用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港派位制度真係苦了家長同學生
樓主: 牛咪咪
go

香港派位制度真係苦了家長同學生 [複製鏈接]

真正Band1生如果有填band2學校,一定唔會派到新亞。我們所講的band1生,是估計而已。因為學校唔知、家長唔知,教局唔公佈,根本冇人知實際係band幾。所以問題就出係以band1的估計策略填表,最後原來係band2頭(重可能係最頭個),而運氣亦偏差,結果要派到band3。

我估好多類似個案的成績都係平均考4x-7x的同學(視乎全級人數及學校過往派位成績)。今年有d學校band1比例跌1x%,好多同學跌落呢個阱。

原帖由 marius 於 09-7-20 15:10 發表
真正Band1生如果有填band2學校,一定唔會派到新亞。我們所講的band1生,是估計而已。因為學校唔知、家長唔知,教局唔公佈,根本冇人知實際係band幾。所以問題就出係以band1的估計策略填表,最後原來係band2頭(重可能係最頭個), ...

我估好多類似個案的成績都係平均考4x-7x的同學(視乎全級人數及學校過往派位成績)。今年有d學校band1比例跌1x%,好多同學跌落呢個阱。  <----所以我覺得band1尾真系唔好"博"....因為假如自己學校跌左5%,人地學校升左5%, 來回隨時有多10%band1生跌左去band2....

原帖由 samuel89 於 09-7-20 17:50 發表

<----所以我覺得band1尾真系唔好"博"....因為假如自己學校跌左5%,人地學校升左5%, 來回隨時有多10%band1生跌左去band2....   

呢種情況亦反映學校整體成績是否跌。如果一間學校有不少這種case出現,咁就大家都知道乜事!

原帖由 牛咪咪 於 09-7-12 22:56 發表
雖然我小朋友都派到心目中學校, 但係其間真係令人寢食不安, 以下係我覺吾好地方
1. 自行應該OK左要公布, 等OK左學生安心吾使擔心足成幾個月
2. 本身學生排BAND幾要明確, 吾使害苦D家長學生, 我曾經係一個中學家長會 ...

牛咪咪 ,

Support you.

我都贊成牛咪咪所講. 最好就係自己考升中試, 自負盈虧. 次之, 按現時的制度就要公開學生所屬banding以便選校.

之前完全唔明點解升中派位日D家長拱緊張..., 出年輪到自己喇..再睇晒各位家長的感受..明晒啦!! 我絕對同意各位的意見,但無法啦...。但你地好好..肯分享自己的經驗, 等我學吓野.... 我諗我倚家要開始裝備好自己同阿仔去面對呢場大戰, 阿仔成績屬BAND1尾BAND2頭, 最大影響係選校問題, 絕對唔可以犯錯, 好擔心!!! 仲要被折磨成年呀...慘....

原帖由 Sigma 於 09-7-22 00:59 發表
我都贊成牛咪咪所講. 最好就係自己考升中試, 自負盈虧. 次之, 按現時的制度就要公開學生所屬banding以便選校.

升中試學生壓力好大,我以前都考過。平時個仔成績再好,都唔敢講臨場一定會考得好,而且當年選校是全港性,好學校的位好快就派完,萬一考試失手,好多同學都被派到30志願以外,甚至離島都有,有些學生因受不住壓力甚至會自殺,這都是千真萬確,到後來才改制度,用校內成績加學校banding來定派位。現在的制度也許未必可以令所有人滿意,但相對以前升中試已好好多,而且又有直資中學作另類選擇。
至於公開學生所屬Banding,又會對小學做成標簽效應,相信非教育局及大部份學校的意願,但確實是苦了家長!

原帖由 kathy615 於 09-7-24 00:06 發表
之前完全唔明點解升中派位日D家長拱緊張..., 出年輪到自己喇..再睇晒各位家長的感受..明晒啦!! 我絕對同意各位的意見,但無法啦...。但你地好好..肯分享自己的經驗, 等我學吓野.... 我諗我倚家要開始裝備好自 ...
您係邊區呀

原帖由 kychanhkg 於 09-7-24 10:21 發表

升中試學生壓力好大,我以前都考過。平時個仔成績再好,都唔敢講臨場一定會考得好,而且當年選校是全港性,好學校的位好快就派完,萬一考試失手,好多同學都被派到30志願以外,甚至離島都有,有些學生因受不住壓力甚至會自殺,這都是 ...

其實方法可以有好多, 睇下o的官用唔用腦去諗啫.

升中試會一試定生死, 冇錯, 但點解要用師兄師姐既成績去定自己生死? 教育局大可以將小六既評估改為小五評估, 全港用同一份卷, 成績用黎調整校內成績, 起碼自己緊張的話就考好呢個試, 萬一失手, 只要校內保持水準仍然死唔晒.

三次呈分試, 仲衰過升中試, 升中試你只係驚一次, 呈分試要驚三次, 一次也不能失手, 病到面無人色都要死頂, 實在情何以堪. 壓力又大, 點解唔三次呈分試用最好兩次去計算? 起碼唔使咁大壓力.

考完自行點解唔可以提早係填統一派位表格前公佈結果, 係要折磨家長到7月? 考直資點解唔可以好似升小一咁樣作為後備, 比家長有權選擇讀直資或自行成功既學校, 作最好既選擇?

派位唔可以講banding, 怕會標籤學生, 其實知道又點? 仲有個隨機號碼你唔知!咁點解唔將banding加隨機號碼排高低, 跟住通知你呢個抽獎次序, 咪唔會標籤又好準確比你知道搏唔搏得過囉.

原帖由 khmama 於 09-7-24 14:17 發表
其實方法可以有好多, 睇下o的官用唔用腦去諗啫.
升中試會一試定生死, 冇錯, 但點解要用師兄師姐既成績去定自己生死? 教育局大可以將小六既評估改為小五評估, 全港用同一份卷, 成績用黎調整校內成績, 起碼自己緊 ...

根本d官就系想d學生分3個banding洗牌平均, 等d中學收生可以平均d.....問題系band1尾同band2頭如果唔公佈, d家長根本就好難取捨.....講真band1尾同band2頭成績不相伯仲, 但派位結果就天同地分別....d家長的確好頭痛

醒目開學勳章

我舊時都係考升中試, 無乜問題丫, 人生仲要面對唔同既考試, 任何制度都有人成功有人失敗, 最重要係學點去面對結果.
入到band 3 唔等於入唔到大學.

醒目開學勳章

原帖由 牛咪咪 於 09-7-12 22:56 發表
雖然我小朋友都派到心目中學校, 但係其間真係令人寢食不安, 以下係我覺吾好地方
1. 自行應該OK左要公布, 等OK左學生安心吾使擔心足成幾個月
2. 本身學生排BAND幾要明確, 吾使害苦D家長學生, 我曾經係一個中學家長會 ...

完成支持你!感同身受!

原帖由 ntefamily 於 09-7-24 16:12 發表

Band 2頭如好彩及個校網又好的話, 分分鐘入到band 1英中, 但如果唔好彩派去band 3學校都有份, 真係嚇壞家長同小朋友.  

咁如果BAND2頭生好幸運地(自行派位)入到BAND1中學, 追唔上, 全級考到尾30(200人計). 你地覺得BAND 1 學校會唔會叫小朋友讀完學期走呢???
定係自行時- 索性隱陣些撰BAND 2中學呢???

因為我依家都唸緊"將會"如何"攻略"(葵青區/男仔)??  
可以可以俾上意見???

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 09-7-30 07:56 發表

咁如果BAND2頭生好幸運地(自行派位)入到BAND1中學, 追唔上, 全級考到尾30(200人計). 你地覺得BAND 1 學校會唔會叫小朋友讀完學期走呢???

因為我依家都唸緊" ...
如果係甘我會choose band 2

回覆 1# 牛咪咪 的文章

band 2生去左band 1, 如果甘樣係band排甘尾, 個小朋友自信心會好影響, 甘吾如係band 2排前d, 有時都吾可以只諗讀書, 如果一個人成日係無信心下生活, 點會開心, 所以我好反對係名校排尾都係名校生呀呢個講法

如果係我, 我會選擇band 1尾 至 band 2 頭的 中中!   小朋友都容易適應!  

原帖由 黃巴士 於 09-7-30 07:56 發表

因為我依家都唸緊" ...

多謝大家意見.:

黃巴士
‹ 上一主題|下一主題