二、三志願:94%學生入讀英文中學:93%學生入讀 ...

點解d學校咁多唔喺深水埗區? 究竟係小朋友去考定係跨區派?
原帖由 龍柱 於 09-7-13 13:38 發表

Band 1:65.5%Band 2:27.4%獲派發第一志願:84.5%獲派第二、三志願:9.5%獲派第一、二、三志願:94%學生入讀英文中學:93%學生入讀 ...

6家長說大部份自行第1st已入, st mary, 曾肇添,
聖保祿, …..,所以全部派得很散, 特別係香港區

原帖由 喧嘩 於 09-7-14 22:29 發表
點解d學校咁多唔喺深水埗區? 究竟係小朋友去考定係跨區派?

多謝你回應, 咁點解d 人成日怕禮賢係深水埗網呢? 究竟深水埗女焹係咪冇乜band 1學校呢?
原帖由 catcatmom 於 09-7-14 23:22 發表
小6家長說大部份自行第1st已入, 如st mary, 曾肇添,

Good news呀!

第一round已入! 咁即是話, 禮小的學生面試時表現好, 才會第一輪自行收的.  還有, 可能是禮小的學生有質素的保證, 所以那些學校, 都喜好收禮小的學生.  

近年, 好似真的無以往派得咁好.  亦可能因為咁, 今年收生真的嚴謹了些.  

所以非禮幼的小朋友, 能考到禮小, 真是你們的福氣!
恭喜!

原帖由 catcatmom 於 09-7-14 11:22 PM 發表
小6家長說大部份自行第1st已入, 如st mary, 曾肇添,

聽說, 升中第一輪自行申請, 是可以選一間中學, 不限校網或住址.  第一輪自行有面試 (但唔知是否一定有得面試), 面試後不會有結果通知.  當升中派位公報時, 若派到第一輪自行那間學校, 才知到成功.  所以真的要好好訓練, 小朋友們的表達能力.  學業成績好, 唔等如表達能力好! 除非, 小朋友們有好多把"利"刀旁身!  而第二輪就會分校網或住址, 家長可選其一.

原帖由 喧嘩 於 09-7-15 11:58 AM 發表
多謝你回應, 咁點解d 人成日怕禮賢係深水埗網呢? 究竟深水埗女焹係咪冇乜band 1學校呢?

第二輪聽聞可以頭三間任選(不限校網), 如果係咁, 點解d人又怕自己校網 唔好呢? d人又話跨區選自己個住址網又會跌band, 唔著數, 都唔知係點
原帖由 龍柱 於 09-7-15 13:39 發表
聽說, 升中第一輪自行申請, 是可以選一間中學, 不限校網或住址.  第一輪自行有面試 (但唔知是否一定有得面試), 面試後不會有結果通知.  當升中派位公報時, 若派到第一輪自行那間學校, 才知到成功.  所以真的要好好訓 ...

醒目開學勳章

原帖由 NNGG 於 09-7-16 22:38 發表
[quote]原帖由 喧嘩 於 09-7-15 22:27 發表
第二輪聽聞可以頭三間任選(不限校網), school only offers 10% of total seats.  very seldom chance especially i ...

請問你小朋友是不是禮幼學生呢??

唔係呀
原帖由 rolandbb 於 09-8-12 23:13 發表

請問你小朋友是不是禮幼學生呢??

校長親口說, 今年BANDING調整了(微跌了4/5%), 派位卻很好,總括最後( 扣門後) 全級只有2位同學派中文中學, 1位band1學生係自行第1round入了港島金文泰, 另外一位第一志願入了匯基書院,其餘是入讀官,津,直資等  英文中學.証明禮賢的學生,係有實力的.
‹ 上一主題|下一主題