用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行考入定大抽獎抽到-- 原來好多人都知點睇 ...
樓主: delimama
go

自行考入定大抽獎抽到-- 原來好多人都知點睇 [複製鏈接]

原帖由 0120 於 09-7-14 10:43 發表
未必架~
我仔主任話自行收左,但佢註冊號碼係104!!
而且有D中學係根據姓氏排名架BOR

我個仔去個間都根據姓氏排名

睇到各位的回應,好可能是我自以為是而已

雖然我和 2 friends 的三間學校都是如我所述分兩組排名,但根據各位所講,顯示出並不是所有學校都這樣排,即是這個推敲不能成立、不能以偏概全。

Sorry, sorry… ;-P

原帖由 kenny325i 於 09-7-14 17:13 發表
真係比你地激死!
既然已經收左,自行同大抽獎又有乜分別?
自行收左,唔表示比人叻,就可以唔比心機!
相反係大抽獎入,就又急起直過Lo喎! ...

都唔係, 不過真係好鬼想知, 想知佢係靠實力 or 自己好彩.  因我一舊都無乜彩數, 想睇係唔係轉運, 亦好想知學校收生準則, 知己知彼ma.

My son must have got his place by luck. He even did not have the chance of interview.

原帖由 delimama 於 09-7-14 21:39 發表
睇到各位的回應,好可能是我自以為是而已…

雖然我和 2 friends 的三間學校都是如我所述分兩組排名,但根據各位所講,顯示出並不是所有學校都這樣排,即是這個推敲不能成立、不能以偏概全。

Sorry, sorry… ;-P ...

我諗應該系d官校先會分兩組排名....
請問你和 2 friends 的三間學校是否官校呢?....

原帖由 0120 於 09-7-14 10:43 發表
未必架~
我仔主任話自行收左,但佢註冊號碼係104!!
而且有D中學係根據姓氏排名架BOR

主任點咁肯定睇到係自行呢?! 我都問過我親戚老師, 佢話佢唔知個wor.

我覺得係想知間中學鍾意收邊間小學的畢業生

我估阿仔是自行入,  不過真係估估下, 無法証實的

1. 上年考編班試, 阿仔的no. 是A 字頭, 而且阿仔上年考入精英班! 而同班的同學個個都好勁!

2. 我在自行的時侯放阿仔這間學校在第一位, but 電腦派位因為位少, 所以我無放在第一位!

所以我估阿仔是自行

我地小學主任同佢地D老師有聯繫~會放水講比佢地D,每年自行收生收左幾多LOR

原帖由 popokit 於 09-7-14 23:25 發表

主任點咁肯定睇到係自行呢?! 我都問過我親戚老師, 佢話佢唔知個wor.
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原帖由 0120 於 09-7-15 10:35 發表
我地小學主任同佢地D老師有聯繫~會放水講比佢地D,每年自行收生收左幾多LOR

哦! 明白, 謝謝.

我個人覺得delimama 既推敲是對的, 好似個囡囡間學校由1-46係一組(自行收生46個), 47起又係另外一組. 不過都要睇個間學校有冇將d no.分開2組, 如過冇就睇5到la

就算自行都講多少運氣吧,試想想,甘多人考,成績好既多的是, 都唔一定收硬.

原帖由 popokit 於 09-7-14 22:06 發表

都唔係, 不過真係好鬼想知, 想知佢係靠實力 or 自己好彩.  因我一舊都無乜彩數, 想睇係唔係轉運, 亦好想知學校收生準則, 知己知彼ma.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

我覺得是可以看到的, 去到考分班試, 按字母編排, 但最後的數十人是由C再次開始, 根據所知, 他們是有最後數十學位為直接收生, 我相信這一組是他們自行選取的。
‹ 上一主題|下一主題