用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港派位制度真係苦了家長同學生
樓主: 牛咪咪
go

香港派位制度真係苦了家長同學生 [複製鏈接]

原帖由 P6MA 於 09-11-4 13:13 發表
本人覺得這裡的家長並非都讚成升中試,只是覺得現行制度比升中試更差而矣!

現時小學生從小二開始已操小三TSA,小五開始更慘,要操小六TSA及三次呈分試。有人可能認為,是家長過今重視這些考試,至攪到發神經啫!實情係絕大部分學 ...

你話慘唔慘呢,呢班動物。

TSA是甚麽?只是教局對學生學習情况的一些監測而已。一不對外公佈,二不影响學校存亡。操來做咪啊?

講到緊張學習,私校唔会唔緊過官律吧?我有两個孩子,大嘅己中五,咁多年來,我冇一次聽佢地佢提TSA。

原帖由 judy 於 09-11-4 14:41 發表

TSA是甚麽?只是教局對學生學習情况的一些監測而已。一不對外公佈,二不影响學校存亡。操來做咪啊?

講到緊張學習,私校唔会唔緊過官律吧?我有两個孩子,大嘅己中五,咁多年來,我冇一次聽佢地佢提TSA。 ...

原來你阿仔讀私校... 私校仲操來做咪啊?

原帖由 judy 於 09-11-4 14:41 發表

講到緊張學習,私校唔会唔緊過官律吧?我有两個孩子,大嘅己中五,咁多年來,我冇一次聽佢地佢提TSA。 ...

你有錢,有主導權,讀セ學校都得啦!TSA你理得佢係セ啫?你這種植物人,瞓係到セ都有,怎知民间疾苦呀,咁祝你兩個仔長得高高大大,早日開枝散葉。讀書讀嚟做セ呀!有個咁大棵樹嘅阿媽護陰,不過瞓係度時,小心壓嚫個仔呀!

原帖由 P6MA 於 09-11-4 15:33 發表

你有錢,有主導權,讀セ學校都得啦!TSA你理得佢係セ啫?你這種植物人,瞓係到セ都有,怎知民间疾苦呀,咁祝你兩個仔長得高高大大,早日開枝散葉。讀書讀嚟做セ呀!有個咁大棵樹嘅阿媽護陰,不過瞓係度時,小心壓嚫個仔呀! ...

原帖由 Annabellalaw 於 09-11-4 12:42 發表
hi,judy,

結龍,就好像對親家,

必須郎情妾意,門當户對,理念相近,

大家都不想被高攀和屈就成對,

萬一錯配,比離婚更煩更亂更難,

所以不敢魯莾成事!

為的是怕結龍後影響家長的選擇,影響收生質數,影響聲譽,

是嗎?...

Annabellalaw,

香港小學冇banding,中學有,門當户對,永冇可能。所以,理念相近可也。香港的小學,基本上水準相近。如同一機构之學校結龍,邊個都冇着數或唔抵,在全港性學校來說,可謂公平之至。

現時,將學生分三等,被分為band3的學生,信心深受打擊,到中學時表現更差。在派位時,band1派先,對band2, band3的构成歧視。結成龍後,再冇banding之分,對本港之教育有利。

原帖由 judy 於 09-11-4 16:48 發表

香港小學冇banding,中學有,門當户對,永冇可能。所以,理念相近可也。香港的小學,基本上水準相近。如同一機构之學校結龍,邊個都冇着數或唔抵,在全港性學校來說,可謂公平之至。

現時,將學生分三等,被分為band3 ...

如果全港學校都結龍,請問小學又如何選擇學校呢?(如何分配邊d小朋友應該入邊一間小學, 用什麼來評估呢)....

原帖由 samuel89 於 09-11-4 17:28 發表

如果全港學校都結龍,請問小學又如何選擇學校呢?(如何分配邊d小朋友應該入邊一間小學, 用什麼來評估呢)....

你係指:

1. 結龍後,需要重新安排小學入學方法。還是:

2. 你係新移民,未知現時是怎样分配邊d小朋友應該入邊一間小學, 用什麼來評估呢?

去小一選校睇吓!

原帖由 judy 於 09-11-4 17:35 發表

你係指:

1. 結龍後,需要重新安排小學入學方法。還是:

2. 你係新移民,未知現時是怎样分配邊d小朋友應該入邊一間小學, 用什麼來評估呢?

去小一選校睇吓! ...

然則你認為而家小一選校方法十全十美 公平公正....
但奇怪點解你又俾仔入私校....

成日話band 1可以揀學校先唔公平
甘點先公平呢?
好似book自助餐, 鬥早打電話去就公平???

我係最後一屆升中試考生,啃過成棟鞋帶補充,但做完功課之後仲有大把自由時間,可以睇電視或者落街玩,玩完乜壓力都扔晒。

但宜家升中,試考得多又拖得長,成績同課外活動都有要求,忙完3次呈分試又開始操HKAT卷,由復活節後操到七月中,搞到好多細路都厭學。我記得放榜個日,老師仲話:「唔洗叩門都留低溫多陣啦!為自已好,為師弟妹都好啦!」

將心比己,派得唔好又叩門失敗點會有心機考好幾日後個編班試呢?仲有一d同學知道獲派中學無分精英班,索性缺席唔考。(浪費左幾個月操練,又累埋師弟妹,呢d最抵鬧!)

我都情願考返升中試!

香港小學雖無banding之分,卻有高低之別,有些小學band1生去到80多%;但有些只有十多%。這些是鉄一般的事實,結龍,点結呀,不知人间何世,仲話公平之至。

話band3學生因信心受打擊,而引致學業差,結龍後就無banding分,對教育有利。你是否星球人嚟架,分banding、分階級、標纖等是地球人嘅常態呀。你話比我知邊處無呀,現時大多數結龍學校都有分精英班、英文班呀。我個仔係band1生,但佢最老友嘅同學仔係band2、3學生。他們係體育、書畫、音樂、不知幾好,我從覺他們失去信心,吾好過份放大標纖效應啦,他們學業成差有很多原因嘅。世上邊到無標纖呀?就以BK為例,我們就算被人認為係民智低、發神經嘅動物又如何呢,只要知道說話嘅係無家教嘅植物奴才就得囉。絕對唔會影响到自信心嘅。說到底,要解決標纖校應,最簡單嘅方法就係互相尊重。

原帖由 P6MA 於 09-11-5 09:50 發表
香港小學雖無banding之分,卻有高低之別,有些小學band1生去到80多%;但有些只有十多%。這些是鉄一般的事實,結龍,点結呀,不知人间何世,仲話公平之至。

話band3學生因信心受打擊,而引致學業差,結龍後就無banding分,對教育有利 ...

香港小學的确有高低之分,但大體分別不大。

至於互相尊重云云,我 啦!

原帖由 judy 於 09-11-5 11:21 發表

請問香港中學又是否有高低之分,但大體分別不大呢?

原帖由 samuel89 於 09-11-4 17:46 發表

然則你認為而家小一選校方法十全十美 公平公正....
但奇怪點解你又俾仔入私校....

第一,我冇話依家小一選校方法十全十美。

第二,我認為孩兒讀的私校比許多我有機会入嘅官津仲好。更重視教育,起碼,唔会操TSA呢啲嘢,學生自自然然返學,教師叫到就去考,所謂"不折騰"也。有咩奇怪之有呢?

原帖由 judy 於 09-11-5 11:35 發表

第一,我冇話依家小一選校方法十全十美。

第二,我認為孩兒讀的私校比許多我有機会入嘅官津仲好。更重視教育,起碼,唔会操TSA呢啲嘢,學生自自然然返學,教師叫到就去考,所謂"不折騰"也。有咩奇怪之有呢? ...

第一,你冇話依家小一選校方法十全十美。<--但你認為結龍就沒有揀學校既問題...
第二,我認為你揀私校,只系想証明你其實對小一選校方法已經有不滿...我沒有對你揀私校既問題有其他質疑,不要誤會...

原帖由 samuel89 於 09-11-5 11:53 發表

第一,你冇話依家小一選校方法十全十美。

吓!

原帖由 judy 於 09-11-5 12:02 發表

吓!

今天見經濟日報, "中學語言微調 選校大混亂, 資料不詳逐間學校問..."

前文已見家長提出, 升中資訊不透明, 例如學生banding不公佈, 自行錄取後不通知等, 今年孫公要推行語言微調, 但又叫中學不准公開英文班數目, 真不知家長能夠如何選校? 只怕以後要遮住學校名來揀.

資訊透明, 家長才能找適合自己小孩的學校

回覆 85# judy 的文章

歧視?公平?

有無諗過band 1 學生的努力,同其家長的付出呢?

原帖由 judy 於 09-11-5 11:21 發表

其實我只係過路咋,在你話家長民智低之前從未在此topic發言,所以你不應只對我 ,而應向在此之前比你尊重嘅家長 。你大可出一post,家長確有不同,你

大體分別不大。潮流興以單一代表作集體訴訟,咁嘅要求唔算過份啩?
‹ 上一主題|下一主題