用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港派位制度真係苦了家長同學生
go

香港派位制度真係苦了家長同學生 [複製鏈接]

雖然我小朋友都派到心目中學校, 但係其間真係令人寢食不安, 以下係我覺吾好地方
1. 自行應該OK左要公布, 等OK左學生安心吾使擔心足成幾個月
2. 本身學生排BAND幾要明確, 吾使害苦D家長學生, 我曾經係一個中學家長會個校長係甘講, 沙田好多BAND1位, 莫講係BAND 1生, 就算係BAND2頭都好大機會入BAND1中校, 如果係係真如校長所講, 30幾度點解仲有甘多家長去排隊叩門?
3. 應該考公開試決定升中, 全港小學都係做一樣卷, 有能力者達標者咩派去門當戶對中學

不過以上0既問題我相信係吾會有改變, 去到自己個孫都未必OK, 真係慘不忍到
   0    0    0    0

慘痛經歷。

個日係學校個種有人哭&有人笑0既場面真係好難過, D高官有點會有呢D問題呀, 佢地仔女吾係出左外國就係讀私校, 點會明白我地平民0既寢食不安, 俾佢地制度當公仔甘玩, 自己又無能力改變個種無奈, 個一種擔, 由五年班分班報分試開始, 日諗夜諗
原帖由 judywan 於 09-7-12 22:59 發表
慘痛經歷。

醒目開學勳章

hi,

yes, totally agree!!

yuk hei mum

原帖由 牛咪咪 於 09-7-12 23:07 發表
個日係學校個種有人哭&有人笑0既場面真係好難過, D高官有點會有呢D問題呀, 佢地仔女吾係出左外國就係讀私校, 點會明白我地平民0既寢食不安, 俾佢地制度當公仔甘玩, 自己又無能力改變個種無奈, 個一種擔, 由五年班分 ...

簽名被屏蔽

牛咪咪講得好對,雖然我個女派得第三志願,我哋已經好滿足唔需要左撲右撲,我見好多band one生喊到死一日撲十間學校,第二日又撲真係慘!
其實教育局應該公開嗰部電腦點樣係學生的隨機號碼,直情要公開做俾大家睇,要做到公平公正!現在只不過佢哋講係部電腦自己編,講真電腦都係要人輸入,都係人做程式呢?
今年叩門好難,沙田區叩門位唔多,有些冇叩門位tim!有間學校仲恐怖要後備家長係10號個日下午到校,一边坐係 waiting另一边係註冊,係到等有冇學位退出來,4點後即刻註冊!見到d家長同學生目無表情,要用戰戰兢兢來形容佢哋當時的心情,希望有人無註冊,自己的仔女有份啦!同埋今年大多數要等註冊完先通知有冇位,沙田區間間學校都係咁,個個都要註冊先,咁未無人走囉,點樣會有多餘的學位呢?

原帖由 牛咪咪 於 09-7-12 22:56 發表
雖然我小朋友都派到心目中學校, 但係其間真係令人寢食不安, 以下係我覺吾好地方
1. 自行應該OK左要公布, 等OK左學生安心吾使擔心足成幾個月
2. 本身學生排BAND幾要明確, 吾使害苦D家長學生, 我曾經係一個中學家長會 ...

牛咪咪, 你完全講哂我ge心聲, 我唔知我算唔算慘, 不過派左學校到依家, 我都無一晚好好地瞓過; 老師同我講我個女成績係band1中, 我選校時已經好唔進取, 捺啲band1尾ge學校, 點知一碌就碌左我去第26志願, 間學校係band3尾, 雖然去叩左幾間直資都收左呀女, 但係到依家我都好唔甘心, 點解有啲成績差過呀女ge同學就一派就派左入band1ge津校, 我呀女就去叩門要人收佢;呢個無論對我或者呀女, 都係一個極大ge打擊, 講真, 我對香港ge教育制度係徹徹底底的失望!!

苦了家長

agree!!!!!

教育署都好高招數,如果你派得吾好就無得投訴,完全係你小朋友運氣吾好隨機編號後啫或選校策略不宜等借口。

我地又吾知自己係band幾又吾知自己隨機編號所有全由教育署保密,雖然我個女已上了中學但仍然覺教育署當我地班家長係傻瓜。

雖然我小朋友派到第一志願,但回顧呢兩年,為左呈分試緊張到死,派成績表又驚有冇閃失,揀中學又怕揀唔啱,直到派位日都嚇餐飽.......,真係想折磨死我地班家長,究竟d制度想點令人難以捉摸.

我覺得成個制度最唔合理是連BANDING 都要保密, 要學校同家長估估下, 估錯又死!   其實個大抽獎是由BANDING 決定, 點解唔可以明明白白告訴同學他的BANDING, 起碼唔洗估估下, 而且個遊戲仲要是以BANDING 決定先後次序, 為何唔比我們知!!     呢樣野其實唔難做, 點解教育局唔諗下, 因為他們的子女從來無玩過大抽獎這個遊戲:;pppp:

完全同意牛咪咪所說,
搞到班家長精神衰弱,
小朋友又沒心機讀書,
對香港教育完全失望!

以我所知, 以前係有印banding係派位證入面, 但唔知點解而家無咗

既然先派band 1, 跟住band 2, band 3, 咁點解唔可以將banding print係張證度? 可能根本個電腦有bug, 如果寫死係派位證度, 咁band 1家長派band 3學校, band 2 派band 1, 好易惹投訴 (根機制解釋), 咁索性唔寫, 有你地估, 教育署彈性又大D, 家長又無從投訴:;pppp: :;pppp: :;pppp:

原帖由 xmanman 於 09-7-13 12:28 發表
我覺得成個制度最唔合理是連BANDING 都要保密, 要學校同家長估估下, 估錯又死!   其實個大抽獎是由BANDING 決定, 點解唔可以明明白白告訴同學他的BANDING, 起碼唔洗估估下, 而且個遊戲仲要是以BANDING 決定先後次序, ...
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

原帖由 beaclem 於 09-7-13 13:22 發表
如果寫死係派位證度, 咁band 1家長派band 3學校, band 2 派band 1, 好易惹投訴 (根機制解釋), 咁索性唔寫, 有你地估, 教育署彈性又大D, 家長又無從投訴:;pppp:

呢個解釋勁合理噃....

完全同意. BANDING保密最唔合理, 同學估錯就死.雖然我小朋友派到第一志願,BANDING估估下,選校次序估估下, 家長又無從投訴.Only hope for LUCK!

Totally agree with 牛咪咪

1. 自行應該OK左要公布, 等OK左學生安心吾使擔心足成幾個月(我想教署是不想已有學校收的同學影響其他未有去向的學生和自身的下學期成績)

2. 本身學生排BAND幾要明確, 吾使害苦D家長學生, 我曾經係一個中學家長會個校長係甘講, 沙田好多BAND1位, 莫講係BAND 1生, 就算係BAND2頭都好大機會入BAND1中校, 如果係係真如校長所講, 30幾度點解仲有甘banding有很多家長去排隊叩門?(因學生的banding與學校的banding有關係,教署話不想標籤某些校,令家長們一窩蜂的湧到band one primery schools,這是我個人想法)

3. 應該考公開試決定升中, 全港小學都係做一樣卷, 有能力者達標者咩派去門當戶對中學(同意,還要分小五和小六四個試,但教署懶惰,因要花很多人力、和物力)

原帖由 牛咪咪 於 09-7-12 23:07 發表
個日係學校個種有人哭&有人笑0既場面真係好難過,

仲有些小四已經拼命考前5X名,期望入到精英班,最後被編到普通班,但仍很努力地向前躋,小六考到100名左右band two成績,但可能隨機no.後,band two 的學校派不到,反而入了新亞,我看到他木無表情地放身子的坐在椅子上,像泄氣的氣球,看了真叫人心酸。

今年叩門好難,沙田區叩門位唔多,有些冇叩門位tim!有間學校仲恐怖要後備家長係10號個日下午到校,一边坐係 waiting另一边係註冊,係到等有冇學位退出來,4點後即刻註冊!見到d家長同學生目無表情,要用戰戰兢兢來形容佢哋當時的心情,希望有人無註冊,自己的仔女有份啦!同埋今年大多數要等註冊完先通知有冇位,沙田區間間學校都係咁,個個都要註冊先,咁未無人走囉,點樣會有多餘的學位呢?

對呀!今年不知為何好像band one 的位數突然蒸發了很多,都不知去了那裡?  
‹ 上一主題|下一主題